Грешките на младостта

Георги ХаризановПо случая с висящите дела Харизанов каза, че отпечатъци са му взети още 2001 г. и не разбира защо делото за кражбата на 50 000 лева се възобновява едва сега.

Освободеният председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ ЕАД Георги Харизанов обясни съдебните си неприятности с грешки на младостта. Пред бTV той каза, че условната му присъда за изнудване от 2005 г. била заради случка, когато самият той бил на 19 г.

Вчера стана ясно, че освен, че е подсъдим за заплаха за убийство и е разследван по дело за кражбата на 50 000 долара, той има влязла в сила присъда за изнудване по чл. 213 а, ал. 1. От Софийска градска прокуратура съобщиха, че присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15 април 2005 г. Харизанов е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева.

В същото време Харизанов е представил свидетелство за съдимост при назначаването си, в което пише, че е неосъждан, съобщиха от пресцентъра на аграрното ведомство.

Относно условната присъда разказа как на светофар го блъска отзад друга кола и той накарал другия водач да подпише споразумение, че ще му плати щетите за ремонта, защото другият нямал Гражданска отговорност. Виновният шофьор сметнал това за изнудване и по-късно и подал иск в съда. Което не попречило той и Харизанов да станат приятели. И до днес си спомняме с особено чувство за тази история, каза Харизанов пред бTV.

Свидетелството ми за съдимост е истинско, заяви той. По случая с висящите дела Харизанов каза, че отпечатъци са му взети още 2001 г. и не разбира защо делото за кражбата на 50 000 лева се възобновява едва сега. Убеден е, че „някой го е сготвил през прокуратурата“. Той не уточни кой. Вероятно става дума за хора, които експлоатират язовири незаконно. Укрил от министър Найденов, че има обвинение за кражба, защото адвокатът му му казал, че това е дреболия и няма да се стигне до присъда.

Харизанов, за когото стана ясно, че няма висше образование, е в „Напоителни системи“ от октомври м. г., преди това е бил съветник на земеделския министър Мирослав Найденов. Как той, който няма нищо общо със земеделие и животновъдство, попада при Найденов, не е ясно. Както не е ясно и за какво съветвал министъра, коментира в. „Сега“.

Харизанов сподели, че не се обиждал на тема „образование“ и от сравненията му с Калина Илиева, която се оказа шеф на Държавен фонд „Земеделие“ с фалшива диплома. Своята липса на висше той обясни със стечението на живота и нуждата да работи от 19-годишна възраст.

Бил на 23 години, когато ръководил облицоването на голяма сграда в Студентски град. 83 строители висели на скелето, а Харизанов ги ръководил. Отрече, че има скъпи часовници - носел реплики за по 200 евро на скъпи модели. Нямам часовник за 29 000 евро, но е нормално да искам, заяви още  отстраненият шеф на „Напоителни системи“.

Webcafe.bg