Голямото предизборно натъкмяване

Шменти-капели с броя на избирателите в полза на ГЕРБ

Ситуацията с „мъртвите души“ в избирателните списъци не е нова и в Бургас през 2011 г. по време на местните избори се появиха едни около 17 000 избиратели от небитието и естествено гласуваха за ГЕРБ. Така се появиха изненадващо още почти десетина общински съветници за милиционерите.

IZBORI 2013колаж : Георги Динев

Сега на прага на референдума и парламентарните избори след пет месеца отново познатите схеми заработват отново и пак за партията-държава ГЕРБ...

Пошлите практики бяха описани от „Под лупа“ още през септември 2011 г. в наша статия, която още тогава показа схемата и резултатите.

За съжаление ръководството на ОИК от онова време е същото и можем да очакваме, че нещата ще се повторят... Друг е въпроса къде точно стават манипулациите, но веригата е ясна ГРАО Бургас- ОИК- избирателни списъци – СИК-ОИК и накрая, битият -бит, а избраните пак наши хора...

Краен срок е за подаване на сигнали до ЕК, за да се занимае тя с някакво разследване, но виждаме, че персони като Барозу и партия като ЕНП си траят и то с ползите за тях ?!

Нека повторим отнова схемата на „мъртвите души“:

Увеличава се броя на населението, намалява се броя на гражданите на възраст до 18 години и така се прибавят по около 13-17 хил . души „мъртви души“, само в Бургас които гласуват правилно за управляващите и то не без участието на СИК, РИК, ОИК, ЦИК и т.н.

Който иска да се жалва след това полиция, прокуратура, съдилища, президент всичко е на ГЕРБ и как ще ги преборите с чаша ракия в ръка или без хляб и работа пред телевизорите ?!

Затова кой, каквото и да казва ГЕРБ ще спечелят и тези избори и може би в коалиция ще управляват поредните 4 години над простият български народ, който се радва на асфалт и бетон, градинки и простотии изречени по 99 % от медиите.

И за да не стане толкова лесно реализирането на подобна схема трябва да се намерят граждани, организации, партии, които да сигнализират ЕК и да настояват тя малко да се размърда, защото друг изход няма, а и този май е предрешен още от 2007 г. когато Командир, Класната, Надка и т.н. дадоха рамо на ГЕРБ и те бяха приети в ЕНП и бяха счетени за десни ...

Сега се тюхкат, но късно е ... Няма власт за тях, освен някоя и друга синя пешка в община или в държавния апарат.

Да поразясним схемата и да прибавим факти.

Nas-2011

През 2011 г. имаше официално преброяване и населението на община Бургас бе обявено като 200 271 души. За 10 години он 2001 до 2011 г. населението на община Бургас се е увеличило с 7730 души или това е ръст от 4,1% за 10 години или по 0,41 % средно на година .

GRAO

Това означава, че през 2013 г. населението на Бургас, което реално намалява дори да се е увеличавало с по 0,41% за 2 години би трябвало да е нарастнало с около 1546 човека и трябва да е 201 817 или там някъде, но от ГРАО посочват в своя таблица датирана от 15.12.2012 г., че по постоянен адрес живеят 203 427 жители в Бургас и 1904 жители в пределите на общината, а 14 157 души живеят извън пределите на общината, но са с постоянен адрес в община Бургас ?! Или това са 219 488 души с постоянен адрес в община Бургас, които могат ако са в подходяща възраст на 18 години да гласуват ?!

По настоящ адрес ГРАО дава данни, че има 232 174 жители регистрирани в община Бургас ...

Nas-1

Според НСИ и данните от преброяване 2011 г. съставът на населението по възрастови показатели е следният:

Под 15 години възраст- 14,7%

Между 15 и 65 години възраст – 69,1%

Над 65 години възраст- 16,2%

При база данни от преброяването, че под 15 години в община Бургас младежите които не могат да гласуват поради ненавършена възраст по закон са средно 14,7% и като прибавим към тях още няколко процента за възрастовата граница до навършени 18 години, то този процент става поне средно около 16 -17 % и това прави между 32 265 души и 35 118 души, които нямат право да гласуват и след като ги извадим от броя на бургазлии с постоянен адрес 219 488 се получават максимум 184 370 избиратели, а ГРАО по данни от пресата дава 191 288 избиратели, или разликата е 6918 души или по-точно „мъртви души“ в избирателните списъци.

Тези сметки може и да не са точни напълно, но дават представа какво се получава...

През 2011 г. март сме имали 200 271 души в община Бургас, а при раждаемост от 3 300 бебета през 2012 г. и починали поне по около 2 000 души на година, откъде се е умножило населението на Бургас с около 19 000 души ?!

Това разминаване е очевадно, а за него плаща държавата и печели този който упралява общините и държавата и ние обяснихме как ...

По подобна схема разсъждават и други бургазлии в материал на networkedblogs.com или zonaBurgas.bg :

„Фантомите в избирателните списъци в Бургаска област могат да определят до три депутатски места. За това алармира днес областният координатор на „Движение България на гражданите“ Пламен Янев.

Мъртвите души“ в списъците в областта са над 26 хил. души, сочат изчисленията на движението. Най-голяма разлика, като абсолютно число между броя избиратели регистрирани за изборите и броя реални избиратели има в самия Бургас, където т.нар. фантоми са малко над 13 хил. Най-фрапатнти са разликите в Руен и Айтос.

В Айтос броят на избирателите е почти равен на броят на жителите – разликата между тях е едва 341. Данните обаче сочат, че лицата под 18 в Айтос са 6000, което прави изкривяване в списъците от близо 25%. (Виж таблицата долу)

В неделя от „Движение България на гражданите“ обявиха, че в национален мащаб „мъртвите души“ в списъците са над 950 000. Това може да доведе до фундаментално изкривяване на вота. От движението призовават властите да изчистят списъците до парламентарния вот през лятото.

Още от изборите през 2009г. изчистването на избирателните списъци е една от препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за да няма съмнения за честността на изборите в България.“

Добре е да прочетеш, че има подобни хора, които мислят като нас и се опасяват, че ще бъдат измамени по описания вече начин.

Време е да се събудим и да потърсим сметка още преди изборите, защото след тях ще бъде късно ...

Екип „Под лупа“

П.П. Редакцията на '' Под лупа'' се извинява за евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор .