ГЕРБ: Има решение на общината за премахване на Паметника на Съветската армия, на ход е държавата

Тя е собственик на паметника, посочиха от ГЕРБ

Паметникът на Съветската армия е отговорност на държавата, посочиха от ГЕРБ на брифинг в отговор на нападките, че заедно с БСП пречат на преместването на монумента, пише Трибюн.

„Поканихме ви, за да коментираме една фалшива новина, която се разпространява днес, че Столичният общински съвет/СОС/ е отказал да вземе решение. Колегите, които повдигат темата, отчаяно търсят медийно внимание, на които всъщност и сега им правим реклама – господата Трайков и Лалов“, посочи председателят на СОС Георги Георгиев. Той отбеляза, че през далечната 1993 г. СОС е взел решение за премахване на паметника, то е влязло в сила и не е отменяно.

„Държавата като собственик може да реши дали да го премахне, да го премести или да се разпореди по друг начин. Преди 14 г. ВАС го е казал черно на бяло във влязло в сила решение.

Ние като институция, като орган на местно управление не можем да подскачаме на всяко предложение, което противоречи на закона и на влязло в сила решение. Има политическа воля и тя ясно е изразена. Има юридически път да бъде спазен. Не може СОС да ви каже какво да правите с жилището си. Така държавата трябва да се разпореди със своите активи“, категоричен е председателят на местния парламент.

Според Малина Едрева кметът на район Средец Трайчо Трайков е трябвало да внесе план за безопасност.

„Нещо, което собственикът трябва да предложи, кметът да одобри, за да може да бъде обезопасено всичко, свързано с демонтажа. Истината е, че той не се е справил. Истината е, че те имат коалиционно недоразумение и днес ние отново виждаме как топката се прехвърля на СОС. Комисията по образование и култура още през есента на 2020 г. е поискала становището на държавата в лицето на Министерството на културата. До ден-днешен нямам отговор. Нещо повече, има писмо, което изпратихме юни 2021 г. и също няма отговор. Изпратих входящите номера на писмата на Трайков и Лалов, за да съдействат сега да получим становище“, изтъкна Едрева.

Заместник-кметът Мирослав Боршош определи обвиненията като спекулации. „Въпросите да се отправят към 4 човека – Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов – единствените, които могат да преместят паметника“, смята той.

В заключение Данаел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, уточни, че не може коалиционните партньори, в т.ч. представителят на бившата БКП, да търсят сметка на СОС защо паметникът не е премахнат.

„Да се питат коалиционните партньори, министър-председателя Кирил Петков, а да питат за становище и президента Радев, който щеше да ходи на парад на руската армия на Червения площад. Той, г-н Радев, обича да взема становище по различни въпроси. ДБ коленичи пред президентството, сега да питат. Не може коалиционните партньори да питат нас защо паметникът не е премахнат“, отсече Митов.

 
Коментар "Под лупа" : Другари от отряд Банкя, браво за късните проблясъци,но не е ли по-добре да спрем Турски поток и да осъдим Бойчето за прахосаните 3.5 млрд. лева в  подарък на Путин ?!