Готвят ни промени в данъчните закони, вижте какви!

Днес се прие протоколно решение, с което се одобри концепцията за съставяне на проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г. Не е разглеждана средносрочна бюджетна прогноза. Не е разглеждан и проект на Закона за държавния бюджет за 2023 г., а просто концепция.

Съгласно параграф 2 от т.нар. „удължителен закон“, в края на април трябва да внесем в Народното събрание проект на Закон за държавния бюджет.Дефицитът за 2023 г. възлиза на 6,9%. Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова. 

 

„Основното решение, което се взе в протоколното решение, е, че проектът на закона ще бъде разработен с дефицит 3% от БВП на начислена основа. Следва да се има предвид, че при действащи приходни и разходни политики, които са приети от последните три парламента, дефицитът за 2023 г. възлиза на 6,9% от БВП на начислена основа“, уточни тя.

 

 

Велкова обясни, че постигането на трипроцентов дефицит неминуемо ще трябва да мине през данъчна политика и промени в данъчните закони.

 

„Ще има и разходни мерки. На 3 април ще бъде представен проектът на Закона за държавния бюджет за обществено обсъждане така, че на 26 април да може да се разгледа от Министерски съвет и в срок да влезе в Народното събрание.

 

Преди внасянето на концепцията и сценария, се проведоха неформални консултации със синдикатите и работодателите. В пакета „Данъчни закони“, частта „Приходни мерки“ се предвижда въвеждането на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. или т. нар. Данък „Свръхпечалба“, който ще бъде разработен за всички юридически лица. Това е еднократен данък.

 

Предвижда се и 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба“, добави тя.

 

"Предвижда се увеличение на ТОЛ такси, което няма да го видите в Пакета "Данъчни закони", тъй като това става с акт на Министерски съвет. Същото важи и за увеличение на концесионни възнаграждения с инфлацията", добави финансовият министър. 

Ще се възстановят и някои от намалените досега ДДС ставки за определени продукти. „Ще запазим на хляба, брашното, бебешките храни и книгите“, уточни Велкова.

Предвижда се и ръст на акциза на електронните цигари, т.нар. „вейпове“. "Не нагреваемият тютюн"", уточни Велкова.

 

"Засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при селектираните рискови стоки. С тези мерки ще може да се гарантира изпълнение на швейцарското правило от 1 юли при индексирането на пенсиите, да се гарантира изплащането на увеличените заплати, като се има предвид, че се получи голяма асиметрия в заплащането в бюджетния сектор", посочи още тя. 

 

Предвижда се увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, но "само на тези, които не са получили никакво увеличение през 2022 г.". Ограничават се командировки, представителни разходи и разходи за издръжка. 

 

Приходите, които финансовото министерство очаква в резултат на предложените мерки, са около 6 млрд. лв. Данък „Свръхпечалба“ ще започне да се начислява от 1 юли и всеки месец ще се правят авансови вноски. Изравняването ще е през 2024 година.

 

„Теоретично има опасност за Валутния борд, ако дефицитите са в изключително високи размери. Заглавията, че държавата е изправена пред фалит не произтичат от доклада и това, което е обсъждано в МС. Това са интерпретации от журналисти, които така са разчели доклада. Държавата не е изправена пред фалит дотолкова, доколкото една държава е изправена пред фалит, когато не може да посрещне разходите си. При условие, че ние предлагаме на парламента да приеме бюджет в рамките на 3-те%, в никакъв случай не би следвало въобще да има притеснения, че държавата е изправена пред фалит“, коментира още министърът.

 

Мерките, заедно с проекта за Бюджет 2023, ще бъдат предложени за обсъждане на 49-ото Народно събрание. Окончателното решение е в ръцете на бъдещите депутати. 

https://frognews.bg/novini/gotviat-promeni-danachnite-zakoni-vijte.html