Грозев: За публикация на кремълски тези е плащано по 500 лв на сайтове

Имаме конкретни доказателства, че материали, които подкрепят кремълската позиция по определени теми по време на войната, са плащани с дребни суми от порядъка на до 500 лв. на материал, за да се появят в даден сайт'', заяви главният редактор на ''Белингкат'' Христо Грозев в предаването ''120 минути'' по Би Ти Ви. И даде пример с македонски коментатор и анализатор, чиято задача е да пуска готови материали на български медии, като им плаща, за да бъдат публикувани. Знае се обаче, че въпросните материали идват от специалните служби в Кремъл. Такива материали са се появили в малки сайтове, но се проверяват и по-големите.

Журналистът смята, че ще стигне до затваряне на руското посолство у нас заради скандала с изгонените 70 руски дипломати и заплахите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че посолството ще бъде закрито. ''Те казаха ''А'' и трябва да кажат ''Б''. Кремъл не обича да изглежда слаб", коментира Грозев. Той заяви, че изгонването на толкова голям брой дипломати означава, че България отказва да бъде съюзник на Кремъл, както и че ходът не е бил предварително обсъден с американските партньори. Но също така допусна, че едва ли всички изгонени са били шпиони. "Около една трета са с нереално дипломатическо присъствие и те са изгонени с тезата, че не може да има чак толкова много хора. Едва ли градинарите и готвачите са били "джеймсбондове", коментира той.

''Много страни в Европа отдавна смятат, че присъствието на стотици руски дипломати е много странно и много опасно. Те отдавна търсят възможности да открият конкретни данни за шпионаж на голяма част от тези дипломати. Открива такива данни и изгонват от 5, 6 до 10 души. България практически изглежда, че години наред е събирала данни'', каза журналистът.

Христо Грозев разказа и каква би могла да бъде дейността, която въпросните изгонени дипломати са извършвали у нас. ''Това, което сме наблюлюдавали през годините е, че както в България, така и в други източноевропейски страни, има служители, които се занимават с развитие на агенти на влияние, служители на посолството, които по време на лични беседи и вечери с инфлуенсъри им предават пликчета с пари'', каза Грозев. И заяви, че ще бъде добре да се публикуват видео и фотоматериали с доказателства, за може обществото да се информира, както се случи в други европейски държави. 

https://offnews.bg/politika/grozev-za-publikatcia-na-kremalski-tezi-e-pl...