Гергов овладя окончателно Пловдивския панаир

Пловдивският окръжен съд отмени окончателно отказа на Търговския регистър да впише варненските акции от Пловдивския панаир в контролираното от Георги Гергов дружество "Пълдин туринвест". Решението е на съдия Симеон Захариев, с което бизнесменът слага ръка върху 79% от активите на панаира.

Новината бе съобщена от общинският съветник на "Демократична България" в града под тепетата Веселина Александрова. 

Преди това същият съдия с друго решение отхвърли жалбата на пловдивския кмет Здравко Димитров срещу вдигането на капитала на "Пълдин туринвест", подадена пред Административния съд в града. А Димитров излезе в отпуск и пропусна да обжалва.

В началото на април стана ясно, че общината е загубила делото срещу схемата за овладяване на панаира от страна на Гергов - бивш лидер на БСП в града и почетен консул на Русия в България. Според магистратите напълно законно е увеличението на капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с акциите на община Варна, защото представителят на общината в общото събрание е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на местния общински съвет.

На 4 май Гергов получи отказ апортът да бъде вписан заради остаряла оценка на 29% от акциите на панаира. Както се очакваше, Георги Гергов обжалва. 

 

"Въпреки че в решението пише, че е необжалваемо, налична е съдебна практика, която допуска обжалване от страна на Агенция по вписванията. Предвид значимостта на засегнатия обществен интерес по казуса с Международен панаир Пловдив разчитаме, че Агенцията ще направи възможното, за да го опази и ще инициира обжалване на решението на Окръжен съд Пловдив", написа Веселина Александрова във фейсбук.

https://offnews.bg/temida/gergov-ovladia-okonchatelno-plovdivskia-panair...