Грантове, заеми, гаранции. Европейските лидери договориха рекордния бюджет

Свободна Европа

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се поздравяват рано сутринта на 21 юли

На петия ден от тежки преговори Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на общността до 2027 година.

Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. От тези средства като грантове ще бъдат отпуснати 390 млрд. евро, а под формата на заеми страните членки ще получат около 360 млрд. евро.

Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа – от 30 млрд. на 10 млрд. eвро.

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС – Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3,5 млрд. евро.

“За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика”, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Пари срещу върховенство на закона

Той уточни, че страните членки са постигнали споразумение отпускането на бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона. Решения от такова естество ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство. Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства.

От своя страна Фон дер Лайен посочи, че отпускането на средства от фонда за възстановяване ще бъде обвързано с изпълнението на препоръките на Европейската комисия за развитието на националните икономики чрез т. нар. европейски семестър.

Преговорите за европейските средства продължиха четири напрегнати дни.Европейските лидери никога не са имали нужда от толкова време, за да вземат решение, но никога в историята те не са били изправяни пред толкова голяма сума (бюджет от 1 трилион евро, фонд от 750 млрд. и спешна помощ от 540 млрд.), а ЕС никога не се е подготвял да вземе общ дълг в такива размери, какъвто се очаква да набере на световните пазари и да връща през следващите 30 години.

От договорените средства за България са предвидени близо 29 млрд. евро. По думите на министър-председателя Бойко Борисов “ние сме едни от малкото, които ще получат повече пари” в сравнение с предходния бюджетен период. “Това е голям успех за страната ни”, каза Борисов във видео, публикувано в неговия фейсбук профил.

ВИЖТЕ СЪЩО

Европейските пари: Какво се променя след 4 дни среща в Брюксел

 

Tags: