Границите на Европа се изместиха на изток, чак до границата с Русия

от Oleh Saakyan | translated by Антония Коцева

Хора носят огромно украинско знаме и образуват символична жива верига през Карловия мост, за да отбележат Деня на единството на Украйна, в Прага, Чехия, 22 януари 2023 г. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

Днешният европейски тийнейджър може да не знае знамената на всички европейски страни, но със сигурност може да посочи три – неговата страна, ЕС и Украйна, пише Олег Саакян, съосновател на Украинската национална платформа за устойчивост и социално сближаване.

2022 г. донесе геополитическо цунами. Беше година, в която старите идеи и предположения отстъпиха място на нови реалности. Войната се завърна в Европа, което беше нещо немислимо преди година. Събитията от 2022 г. ще бъдат разглеждани от историците години наред.

Определящ момент

Бруталното нахлуване на Русия в Украйна напомни на света, че опитите за изграждане на лични утопии зад „високи стени“ са безплодни. Много империи са се разпаднали, докато са следвали този път.

Без съмнение, когато се събудиха на 24 февруари 2022 г., много еврократи се озоваха в същата позиция като патрициите на Римската империя преди повече от хиляда години, когато научили за нашествието на вандалите. Историята се повтаря и стратегията да се опитваш да спасиш собствения си оазис, докато светът около теб е в хаос, е безполезна.

През 2022 г. светът беше принуден да се изправи пред реалността. Демокрацията се оттегляше, докато нелибералните, реваншистки и репресивни режими ставаха по-смели. Години на недалновидна политика поставиха Европейския съюз в особено опасна ситуация.

Вместо да предприеме стъпки за укрепване на собствената си сигурност и просперитет, ЕС глупаво стана опасно зависим от трети страни, купувайки евтина енергия от Русия и евтини стоки от Китай, докато сигурността му зависеше от политическата стабилност в Съединените щати.

2023 г. ще стане годината на европейската устойчивост, самодостатъчност и по-голяма стратегическа автономия. Украйна вече е една крачка напред, като започна този процес през 2022 г.

Руската инвазия разби всички илюзии, че може да се постигне сделка с Кремъл, че трансформациите са възможни чрез компромиси в рамките на старата система, както и илюзиите за силата на международния ред и правото на неговата защита. Украинците плащат скъпо, че са забравили що за държава е Русия.

2022 – Годината на перфектната буря

Колкото и трагично да е за Украйна, нашето общество беше добре подготвено за тази нова реалност. Векове на живот в постоянна буря са направили украинците издръжливи и иновативни, предоставяйки на обществото жизненоважни умения за оцеляване.

Трънливият път към независимостта през 1991 г., две революции и началото на войната през 2014 г. ни подготвиха за войната през 2022 г. и геополитическата буря. Що се отнася до психологията, ресурсите и институциите, украинците бяха по-добре подготвени за такава пълномащабна война от гражданите на повечето страни по света.

Докато западният свят се събуждаше за реалността от 24 февруари, Украйна се захвана с работата си, като си изработи свои собствени политики, определи ключови нужди и формулира стратегии и решения, и оттогава го прави.

Докато на Украйна може да изглежда, че й липсват ресурси, украинците имат идеи. Подкрепата за Украйна под формата на оръжия и средства е пример за това.

Ето защо украинците се възхищават от демократичните общества . Ние сме демокрация, която се бори, давайки пример на света. Имаме „морално“ надмощие в нашата битка Давид срещу Голиат.

Демонстрирахме интелигентност и индивидуалност, доказвайки, че това не е просто битка между малки и големи постсъветски държави и армии. Украйна започна да формира своя собствена идентичност.

Въпреки че все още не сме отговорили напълно на въпроса „кои сме ние“ (дори в нашето общество), 2022 г. все пак се превърна в огледало, в което успяхме да се огледаме и да видим, че смелостта е нашата марка.

Ние сме достатъчно решителни и смели, за да се изправим пред настоящите предизвикателства и да се подготвим за нови. Следвоенното възстановяване и реконструкция ще бъде друго голямо изпитание.

Крахът на Съветския съюз

Много хора бяха заблудени да вярват, че СССР се е разпаднал през 1991 г. Всъщност той оцеля в полуразграден вид до 2022 г.

Как окончателната смърт на СССР ще се отрази на Украйна? Вече няма да изпитваме постсъветска зависимост от Русия за енергия, олигарсите, които са присвоявали съветски ресурси, вече няма да съществуват, съветската военна техника е на изчерпване и старата съветска естетика на обществените пространства се унищожава.

Тя се заменя с нова, модерна Украйна. Да, може би бихме предпочели постепенен, а не шоков преход, но Русия направи този избор вместо нас и довършва това, което ние не успяхме да постигнем напълно в продължение на три десетилетия. В единствения случай, когато Путин беше честен, той обеща да ни покаже истинска декомунизация – и тя е такава.

Ново политическо поколение

Преходното поколение не се харесва на всички. Той има слабости и дефекти, които се развиха през 90-те години и станаха видими в началото на 2000-те. Въпреки че това поколение, подобно на своите предшественици, все още има време да прави грешките, това е поколението на вече независима Украйна.

То обаче е затвърдено чрез различни житейски преживявания и изисква истинска промяна.

Това е поколението, което учи себе си, украинското общество и политическите елити да бъдат украинци и да изграждат силна и демократична Украйна. Те дойдоха на власт на последните избори, а днес доказват, че това не е случайно.

Няма повече граници

През 2022 г. границите на ЕС и Украйна най-накрая паднаха и ние се върнахме в Европа. Украйна и Европа се откриха една друга и страната ни вече ясно се вижда като част от европейското пространство.

Въпреки че днешният европейски тийнейджър може да не знае знамената на всички европейски страни, той ще може да посочи три – своята страна, ЕС и Украйна. За него украинците са неразделна част от единното европейско пространство.

Границите на Европа се изместиха на изток, чак до границата с Русия.

Докато постепенно си представяме бъдещата си победа, през 2023 г. ще трябва да създадем образа на поражението на Русия. Трябва най-накрая да убедим света, че поражението на Русия е неизбежно.

В края на краищата някои сега се страхуват от колапса на Русия не по-малко от нашия. И това е последният страх, с който Путин изгодно търгува, тъй като всички останали вече са преодолени.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...