ГЕРБЮГЕНД, МГЕРБ, КОМСОМОЛ ИЛИ ХИТЛЕРЮГЕНД, ВЛКСД, ДКМС

ГЕРБЮГЕНД, МГЕРБ, КОМСОМОЛ ИЛИ  ХИТЛЕРЮГЕНД, ВЛКСД, ДКМСМладите хора са бъдещето и колкото да се инати по-старото поколение отстъпва на младите, но не и тук в България. Тук младите хора могат да се самоорганизират само чрез социалните мрежи в интернет, но не и чрез старите играчи в някоя българска политическа партия.

Запитайте се къде са днес комсомолците на БСП, къде са младите сини активисти, а млажежите от „Новото време“, къде са младежите на Костов, младежите на Доган...

Единствено около 1300 младежи под строй бяха на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на 8 юли 2012 година (неделя) от 13:00 часа в зала 3 на НДК, където се проведе отчетно-изборното общо събрание на младежката организация на ПП ГЕРБ (МГЕРБ) под мотото „Успяваме в България“. Когато си на власт и имаш огромна партийна субсидия и държиш кокала това е възможно. Исторически примери, кокото искаш...

Малко история

Хитлерюгенд (на немски Hitler-Jugend, „Хитлерова младеж“) е младежката организация на Националсоциалистическата германска работническа партия, просъществувала от 1922 до 1945 година. Създадена е от през 1922 като младежка секция — Jugendbund (Младежки съюз в превод от немски), за млади мъже между 14 и 18 години. Остава под командването на СА до май 1932.

„Jugendbund“ e основана по нареждане на Хитлер през 1922 г. като единствената младежка организация на NSDAP.

След като на 30 януари 1933 г. Адолф Хитлер става канцлер на Германия средствата на държавните фондове безпрепятствено се насочват към NSDAP и помощните й организации каквато е и Хитлерюгенд. Жаргонна за националсоциалистите става думата „Gleichschaltung“ - съгласуването на всички нива на управлението било то социално, политическо или икономическо.

От 1933 г. ръководството на Hitlerjugend започва за всяка година да дава специална тема. Понеже нацистите идват на власт през януари 1933 за Хитлерюгенд тази тема е за „организация“. Много от дейностите на Хитлерюгенд се концентрират върху администрацията, организирането, структурирането и т.н.

ГЕРБЮГЕНД, МГЕРБ, КОМСОМОЛ ИЛИ  ХИТЛЕРЮГЕНД, ВЛКСД, ДКМСГлавна цел за Хитлерюгенд през годината на организация е неутрализирането на повечето конкурентни младежки организации като ги принуди или да прекратят дейността си или да се слеят с нея. С изключение на младежките съюзи, подкрепяни от католическата църква, и други по-малки формации, като тази на лутеранската църква, повечето „опозиционни“ младежки групи са елиминирани през първите години на Новия германски ред.

Комсомол е популярно съкратено название на комунистическото младежко движение. Идва от съкращението на руското „КОМмунистический СОюз МОЛодёжи“, съкратено ВЛКМС. Възрастта на членовете му е между 14 и 28 години, но за тези на ръководни длъжности, може да бъде и над 30. Както всяко партийно младежко подразделение, те следват и доразвиват принципите на Комунистическата партия на Съветския съюз — партията с пълен монопол в СССР от 1922 до 1991 г. Димитровският комунистически младежки съюз (съкратено ДКМС) е комунистическа младежка организация в България в периода от 1946 до 1990 година. Тя е национална по обхват и единствената младежка организация в страната, пряко ръководена от Българската комунистическа партия. По организационна структура и методи на работа наподобява БКП: върховен орган е конгресът, между конгресите се ръководи от централен комитет начело с първи секретар.

Членовете на организацията се наричат комсомолци и биват приети в нея след навършване на 14 годишна възраст.

Какво се случва в България днес

Ето как бе презентирана в сайта на МГЕРБ случката- отчетно-изборно събрание:

ГЕРБЮГЕНД, МГЕРБ, КОМСОМОЛ ИЛИ  ХИТЛЕРЮГЕНД, ВЛКСД, ДКМСОТЧЕТНО-ИЗБОРНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА МГЕРБ „УСПЯВАМЕ В БЪЛГАРИЯ“

„На 8 юли 2012 година (неделя) от 13:00 часа в зала 3 на НДК ще се проведе отчетно-изборното общо събрание на младежката организация на ПП ГЕРБ (МГЕРБ) под мотото „Успяваме в България“. Чрез тези думи и много примери, младежите на ГЕРБ искат да покажат, че младият човек има бъдеще и би могъл да сбъдне мечтите си именно в България.Сред гостите на събранието се очаква да бъдат председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева, председателят на Европейските Студенти Демократи (ЕСД) Юрай Антал, представителите на фондациите „Ханс Зайдел” и „Конрад Аденауер” за България, както и много министри, депутати, евродепутати, кметове и чуждестранни гости, приятели на МГЕРБ.По време на отчетно-изборното събрание ще бъде направен отчет за постигнатото до момента от МГЕРБ в регионален и национален план. Освен това ще бъдат очертани предстоящите приоритети на организацията и ще се проведе гласуване за председател и Национален изпълнителен съвет на Младежки ГЕРБ. Във форума ще участват над 1300 делегати от цялата страна.“

Меко казано, историята се повтаря ... За това ни информира една публикация на сайта Медиапул.

