Главите падат, монополите си стоят

Бонусите на Нели НешеваМислехме си, че бонусите на Нели Нешева са политическо разкритие на сините, но се оказва, че скандалът обслужва поредни интереси.

Когато вестниците в България надуят тръбите, започва да мирише дори от канализационните шахти.

След като месеци наред медийната групировка на Огнян Донев и Любомир Павлов вадеше разкрития след разкрития за монопола на една банка, предпочетена вкупом от държавната енергетика, сега наред е групата на Пеевски-Кръстева с разкрития за „здравния октопод“.

Мислехме си, че бонусите на Нели Нешева са политическо разкритие на сините, но се оказва, че скандалът обслужва поредни интереси.

Благодарение на ритането на двете групировки разбрахме, че „Софарма“, чийто собственик е Огнян Донев, държи 70 % от търговията с медикаменти с 30-те лечебни заведения у нас

Защо е така?

Заради бавенето на разплащанията малките доставчици се отказват, а само големите могат да си позволят да изчакват дължимите пари. Затова и с тях се сключват договорите.

Впрочем това може да обясни най-добре днешното уволнение на Гергана Павлова - зам. министър на здравеопазването и бивш висш мениджър в „Софарма трейдинг“. Най-вероятно ще се върне на работа там, откъдето е дошла.

Но някой трябва да обясни защо цените на едни и същи лекарства на „Софарма“ в Турция и Сърбия са по-ниски от тези на българския пазар (Борисов каза, че няма да обясни*, а който е трябвало вече го няма).

Този пазар не е никак малък - за над 1, 2 млрд лева. За година държава дава над 600 милиона лева за лекарства на болниците, около 400 млн. харчи НЗОК, приблизително толкова и гражданите.

Така че равносметка, че в правителството на Борисов има поне две големи лобита, които си оспорват една или друга територия за влияние, не ни устройва. Нито пък приемането на оставката на д-р Нешева.

Медийният сблъсък всъщност още повече показва унизителното положение в здравеопазването. Откакто ГЕРБ са на власт, здравното министерство са напуснали седем зам.-министри и двама министри. Докога ще ни оставят една и съща... кочина.

Webcafe.bg