ГЕРБ пак включи в предизборната пропаганда безплатни медицински прегледи

ГЕРБ пак включи в предизборната пропаганда безплатни медицински прегледиНаред с облагородяването на детски площадки, боядисването на катерушки и пейки от активисти на ГЕРБ, месец преди изборите, в календара със събития на партията зачестяват и безплатните медицински прегледи. Само в последната седмица партията е организирала три подобни прояви в различни градове.

ГЕРБ не за първи път включват “безплатното здравеопазване“ в предизборната агитация, тъй като преди местните избори през 2007 година партията проведе цяла кампания под наслов “Здраве за всички“. Тогава, освен че се извършваха прегледи, се раздаваха и безплатни лекарства на социално слаби. Преди четири години от партията определиха кампанията си като “нова форма на политическа отговорност и остра критика от страна на ГЕРБ към съществуващите здравни услуги в България“.

В двете си години управление ГЕРБ периодично организира безплатни прегледи, обикновено около празници или в тематични дни за борба с едно или друго заболяване, а сега около наближаващите избори тези прояви отново зачестяват. Безплатните прегледи обаче не са патент на ГЕРБ, тъй като БСП и НДСВ също са прибягвали до тях.

Преди ден от партията съобщиха, че “над 30 граждани, членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ в район “Младост“ във Варна са се възползвали от безплатните термографски изследвания, направени в клуба на организацията на ул. “Радост” № 1“. Инициативата отново е преминала под наслов “Здраве за всеки“. “Със съдействието на здравен център ПУЛС на място бе доставена необходимата техника и всеки желаещ можеше безплатно да бъде прегледан по метода на дигиталната термовизия. Методът е изключително подходящ за ранно откриване и проследяване на почти всички често срещани заболявания, в това число и злокачествени“, съобщиха от ГЕРБ.

Представителите на партията са заявили, че се надяват „да превърнат тези безплатни прегледи в традиция, защото здравето на гражданите е един от основните приоритети, а този тип изследвания дават възможност да бъдат открити рано над 150 заболявания“.

Отново в понеделник безплатни прегледи са извършвани и от специалисти в София, като инициативата е била на клуба на ГЕРБ в „Красно село“. Сред лекарите, полагали безплатен труд, е и общинският съветник от ГЕРБ д-р Стоян Маджаров, който е специалист по вътрешни болести и пулмология. Освен него безплатно са преглеждали пациенти хирургът д-р Аркади Иванов и ортопедът д-р Веселин Милев.

На 8 септември пък кампания за безплатни прегледи с измерване на костната плътност на жени над 55 години е започнала във Велико Търново. Организатор е председателят на организацията на старейшините на ГЕРБ д-р Петя Илиева. Тя ще прави прегледи първо на жени, заети в системата на средното образование. На лотариен принцип за прегледите са избрани две учебни заведения - Старопрестолната гимназия по икономика и СОУ “Емилиян Станев“. През следващите месеци прегледи ще се извършват и за другите училища в града.

През пролетта пък ГЕРБ организира безплатни прегледи в столични детски градини.

Освен прегледи ГЕРБ подготвя и безплатно раздаване на учебници и учебни помагала в навечерието на новата учебна година.

 

Мартина БОЗУКОВА