Година след скандала с Мишо Бирата става ясно - Иван Драшков подслушва Борисов

скандала с Мишо БиратаИван Драшков управляваше службите още докато Борисов беше главен секретар на МВР.

Точно преди една година във вестник „Галерия” публикувахме стенограми на няколко телефонни разговора с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, шефа на агенция „Митници” Ваньо Танов и неговия заместник Антоний Странджев.

Записите пуснахме и на специална пресконференция, която се проведе на 14 януари 2011 г. в БТА. Това беше част от поредица публикации на „Галерия”, които нарекохме „Разговорите на властта” и оповестявахме тяхното съдържание на серия от пресконференции в рамките на месец.

Най-популярен от тях стана разговорът между Бойко Борисов и Ваньо Танов, станал известен под названието „Мишо Бирата”. „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...” Това казва българският министър-председател на митническия шеф и му нарежда

да спре акция на митничарите

срещу собственика на бирената фабрика, която произвежда бирите „Леденика” и „ММ” и по това време работи без лиценз. От своя страна Ваньо Танов се обажда на заместника си Странджев и му нарежда да спре проверката, а после връща обаждането на Борисов, за да му докладва, че поръчката е изпълнена.

Това е и най-скандалният от всички записи, защото е документ за личната корумпираност на премиера Бойко Борисов. Останалите записи също бяха доста изобличаващи – най-вече работата на ръководството на МВР и опитите на Цветан Цветанов да покровителства контрабандата.

Всички записи бяха предоставени в редакцията на „Галерия” по различни начини, някои лично, някои в плик. Всички те бяха прехвърлени на така наречените флашки – външна памет за компютър. Преди да ги публикуваме, внимателно проучихме тяхната автентичност и още тогава знаехме отлично, че записите

са направени от специализираната служба

към МВР. Тяхната автентичност бе потвърдена от самия Ваньо Танов, който е бил основният обект на подслушването. Неговият заместник Антоний Странджев също потвърди истинността им и буквално заяви следното: „Целият ми разговор с Ваньо Танов е истина, трябва да си олигофрен, за да не се сетиш, че и другите разговори са действителни”.

От редакцията изпратихме разговора за Мишо Бирата за изследване в една от най-престижните френски лаборатории, която излезе с експертна оценка в рамките на пет работни дни. Заключението на лабораторията, която работи с френската полиция, беше, че освен презапис няма друга манипулация и външна намеса в разговора между Борисов и Танов. За съжаление тогава почти никой не обърна внимание на съдържанието, което във всяка нормална страна би довело до оставка на правителството и

съдебно разследване срещу премиера

Властта, чрез пропагандната си машина и натиск над по-големите медии, отмести вниманието към начина, по-който бяхме получили записите, и успя да наложи израза „скандалът с флашките”, за да омаловажи случая и да го превърне в жълта и клюкарска сензация.

В деня, в който пуснахме записа „Мишо Бирата”, Бойко Борисов обяви от трибуната на Народното събрание, че е фалшификат, и ме обвини, че съм му се обадил, за да запиша негови думи и да ги монтирам, за да го наклеветя. Още тогава обаче истината, че записите представляват специални разузнавателни средства, или както е съкращението – СРС, излезе наяве от различни институции. Появиха се даже свидетели, бивши служители на ДАНС, които публично заявиха, че записите са автентични и са направени със специални разузнавателни средства от съответната служба в МВР. Двамата дадоха показания към подкомисията към Народното събрание и пред съдия, но въпреки това прокуратурата и разследващите органи не се задвижиха, а разследването потъна в забвение.

Тази дни, обаче, не друг, а американският посланик Джеймс Уорлик попита от студиото на Би Ти Ви докъде стигна разследването на подслушания разговор за Мишо Бирата и изрази съжалението си, че след скандала със СРС-тата няма пълно разследване на този въпрос, за да се гарантира, че е бил спазен

законът по отношение на прилагането им

Това е много ключов момент. Американският посланик даде ясно да се разбере, че записите представляват специални разузнавателни средства, и постави един от основните въпроси, на които прокуратурата досега трябваше да даде отговор, а именно дали някой не злоупотребява с прилагането на СРС. Това води до две линии на разсъждение, които ние в „Галерия” очертахме още преди година. Едната се отнася до съдържанието: щом записите, които публикувахме, са направени от МВР и са СРС-та, значи са напълно автентични и представляват веществено доказателство, което може да се използва в съда. Съдържанието и естеството на разговорите между длъжностни и овластени лица са достатъчно основание, за да се започне разследване за злоупотреба с власт, корупция и съучастие в контрабанда срещу премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

Другата линия е не по-малко скандална и е свързана с начина, по-който тези записи са направени, а след това са изтекли от службите. Ние направихме собствено разследване по случая и сега ще ви разкажем технологията, по която записите са стигнали до нас.

Публично известно е, че обект на разработка е бил шефът на митниците Ваньо Танов. Службите са закачили неговия телефон и са го подслушвали, за да го компрометират. Това е част от плана на Цветан Цветанов да завладее ръководството на митниците и да извоюва още една

победа над съперника си Симеон Дянков

в чийто ресор се намира и агенция „Митници”. Както вече казах, разговорите се записват от специална служба в МВР. Тя осъществява техническата реализация на мероприятието. След това от записа се сваля стенограма на хартиен носител, а подслушаният разговор се записва на диск. Този диск, заедно със сваления разговор, отива в ДАНС за анализ от съответния оперативен работник, който отговаря за съответния случай. В ДАНС има специална точка за прослушване на тези записи. Тя се намира в отделна стая, оборудвана с камера и компютър. В нея агентът на ДАНС единствен има право да прослуша диска. Забележете – само да го прослуша. Компютърът там не е обзаведен със записващи програми. Звуковият файл се отваря от диска само чрез специална парола, която знаят единствено съответният служител и неговият началник.

