Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пука


Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пука

Сайтът „Активен.БГ“ с поддръжката на Национално сдружение на общините в Република България препраща сигналите към община Бургас, но там май следите се губят


Преди близо година „Под лупа“ писа за ролята на сайта „Активен.БГ“ в стимулиране на инициативността в гражданското общество по отношение подобряването на условията на живот в техните райони, като дават навременна и конкретна информация за забелязани от тях нередности. По това време едва 7 общини се бяха присъединили към тази полезна инициатива, а сега те са 24 общини и няколко организации.

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пукаГраждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пукаИнициативата е полезна и безплатна за общините и им дава допълнителна точна информация, на която те могат да реагират, но дали всичко е точно така...В епохата на интернет и социалните мрежи е добро начинание на някои комерсиални организации да се опитат да използват силата на корекциите на гражданското общество с цел да се подобри управлението на общините. Като такъв лост за корекции отскоро е на разположение сайтът „Активен.БГ“, който е създаден от ЕСРИ България.

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пука
Сайта Активен.БГ е нова инициатива, предлагаща възможност на гражданите за съобщаване на нередности.

Целта на Активен.БГ е да даде възможност на жителите да участват активно в подобряването на условията на живот в техните райони, като дават навременна и конкретна информация за забелязани от тях нередности от неспешен характер. Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пука
Чрез уебсайта http://Aktiven.BG/ или чрез специално приложение за мобилни телефони гражданите могат да подават сигнали за забелязани нередности към съответните отговорни институции или организации.

Гражданите регистрират нередност (напр. опасна сграда, паднал стълб, счупена пейка, теч на вода, висящи кабели), като посочват местоположението върху картата, дават кратко описание или прилагат снимки, ако са налични.

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пука
Сайтът и мобилното приложение са общи за всички институции и организации, които участват в проекта. В зависимост от типа на сигнала и местоположението му уведомлението се подава към съответната отговорна организация. По този начин се предоставя възможност за получаване на сигнали от гражданите за различен тип нередности в реално време. Отговорните лица, от своя страна, поемат ангажимент за следене на получените сигнали и отразяване статуса на тяхната обработка на уебсайта. Системата дава възможност за приоритетна обработка на определени сигнали в зависимост от типа нередност. Гражданите, подали сигнал, могат не само да наблюдават статуса му на уебсайта, а и да получат имейл относно извършените дейности за отстраняване на нередността. Това на свой ред води до подобряване на комуникацията между гражданите и публичните организации.

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пукаВсичко е така на пръв поглед, но част от подадените сигнали до сайта от бургазлии в края на април и началото на май показват и нещо друго, че мудно се задвижва колелото на местната власт за реакции на препратените сигнали.

Ето и някои от сигналите за нередности изпратени от бургазлии до сайта Активен.БГ:

Сигнал за неокосена трева в градинка в кв. Сарафово, която е изградена миналата година, а тревата е висока 50-60 см и вероятно не е обезпаразитена.

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пукаСигнал за незаконно сметище насред парк „Славейков“.

Сигнал за опасна дупка на ул. “Хаджи Димитър“ придружен със снимки, които показват окаяното състояние на т. нар. сина зона в района.

Сигнал за силно квакащи жаби от строителната дупка на ГУМ Бургас, която подателят на сигнала е нарекъл находчиво „Паметника на Далаверата“.

Сигнал за изтрита пътна маркировка на пешеходна пътека в жк Братя Миладинови.

Сигнал за рояци комари около детската площадка изградена с дарителство на „Лукойл“ в морската градина, която уж беше обработена преди около месец срещу комари, но резултат никакъв...

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пукаСигнал за кучешки екскременти в пясъчник в Борисовата градинка в кв. Възраждане.

Сигнал с питане кой и на какво основание разрешава запушването на уличката от страна на хотел „Луксор“.

Сигнал за неподдържана и непочистена пешеходна алея към пазарчето в жк Славейков.

Сигнал за липсващ тротоар и паркирани по тротоарите коли в жк Братя Миладинови около ул.“Камчия“.

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пукаСигналите са много и различни, което показва една радостна тенденция на събуждане на гражданското общество в Бургас и желание за предизвикване на нужната активност сред местните власти, които явно поизостават от дневния ред на бургазлии увлечени да търсят нови поводи за хвалби с изграждането на нови проекти и забравят за важната поддръжка.

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пукаСигналът за блатото насред центъра на Бургас и квакащите жаби и рояците комари показват безхаберието на местната администрация, която може да го пресуши по няколко начина и да ни спести тези „екстри“...

Ще ви покажем някои от тези сигнали, насладете им се и дерзайте, за да защитавате вашите права да живеете в един по-чист, по-подреден и по-европейски град. Защото не само приказките на управляващите трябва да са европейски, но и делата им трябва да са такива ...

Граждани на Бургас подават сигнали за нередности, ала на кой ли му пукаНе жалете управниците, те са затова да служат на вас, гражданите на Бургас.

Христо ТОДОРОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.