Годината на класациите

Тая година беше странна. Не можете да го отречете. Затегнахме коланите, свихме перките и се отдадохме на кризата. И кризата дойде...

Удари Гърция, после Италия, Испания... Не подмина и Ирландия. И много интересно - колкото повече удряше тези клети държави, толкова по-зле ставаше у нас.

Накрая се оказа, че изпадналите в сериозна криза наши европейски събратя се прощават с редица благини и им понижават кредитните рейтинги.

От друга страна - благодарение на мъдрото управление у нас, нещата са под контрол. Няма дефицит. Няма инфлация. Вдигат ни кредитните рейтинги. Но въпреки това хората около кофите за боклук се множат.

Отмина годината на кризата. Но не и самата криза. И въпреки това ние намирахме сили да видим позитивното. Дочакахме края на годината и, по стар обичай, решихме да си раздадем по някоя и друга награда.

Политик на годината. Футболист на годината. Мъж на годината.

Все награди за особен принос към дадена област. Оказа се, че и отговорът е лесен. Във всички категории победителят трябва да е един - Бойко Борисов.

Тази година беше много успешна за министър-председателя.

Спечели всички избори. Стана известен и като художник, футболист. Само не знам защо Ана-Мария Тонкова не му връчи някоя награда на "Бг радио" за цялостен принос. Но млъкни, сърце.

Без да ставам излишно сериозен, сега аз ще пусна няколко лични класации, с чиито победители не искам да ангажирам никого.

И така - да започваме:

1. Автомобил на годината - традиционна анкета, провеждана всяка година с рекламна цел. Моят фаворит тук е тракторът. Тракторът е актуална в последните няколко дни машина. Особено в София. Изложение можете да видите пред парламента, храм-паметника "Александър Невски" и изобщо из столицата.

У нас, за разлика от други държави тракторите вече не се движат по полето. Движението докарва сериозни нерви у правителството, което обвинява собствениците на машините в това, че са милионери. Едно е да караш BMW. Но трактора си е най - голямата гъзария, спор няма. Най-голям враг на машините е Бареков. Той иска да им реже гумите, с което безспорно би създал новина.

2. Мъж на годината - анкета, която от няколко години се провежда от колегите от Дарик радио. Готов съм да се обзаложа кой ще я спечели, но лично аз с цел провокация бих номинирал и Фидосова. Да, Фидосова е дама. Но я си признайте. Има ли мъж, който би и се изпречил насреща.

3. Приятел на годината - моя лична анкета, измислих я заради един единствен човек - Цветан Цветанов. Строгият вътрешен министър бе човекът, който в труден момент помагаше с коравото си приятелско рамо ту на Бойко Борисов, ту на Росен Плевнелиев (който го прегърна в деня на втория тур от изборите), ту бе до Веско Маринов в трудните за любимия ни бард мигове при раздялата с жена му Цветанка. Приятел в нужда се познава. А Цветанов явно има златно сърце.

4. Учен на годината - наградата се оспорва между доктор Стоичков и доцент Томов. Изборът е много труден, защото между футбола и социологията има много общи черти. И в двата случая имаме предизвестени шампиони. И в двата случая малките са наричани "несистемни играчи", които, ако спечелят точки срещу грандовете, задължително са обвинявани в задкулисни игри. В крайна сметка, когато нещо не се сбъдне, едните казват - в последните дни се промени обстановката, а другите - съдията се подигра с труда на момчетата.

5. Футболист на годината - Момчето от ФК "Шипка" - Драгор ми е идеално. Защо ли - Бойко Борисов ме подтикна към протестен вот. Иначе щях да гласувам за някой от ФК "Челси" - Брестовене.

6. Опозиционер на годината - разколебан съм между Яне, Волен и Сергей Станишев. Силно съм разколебан не за друго, ами защото не мога да схвана кой от тях е опозиционер. Така че обявявам нулева година!

7. Еколог на годината - Тук, да ме прощават "Зелените", ама един човек ги удари в земята. Варненският митрополит инвестира един наръч пари в най-екологичния "Линкълн", каран някога по нашите земи. По - добър от тоя на Обама. Е, скъпи еколози. Сори...

8. Събитие на годината - Калин Врачански оцеля и в третия сезон на "Стъклен дом", макар че не можеше да плува. Ние обаче леко се удавихме в десетината нови сериала и още толкова музикални риалита, с които ни заляха родните продуценти.

Оставям един хубав отворен финал.

Направете си собствена класация. Който и да сложите вътре, ще е смешно.

На изпроводяк ще кажа само едно. Наградите са хубаво нещо, когато някой си ги е заслужил. Но в днешната ситуация в България съм дълбоко убеден, че ако има награда, тя трябва да бъде дадена на хората, които оцеляват въпреки грижите на поредните корифеи в държавните въпроси. И за да не ставам патетичен като детска учителка, ще кажа. Бе я ги махнете тия награди и върнете "Мелодия на годината"...

Венци Мицов