Григор Лилов: Защо Митева стана председател на парламента?

https://tribune.bg/bg/mrezhata/grigor-lilov-zashto-miteva-stana-predseda...

От Фейсбук профила на писателя Григор Лилов

„Има такъв народ“ погреба обещанието за мажоритарна изборна система с концепция на председателя на парламента. Данни: кой стои зад нейния гръб (не е Слави Трифонов)!

Председателят на парламента има решаваща организационна функция при работата на депутатите. Особено по най-важната, която предстои…

А какво предстои?

Ами онова, което беше разисквано и окончателно прието и като продукт на „науката“ в началото на юни т.г. и е готово като продукт на политиката - облечено в концепция и законопроект.

Какво е то?

Цитатите ще ви обяснят какво е то, защо точно Ива Митева бе избрана за председател на родния парламент и защо ДПС гласува за нея. 

*** Първият:

„1. На основата на направените изследвания и анализи е изработена Концепция за функционално смесената изборна система в Република България.

2. Изготвен е проект на Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс с приложена Методика за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на пропорционалните мандати при избори за народни представители, както и за определяне границите на изборните райони, с подробен числов пример.”

.

*** Още един цитат:

„В търсене на повече легитимност за парламента, по-добра представителност и по- висока избирателна активност дори и в държава като Франция, където се прилага чиста мажоритарна система, вече се подкрепя от политическите сили въвеждането на пропорционален елемент на изборите, с което се очаква партиите, които са спечелили малко мажоритарни мандати, да спечелят повече пропорционални мандати.

За да се предотврати опасността от свръхмандати, и предвид ограничението на чл. 63 от Конституцията за 240 народни представители, е изместен курсора, като е предложено съотношение 2/3 към 1/3 в полза на пропорционалния вот (резултат от проведени симулации с различни изборни резултати през годините), което да не допусне изкривяване на пропорционалното представителство. (моя бел.: ще се гласува в 8 пропорционални избирателни райони и 80 едномандатни в тях за мажоритарни кандидати)

 

*** И още един цитат:

„Предложената функционално смесена изборна система, при която една трета от депутатите се избират мажоритарно, а останалите две трети се избират пропорционално с кандидатски листи и преференция, може да запази партийното многообразие, представителността в Народното събрание и да осигури търсената от избирателите възможност за гласуване за личности, на които имат доверие.”

 

Спирам вече - последен давам този: 

„При определяне на границите на изборните райони се вземат под внимание географски, административни, исторически и други критерии. Максимално допустимото отклонение от нормата зависи от конкретната ситуация и следва рядко да надвишава 10 на сто, но никога не трябва да бъде повече от 15 на сто, освен в изключителни случаи - например ЗАЩИТА НА КОНЦЕНТРИРАНО МАЛЦИНСТВО или СЛАБО НАСЕЛЕНА  административна единица.” (бел.: главните букви са мои)

 

Цитирам концепцията на Ива Митева за избирателната реформа у нас, която вече е оформена като законопроект.

Избирателите на Слави Трифонов и гласувалите навремето на референдума да си гризат ноктите от яд – обещаваха им изцяло мажоритарна система вместо пропорционалната, но ще им дадат нещо по-негодно и от сегашното – запъртък, обединил най-основните недостатъци на двете системи.

***

Освен това (текстът от последния цитат)  дава предимство народните представители вече конституционно и законово да се избират неравноправно - т.е. някои партии и техни депутати ще са привилегировани с по-малко на брой необходими за избиране гласове (а не чрез фокуси със сложни системи за преразпределение на мандати и гласовете от чужбина)

В случая с тези до 15 на сто отклонение от средния брой избиратели в дадени райони ще бъдат облагодетелствани ДПС (в краищата с етнически турци) и БСП (демографската пенсионерска пустиня Северозападна България, където тя има здрави позиции).

***

Разбира се, не е само тази причината – да се имитира реформа за пореден път чрез нова, още по-негодна и от сегашната избирателна система у нас. Хиляди пъти посочвам и пак ще посоча: ЕС не допусна гласуване на кандидати за Европейски парламент в многомандатни избирателни окръзи, както гласуваме за родни депутати.

По пропорционална система навсякъде в демократичния свят се гласува в рамките на цялата държава и чрез общи, единни партийни листи. Пропорционални избирателни райони има само в държавите-федерации (каквато е например Германия).

Реформата на Ива Митева, окрупнявайки избирателните райони на 8 (от тях 7 в страната) фактически създава политически предпоставки за бъдеща тяхна автономия.

 

******* Други вътрешни причини *******

Разбира се, за нейния избор има и други причини - вътрешни и международни.

Да видим вътрешните.

Ива Митева дължи старта си в държавната кариера, в администрацията в парламента на Христо Бисеров – заместник-шеф на парламента, сив кардинал на тъмносиньото СДС на Иван Костов.

