Георги Шагунов - изключителна личност с всестранно творчество и голяма продуктивност

 
 
 
Георги Шагунов - композитор и капелмайстор при 24-ти пехотен Черноморски полк в Бургас. 1899 г.
 
Георги Петров Шагунов е роден на 15.03.1873г. в Пловдив. Той е един от първите български капелмайстори, заместили чешките капелмайстори, появили се в България от Австро-Унгария след Освобождението. Представител е на новата вече формираща се българска школа капелмайстори във войската.
Учи в Държавната консерватория в Лион, Франция. Още преди да завърши диригентския курс, е назначен за помощник-капелмайстор в Лион.
През 1895 г. Г. Шагунов се завръща в България и става военен капелмайстор. Назначен е като войник-капелмайстор на духовия оркестър при 3-ти конен полк в Пловдив. След шестмесечна служба през 1896 г. Г. Шагунов е изпратен за титулярен капелмайстор на елитния 2-ри конен полк в град Лом. През 1897 г. се установява в Бургас, където живее до смъртта си. До пенсионирането си през 1930 г. е диригент на военния оркестър на 24-ти пехотен Черноморски полк на гарнизон в Бургас.
Участва с полка си във войните на България за обединение от 1912г. до 1918г. Воюва на фронтовете в Тракия и Македония. През Първата световна война, 1915-1918г. е на фронта в Македония. На 9.10.915г. марширува с полка си в Скопие след разгрома на сърбите там от Черноморци, които първи влизат в града, посрещнати като освободители от скопяни. Г. Шагунов написва специален марш за духов оркестър "Парадът в Скопие".
След това полкът му действа в Косово и после от 1916г. до 1918г., цели три години само на фронта в Македония.
Г. Шагунов е диригент на музикално дружество "Родни звуци" в Бургас, преподавател в откритото през 1921 г. Музикално училище към дружество "Родни звуци" в Бургас.
Г. Шагунов е изключителна личност с всестранно творчество и голяма продуктивност. Композира неуморно до смъртта си през 1948 г. Името му е тясно свързано с развитието на войнската маршова песен у нас, на която той отдава 50 години. Музикалното му наследство се състои от много и разнообразни произведения - маршове, валсове, забавна музика, музикални пиеси, симфонии, опери и др. Сред тях са тържествения химн ''Независимостта'', маршове като "Един завет", създаден след Първата световна война по стихотворението ''Заветът на дедите“ на Иван Йончев и марша на моряците "Чеда сме ние на морето".
''ЕДИН ЗАВЕТ''
(''Заветът на дедите“)
Текст: Иван П. Йончев - 1915г.
Музика: Георги Шагунов - 1919г.
Един завет,
Оставили са нам дедите,
Велик завет,
Написан с кървав меч,
Деца на родний край,
Пазете си земите,
Бранете ги,
От близо и далеч.
И тоз завет,
На миналото грял е в дните
Кат дивен фар
И вожд той бил е драг,
На всички тез,
Кои загинаха в борбите,
На грешний свят
Презрели бащин праг.
И не ли той,
Под родно знаме днес войските
Събира пак?
И не ли тоз свещен завет
На всички тям
Съгрявал е душите,
Без жал да мрат
За бащин край рожден?
 
Фейсбук
 
Коментар "Под лупа" : Днес в Бургас има улица наименована на Георги Шагунов и паметна плоча на дома, в който е живял в Бургас.