Камерата е насочена директно към работното място с компютъра и по-този начин се осъществява контролът

Преди да ви разкажа как са изнесени записите, ще направя малко отклонение. От години специалните разузнавателни средства се използват от ръководни служители в службите за рекетиране и частен бизнес. Поради бавното навлизане на технологиите в МВР, доскоро за тази цел се използваха стенограмите от записаните разговори. Съответният служител, който изнася листовете със свалените подслушани разговори, маха от тях отличителните белези на службата и ги показва на подслушаното лице, което тези разговори изобличават в нещо незаконно. Срещу определена сума пари или някоя „безценна услуга” уличеното лице си откупва спокойствието, а служителят поема ангажимент да заличи уликите.

По принцип СРС-тата се правят по искане на разследващите органи, съответните специални служби и прокуратурата след разрешението на съдия. Подпис за искането им полагат лично ръководителите на съответните служба или ведомство, в това число и вътрешният министър. Съдията пък би трябвало да разрешава използването им само когато има достатъчно данни за извършването или евентуалното извършване на престъпление.

По времето на Цветан Цветанов броят на подслушванията достигна невиждани досега размери, а данъкоплатците

плащат над сто милиона лева годишно

за тази цел. Неговото протеже Владимира Янева, която бе наложена със сила за шеф на Софийския градски съд, сама призна, че подписва на ден над четиридесет искания за подслушване. За сравнение нейният предшественик е подписвал по седем искания дневно. Най-скандалното е, че едва 15 процента от всички подслушвания отиват в съда и биват използвани като веществени доказателства, а само един-два процента от тях помагат в издаването на ефективни присъди. Останалите, както казах, се използват от шефовете на служби и властимащите за тормоз, рекет и бизнес.

Сега ще се върна на записите и начина, по който те изтичат от ДАНС. Безспорно, звуковият запис е далеч по-въздействащо оръжие от хартиения носител. Поради тази причина в ДАНС е създадена организация по изнасянето на записи под ръководството на истинския шеф на тази служба, Иван Драшков, който е несменяем началник от 15 години и оцелява при всяко правителство. Активно сътрудничество му оказва друг шеф в службата – Веселин Марков. Те са хората, които

разполагат с всички пароли

за прослушващия компютър. Когато има „интересен” запис, техен верен служител влиза в стаята, затулва обектива на камерата с парче плат, влиза със съответната парола, която му е дадена от Драшков или Марков, и пуска записа. След това вади диктофон и с него записва разговора, който се чува от колоните на прослушващия компютър. После служителят напуска помещението и отнася презаписа на Драшков. От системата за видеонаблюдение се изтриват кадрите със затулването на камерата. Всичко това може да стане само със знанието и под ръководството на най-големия шеф в службата.

Както вече казах, неформалният директор на ДАНС е Иван Драшков, независимо че на този пост често се сменят различни шефове – Сертов, Йовчев, Казаков. Цветлин Йовчев даже подаде оставка заради скандала с подслушването на Ваньо Танов, но истинският виновник си остана ненаказан.

Наши източници от службата твърдят, че Иван Драшков прави всичко това с одобрението на

Бойко Борисов, а много често

изнесените записи се използват

за да обслужват бизнес интереси на премиера, който по този начин държи в страх и подчинение всички представители на едрия бизнес, дори и онези, които стоят извън закона. Вместо да ги преследват със законови средства, обаче, Борисов и Драшков ги изнудват.

Много интересен е въпросът защо в капана на това подслушване попадна именно премиерът. Нашите източници твърдят, че Иван Драшков е поискал да се застрахова и да подсигури бъдещото си оцеляване в службата и след като Борисов падне от власт. Затова е организирал презапис на скандалния разговор за Мишо Бирата. Под неговото ръководство презаписът е осъществен и изнесен от специалната стая, както и всички останали записи на Танов.

Много интересен е въпросът как от Драшков записите стигат до редакцията на вестник „Галерия”? Отговорът е още по-интересен и дори звучи куриозно. Иван Драшков е известен в службата с компютърната си неграмотност. Той е

скаран със съвременните технологии

и дори с интернет. Твърде вероятно е хората, които са му прехвърляли записите на служебния компютър, да са го направили в директория, до която имат достъп и други компютри, които влизат в системата. От там всеки от служителите, които са свързани с вътрешна мрежа, е могъл да изтегли записите. Другата версия на нашите източници гласи, че записите са изнесени от недоволни служители на ДАНС, възмутени от начина, по който службата се използва за частни бизнес интереси. Каквато и да е истината по-този въпрос, тя не отменя скандалния факт, че в службата, която трябва да гарантира сигурността на гражданите и институциите в България, е организирана престъпна схема за незаконно изтичане на класифицирана информация, която след това бива използвана за извършване на други престъпления.

За това пряка отговорност трябва да носи цялото ръководство на ДАНС, както и лично министър-председателят, като най-отговорния фактор в сектора за национална сигурност. Излиза, че Борисов е подслушан, а записите с изобличаващите го разговори виждат бял свят благодарение на схемата, в която самият той участва и която е създал. Не само в качеството си на премиер, а и докато беше главен секретар на МВР. Да не забравяме, че тогава Драшков също му беше пряко подчинен.

Явор ДАЧКОВ

Текстът е публикуван

във в. „Галерия“.