Бисеров беше изхвърлен заедно с Йордан Цонев заради корупция, за да се окажат и двамата по-късно депутати в ДПС.  (Бисеров беше зам.-председател на парламента от квотата на ДПС)

Накрая – волю-неволю, „официално“ го изхвърли и ДПС (след мои скандални разкрития за неговата действителна и много мътна биография, в която не само адвокатството, но дори и фамилията му тъне в мъгла относно действителността и разследване на световна наркомрежа, проснала се от Южна Африка през Кайманите и Сейшелите до Европа и САЩ).

*** БЕЛЕЖКА: съвсем наскоро Бисеров беше оправдан напълно от внимателно прецедените и редактирани обвинения срещу него – оневинен със съвместните усилия на иначе воюващите помежду си прокурори и върховни съдии.

Другата вътрешна причина за странния вот на ДПС е етнически. Родът на новата председателка на парламента произхожда от селата край Кубрат.

Трета вътрешна причина се нарича „МИД 2000”. Това е дружество с ограничена отговорност, в което семейството и лично Ива Митева участва. Любопитно е защо институциите и медиите спестиха тези детайли. Може би заради „деликатността" им.

Макар и да се води микропредприятие, фирмата не е скромна за родните мащаби. От една страна тя разполага с машиностроително предприятие, базирано в град Сеново, Русенско. От втора страна, „микрото” отбелязва всяка поредна година, и то със завидно постоянство продажби за 700 000 – 800 000 лева, които лично на мен ми изглеждат твърде скромно. И от трета страна основната му дейност е в областта на рудодобива и енергетиката, където никакви случайни хора и бизнесмени въобще няма, а най-едрите родни олигарси диктуват изцяло и докрай играта и правилата ѝ.

Давам къса справка за МИД 2000 – сигурен съм, че инженерите ще ме разберат за „микрото”. И счетоводителите ще ме разберат за това „микро”.

Дружеството разполага с необходимото технологично оборудване за извършване на:

*** ремонт на минна и обогатителна техника – багери, конвейери, питатели, помпи, вентилатори, класификатори, циклони, сита, трошачки, мелници, дезинтегратори, и др.

*** ремонт на възли на селскостопанска и пътностроителна техника,

*** механична обработка на детайли от стомана, чугун и цветни метали до Ф1000 и L = 8м.

*** изработване на резервни части за различни отрасли на промишлеността изработване на машини , съоръжения и конструкции по документация,

*** шлосеро-монтажни услуги – разкрой, огъване, заваряване, монтаж-демонтаж и др.

*** възстановяване на износени машинни възли и детайли, наваряване под флюс на едрогабаритни детайли – до Ф1000

*** основен ремонт на асинхронни двигатели до 250 KW основен ремонт на селови трансформатори до 630KVA / 20KV / 6KV, ремонт на постояннотокови машини до 6KV

*** ПРОДУКТИ

1.Конвейери Гумено-транспортни Елеватори кофачни Шнекови - до 8м., с външно лагеруване

2. Питател Лентов Роторен

3. Промивен барабан БП1200

4. Съединители Палцеви Виеластик

5. Сито барабанно Ф860, Ф1200 6. Бъркалки

7. Хидроциклонни батерии

8. Помпа центробежна шламова 180м2/час., 40 м. в. ст.

И т., и т.н., та чак до контейнери за смет

 

КЛЮЧОВО МЯСТО В ДЪРЖАВАТА

Биографията ѝ като държавен служител е известна.

Само ще отбележа, че в родни условия е невъзможно  да ръководиш две ключови дирекции в парламента (Дирекция по правни въпроси” и „Дирекция законодателна дейност и право на ЕС”), ако не си доверено лице на елита. Не на политическия, а онзи, който в действителност управлява страната. Това обяснява оцеляването ѝ по времето на най-различни и разноцветни правителства (защото „изчегъртване“ винаги е имало – разликата е, че сега се шуми около него заради ПР реклама за електората и пред Запада).

Ива Митева от десетилетие е сред авторите на текстовете на законите у нас. Не го считам като комплимент за нея. 

Тя е протеже и на видната ни юристка Емилия Друмева (наистина много добра конституционалистка) и я наследи на поста в правната дирекция на парламента. (Друмева стана навремето конституционен съдия от квотата на царската партия)

Съпругът на новата председателка на парламента Георги Рупчев също е юрист.

И също е с държавна кариера - в Министерството на правосъдието. По времето на ГЕРБ беше изпратен от правителството по предложение на Дани Кирилов - герберовия министър и личен адвокат на Жан Виденов, като пълномощен министър по наказателно-правни въпроси към европейската съдебна мрежа по наказателни дела, съдебна реформа и върховенство на закона.