Гордостта на Борисов : Кметовете усвоители от ГЕРБ

Тези кметове-усвоители май имат по-значими по обем и наличност чекмеджета от Вожда си Бойко. 

Нека припомним : 

"Над 2.7 млн. лева е сумата, изхарчена от десет български общини в периода 2013–2015 г. за купуване на медийно влияние. Това показва разследване на сайта „Дневник.bg” . То е осъществено със съдействието на Програма достъп до информация и фондация „Америка за България”. Данните в разследването са получени по Закона за достъп до обществена информация, предоставени от местните администрации в петте най-големи градове в България извън София и още пет по-малки общини, в райони с различен икономически профил. Класацията, в която десетте анализирани общини са подредени според разходите си за медийни услуги, се води от Бургас. За три години общината е похарчила за тази цел 720 275 лв. От предоставените справки става ясно, че най-голямата част от средствата, платени на местни, централни медии и ПР агенции, са имали за цел публикуването на текстове и излъчването на радио и телевизионни предавания с контролирано съдържание. Варна се подрежда на второ място." 

Интересно какво са прикривали придворните медии в Бургас за толкова пари, защото всяка от тях е готова и за много по- малко пари да хвали хранещата ги община, която май си ги държи в желязна ръкавица от 2008 г. насам ?!

Любопитно ще е да чуем московският възпитаник ДиМ. Николов ...

Откъс от "КАК ВЛАСТТА СИ КУПУВА МЕДИИ С НАШИТЕ ПАРИ" автор ВЕСИСЛАВА АНТОНОВА, част от "ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ" -http://www.fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2016/12/Black_Book...

 

Черна книга на правителственото разхищение

Мащабният ремонт на централните столични улици - „Цар Шишман“, „6-ти септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ през 2019 г. предизвикаха острите рекции на софиянци. Доведоха дори до протести. Според първоначалните договори, сключени от Столична община по оперативна програма „Региони в растеж“, „Джи Пи Груп“ следваше да обнови участъци от улиците „Цар Шишман“, „6-ти септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ за 20 113 417 лв. без ДДС. Продължение на темата за "Черната книга" направи журналистката Таня Петрова.

 

Фейсбук

 

Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2016", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

Новият проект за интегриран градски транспорт във Варна е на стойност 115 милиона лева и официално е приключил. От всичките му компоненти безспорно е изпълнена единствено частта за публичност – общината плати на медии за реклама на проекта. Варненци обаче още чакат скоростното автобусно трасе да заработи, а автоматите за продажба на билети се сдобиха със „свински опашки“.

Проектът „Интегриран градски транспорт на Варна“ е най-големият, по който общината е работила през последните 20 години. Средствата за изпълнението му са 115 млн. лв., по-голямата част от които са безвъзмездна финансова помощ по програма „Регионално развитие 2007-2013 г.” (1)

Общо десетте компонента включват доставката на 70 нови автобуса, ремонта на централни пътни артерии, строителството на велоалеи, поставянето на автомати за продажба на билети и разработването на система за трафик-информация в реално време. Три пъти бе удължаван срокът за изпълнение. Последният „краен срок“ изтече на 31 август 2016 г. Според отчетите, изпратени до финансиращия орган, работата изглежда приключена по следния начин:

Преасфалтирани и с частично подменени подземни комуникации са няколко булеварда във Варна, които оформят трасето на т. нар. BRT коридор (от англ. Bus Rapid Transit – скоростно автобусно трасе). На спирките по скоростното автобусно трасе, както
и в автобусите, са монтирани 539 автомата за продажба на билети, а също и табла, които трябва да информират в реално време за разписанието. По кръстовищата на скоростното трасе са поставени системи за осигуряване на предимство на обществения транспорт.

През 2013 г. в движение бяха пуснати 70 нови автобуса, а в края на ноември м.г. бяха завършени 16 км велоалеи. Ремонтирани бяха крайните спирки на транзитния коридор, а около всички останали бяха изградени рампи за движение на хора с двигателни проблеми.

 

ПАРАЛЕЛНА РЕАЛНОСТ

 

Такава е „паралелната реалност“ на чиновника. Другата, в която живеят гражданите на Варна, изглежда съвсем иначе. В нея „Интегриран градски транспорт на Варна“ е напът да се превърне в един от най-красноречивите примери за безотговорно и неефективно харчене на парите на европейските данъкоплатци.

Бюджетът за ремонт на пътните настилки и подземните комуникации по BRT коридора, заложен в договора за безвъзмездно финансиране на проекта през 2012 г., е 30 млн. лв. Но още през май 2013 г., само година по-късно, четири километра от трасето по бул. „Владислав Варненчик” във Варна бяха предизборно преасфалтирани с 5 млн. лв., осигурени спешно от първия кабинет на Бойко Борисов. В хода на ремонта стана ясно, че освен бързо парите са били отпуснати и „на око“ – без предварителни разчети. Вероятен отговор на въпроса защо се е случило това дават частичните избори за кмет на Варна и
извънредните парламентарни, проведени през май и юни същата година.

Друга част от коридора, по бул. „Мария Луиза“, беше ремонтирана с пари от общинския бюджет през пролетта на 2015 г. Как беше осигурено финансирането на последните две отсечки от BRT коридора – по булевардите „Трети март” и „Васил Левски”, никога не стана ясно.

 

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА ПОРАЖДА СЪМНЕНИЯ

 

Ресорният зам.-кмет на Варна Христо Иванов предпочете да не отговаря на въпроси по тази тема. Но разгадаването на „скритата картинка“ не изглежда сложно. За разлика от европейското финансиране, контролът по разходването на пари от общинския и от държавния бюджет се осъществява от Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Докладите, изготвяни след проверките им, често раждат шумни скандали, но те угасват бързо в коридорите на прокуратурата.
Няколко снимки, публикувани в социалните мрежи в началото на септември 2016 г., също дадоха повод за съмнения около изпълнението на проекта. На тях се вижда, че новите автомати за автобусни билети, монтирани още през есента на миналата година, вече са „поправени” с т.нар. свински опашки. (2) При това без някога да са заработили. Според няколко докладни записки, изпратени до изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна, причината за „ремонта“ е конструкцията на машините, които не са издържали на вибрациите, макар че не работят. Но това съвсем не е
единственият проблем с билетните автомати.

Срокът за пускането им в експлоатация непрекъснато е отлаган за „всеки момент”.(3) За последен път в началото на юли 2016 г. Биляна Якова, ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“, обясни, че „съгласно техническата спецификация на възложителя и техническото предложение на изпълнителя – „Обединение модерен транспорт”, автоматизираната билетна система е „тествана и работеща”.

Извадките са подбрани от "Под лупа"