„Ден след като се разбра, че влиза в учебниците по история, премиерът Бойко Борисов обяви, че негови министри също ще останат в историята като едни от най-добрите в дадената сфера.Ние сме младо правителство, млада партия и виждате колко много хора са се издигнали на каквито и да е длъжности, каза Борисов в неделя пред пред отчетно-изборното събрание на младежката организация на ГЕРБ (МГЕРБ). Имаме министри, които ще останат в историята като най-добрите министри в сферата им – Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Лиляна Павлова, Делян Добрев, изреди той.

„Мога да продължа с всички, докато стигна до Рашидов, с който сме най-възрастни в кабинета. Всички са млади хора и се справят прекрасно“, каза Борисов.

„Аз съм щастлив премиер, защото в двата най-важни за мен ресора – вътрешна сигурност, тероризма - Цветанов се справя прекрасно; и Дянков направи една изключителна сделка. Задържаме и арестуваме тонове хашиш, тонове кокаин. Затова срещу нас се правят много компромати. Важното е хората в Европа да отчитат какво правим“, заяви още премиерът пред събранието на МГЕРБ, проведено под мотото „Успяваме в България”.

„Тези двама вицепремиери, млади хора, колкото и да отнасят ругатни от опозицията, държат здраво националната и финансова сигурност на държавата. Това са основите на сигурността. Ако единият поддаде, е проблем. Ако се наруши финансовата сигурност, също е проблем“, посочи министър-председателят.

Младите от ГЕРБ да са по-активни срещу екопротестите подписката за „Белене“

ГЕРБЮГЕНД, МГЕРБ, КОМСОМОЛ ИЛИ  ХИТЛЕРЮГЕНД, ВЛКСД, ДКМСНа фона на всички тези суперлативи той поиска от младежката организация на ГЕРБ по-адекватна реакция срещу „лъжите и манипулациите“ по важни обществени теми - като подписката на БСП за референдум за АЕЦ „Белене“, протестите на еколози на „Орлов мост“ срещу закона за горите.Продължавате да чакате аз да реагирам и тогава да се включите в битката, упрекна той младежите от ГЕРБ.

Къде бяхте вие, докато аз водех тези битки, обърна се Борисов към младежката организация на партията си и запита риторично дали според тях младите хора ще повярват по-лесно на него. „Вие може да си говорите с тези хора на един и същ език“, каза лидерът на ГЕРБ.Той каза на МГЕРБ, че имат с какво да се гордеят, когато спорят с младите си политически опоненти. Поиска обаче да са по-активни в интернет и когато видят проблем да кажат, за да може властта да реагира и да не се стига до протести.

„В противен случай все едно сме виновни за нещо. Ние сме направили най-много и нямаме никаква вина за това, което се е случило в някои сектори“, каза Борисов, чието правителство управлява вече три години.Все пак той допусна някои грешки, без да ги конкретизира.Не сме безгрешни, могат да се прокарат и нечии интереси в някои от законите, затова трябва да използвате интернет-обществото, за да можем да реагираме, посочи Борисов.“

Дали чухте нещо за „светлото“ бъдеще на младежите в България , за техните перспективи или нещо такова... Не, не и не ... Само политика и то под мъдрия поглед на Вожда ?! Израстване до ръководно ниво, но пак под контрола на Вожда... А и „Къде бяхте вие, докато аз водех тези битки ...“

Ясно е, Комсомол като комсомол и тези номера в Бургас примерно са ясни от доста време

Комсомол като комсомол ...От ГЕРБ за ГЕРБ, но финансиране с общински пари, а за другите?!

Може би помните или сте чували, че едно време партията-майка БКП си имаше младежка организация, която се наричаше ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз) или по-просто казано, Комсомол…

Е, това беше тогава близо 23 година назад във времето, но една друга партия ГЕРБ, която управлява страната ни и нейните управляващи кадри в Бургас ми напомниха за тези времена.

От ДКМС до МГЕРБ и „Младежки глас“

През едновремешния ДКМС минаха видни управляващи фигури от т. нар. демократичен преход като Андрей Бунжулов, Росен Карадимов, Андрей Райчев, Димитър Луджев, та дори и двама от по-старите министри на премиера Бойко Борисов…  Даже един от тях е държавен глава…  Да не забравим да припомним, че и От ГЕРБ за ГЕРБ, но финансиране с общински пари, а за другите самият премиер е бил секретар на училищното ДКМС някога… От парите на ДКМС се пръкнаха банки, социологически агенции, медии…

Явно челният партиен опит на БКП с младежта бе успешно усвоен от ония, дето червеното знаме роди, и станаха после сини, жълти, атакисти, депесари и гербери.

Те родиха своите младежки организации, но досега поне на мен не ми е известно подобни организации пряко да са финансирани от местните бюджети, макар че в Бургас вече две години е така? !!

Сигурен съм, че всички знаете за ония милиони, които отиват от нашите джобове (от държавния бюджет) за субсидия на парламентарно представените партии.ПП ГЕРБ, която спечели парламентарните избори през 2009г. с най-много гласове има около 20 000 000 лв. държавна субсидия, с която издържа партийната си структура и купува лъскави джаджи на своите депутати като iPAD  или плаща самолетни полети до Мадрид на своя лидер и премиер Бойко Борисов да погледа някое футболно дерби и дори помага при бедствия за което властите са виновни като онова в с потопа в с.Бисер.Не мислете обаче, че чрез тази субсидия управляващата партия наема клубове и др. Просто властта носи екстри…За комсомолците от ГЕРБ обаче ще има и други екстри които ще споменем по-надолу.Честно казано, досега в Бургас не бях виждал толкова партийни офиси и клубове на управляващата партия дори и по време на 12 -годишното управление на бившия червен кмет Йоан Костадинов. Комсомол като комсомол, но защо са нужни тези номера ...  ГЕРБ бие всякакви рекорди по брой, по капиталовложения, офисоборудване и т. н. в тази насока?!

ГЕРБЮГЕНД, МГЕРБ, КОМСОМОЛ ИЛИ  ХИТЛЕРЮГЕНД, ВЛКСД, ДКМСИ въпреки че има огромна партийна субсидия, все се мъчи да отскубне нещо от бюджета на бургазлии за финансиране на почти идентични с нейните структури новосъздадени организации.Вярно е, че младежите са бъдещето на нацията, но аз лично не искам партийно надъхани храненици да бъдат бъдещето на България и то без значение от коя партия са.Подобна зависимост води до изкривяване на националния идеал в партиен идеал, както и до съмнителни обвързаности и зависимости, дори възможно е и до корупция…

Бургаските млади фенове на ГЕРБ нека си стоят, щом им харесва в партията, нека си провеждат „важните“ мероприятия като раздаване на цветя, презервативи, мачлета и рап седенки или своето политическо ограмотяване, но и да помнят че палачинката се обръща…

Днес ГЕРБ, утре може би пак те, но след време някоя друга политическа сила докопала кокала на властта ще се появи на кормилото на властта и нещата ще се променят…

Тогава някои други момчета и момичета ще търсят по този вече утъпкан път като младежка организация на властта.

Дали е морално и допустимо такива неща да се случват, а именно една почти идентична младежка организация с партийната МГЕРБ да се финансира с общински пари при наличие на огромна партийна субсидия и защо след като общинското ръководство е решило да помага на младежките организации в общината не помага на всички по равно и без партийни пристрастия? !

За мен не е толкова важно, дали сред тази „милиционерска партия“ с еднолично ръководство има надежда и реални хоризонти за развитие на младите хора в Бургас, защото е факт, че такава надежда и перспективи за развитие няма и в другите политически партии, но нека поне те да бъдат еднакво обгрижвани и финансирани.През март т.г. в интервю пред Агенция „Фокус“ депутатът Огнян Стоичков председател на парламентарната Комисия по образованието, младежта и спорта разкри още нюанси:

„Ако Законопроектът за младежта се приеме в този му вид, партийният комсомол ще участва за еврофинансиране.

Иска ми се да не съм прав, иска ми се много други младежки организации да бъдат национално представителни с тези количествени критерии, за да могат да си отстояват позицията в Националния консултативен съвет”, посочи той. Стоичков обясни, че е възразил срещу национално представителната младежка организация, която покрива само количествените параметри, тоест 900 членове и 30% в общините. „Казах, че през първите години от действие на този закон национално представителните организации ще бъдат партийният комсомол. Те могат да си позволят и като финанси, и като организация – да покрият 30% общини и 900 членска маса. Дано да не съм прав”, каза депутатът от АТАКА.Ето как вероятно ще успяват в България комсомолците на ГЕРБ. Припомнете си написаното в началото на това писание. След като на 30 януари 1933 г. Адолф Хитлер става канцлер на Германия средствата на държавните фондове безпрепятствено се насочват към NSDAP и помощните й организации каквато е и Хитлерюгенд. Държавните фондове финансират Хитлерюгенд ...

Нищо ново под слънцето, нали ... Историята май се повтаря.

Екип „Под Лупа“