ГЕРБ налага още по-драстични пенсионни промени от 2012 г.

ГЕРБ налага още по-драстични пенсионни промени от 2012 г.Правителството се скри зад гърба на група депутати, за да вдигне пенсионната възраст за всички категории с 1 година

21 депутати от ГЕРБ, начело с ръководството на парламентарната група, загърбиха по безпрецедентен начин всички демократични процедури в България и вкараха в парламента промяна за рязко увеличение на пенсионната възраст с 1 година за всички граждани от 2012 г. За пръв път промяна от подобен мащаб се прави тайно, без зачитане на социалния диалог и общественото обсъждане, без дори обичайните две четения в парламента.

Предложенията на ГЕРБ са доста по-хард от идеите, лансирани от финансовия министър Симеон Дянков преди седмица. Възрастта за пенсия се вдига не само за работещите в масовата трета категория труд, а и в тежките професии от първа и втора категория. Така жените, които се трудят в трета категория, ще трябва да имат за пенсия навършени 61 г. вместо 60, а мъжете - 64 г. вместо 63. В първа категория възрастта става 48 г. за жените и 53 - за мъжете. Тук са миньори, пилоти и пр. работещи под земята, във въздуха и водата. За втора категория годините се променят на 53 за жените и 58 за мъжете. Не са пощадени и хората, които работят до 65 г., защото нямат достатъчно стаж. От следващата година всеки с поне 15 г. осигурителен стаж ще трябва да чака да навърши 66 г., за да заслужи пенсия.

Заедно с възрастта догодина започва да се увеличава и стажът - с по 4 месеца на година за трета категория до общо увеличение с 3 г. Засега това не се прави за първа и втора категория. Властта не се е отказала да направи предизборна ваканция и ще продължи с вдигането на възрастта от 2015 г. с по 4 месеца на година, така че до 2021 г. тя да бъде 65 г. за мъжете и 63 г. - а за жените. Според сега действащият Кодекс за социално осигуряване промените във възрастта трябваше да започнат чак от 2021 г.

Председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която е една от вносителките на промените, обяви, че предложенията са внесени около 13 часа в деловодството на парламента. Те обаче не бяха достъпни дори за депутатите. Нямаше го и шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев (БСП). Неговата комисия няма да ги гледа на второ четене, тъй като водеща е бюджетната. „Менда се направи на изненадана, че не съм запознат с предложенията, и обеща да се обади в деловодството да им каже да ги дадат. Но оттам отказаха, защото никой не им е дал такова разпореждане“, обясни Стойнев пред „Сега“.

След като новината стана факт, различните институции започнаха да си прехвърлят топката кой трябва да даде разчетите, които показват ефекта от промените. От НОИ отказаха да дадат данни, защото не са видели какви точно са промените и не знаели кои от всичките им сметки са ползвани. От финансовото министерство прехвърлиха топката към вносителите в парламента или социалното министерство. Единственият, който от две седмици дава изявления по този въпрос, обаче е финансовият зам.-министър Владислав Горанов. Според него на година се пенсионират около 90 000 души, но от вдигането на възрастта в трета категория ще пострадат само 15 000, защото останалите предпочитали да работят. Сметките му показваха, че икономиите ще бъдат около 51 млн. лв., с които ще се плати увеличението на минималната пенсия от 136 на 145 лв. от 1 юни. Вчера той избяга от журналистите. Драстичната нова промяна обаче вероятно ще засегне много повече българи.

Внасянето на промените постави в още по-нелепо положение социалното министерство, синдикатите и работодателските организации, които вчера трябваше да започват работа по нова пенсионна реформа. Срещата е пренасрочена за понеделник, но не е ясно какъв е смисълът от нея. „Тристранката е консултативен орган на правителство, работодатели и синдикати. Мисля, че те доста активно водиха диалог в началото на тази година и през миналата, обсъждани са всякакви варианти. Но в крайна сметка решението и отговорността е на управляващите, на правителството и на парламента, който гласува текстовете“, обясни Менда Стоянова.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ запазиха вчера пълно мълчание, но днес се събират, за да обсъдят как да действат в новата обстановка. Според изпълнителния председател на БСК Божидар Данев драстичното увеличение на възрастта с цяла година няма да реши проблемите на пенсионната ни система, а само ще ги отложи, защото пак не се прави нищо за ограничаване на ранното пенсиониране, на инвалидните пенсии, за инвестициите в икономиката, с които да се разкриват нови работни места.

АТАКА

Поправките за увеличение на пенсионната възраст със сигурност ще бъдат дадени на Конституционния съд. Такова намерение вече заявиха и от БСП, и от ДПС. Той ще трябва да се произнесе може ли между първо и второ четене на един закон да се правят толкова съществени промени. И дали не се излиза от обхвата на закона, след като в проект, който ще важи само за 2012 г., се правят дългосрочни промени. Според бившия конституционен съдия Любен Корнезов, сега депутат от БСП, противоконституционно е и да се променя кодекс през обикновен закон. Президентът Георги Първанов пък вече обяви, че вероятно ще наложи вето. Менда Стоянова обаче е категорична, че няма нищо противоконституционно през един закон да се променя друг.

Не е ясно и доколко е законно да се приемат подобни промени, без те да са консултирани със синдикати и работодатели.

Дина Христова

в. „Сега“