Гузните гълъби на Резидента си защитават Лукойл като Сталинград *

Коментар "Под лупа" : Гузните гълъбчета на Резидента май си пазят комисионните или зависимостите от руската империя и нейната петролна корона в Бургас

Министерството на финансите отговори на Брюксел за руския петрол

България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка. Това съобщиха от Министерството на финансите във връзка с изявление по-рано днес на говорител на Европейската комисия.

Говорителят каза днес, че на България е дадена дерогация до 31.12.2024 г. да внася суров нефт от Русия, предвид географското й положение и има забрана за износ на внесения суров нефт от Русия за други страни - така наречения реекспорт на внесената стока суров нефт. Говорителят на Европейската комисия препрати за допълнителни уточнения към секцията въпроси и отговори към Регламента на сайта на Европейската комисия.

 

От Министерството на финансите предоставиха въпросите и отговорите от сайта на ЕК: „Конкретният казус е в т. 3 от тях. В т. 3 е зададен въпрос относно износът на нефтопродукти, произведени със суров нефт, внесен от Русия. Отговорът е еднозначен, а именно: Само нефтопродуктите, които са произведени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничението по чл. 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, произведени в трета държава на базата на руски суров нефт и изнесени за друга държава или трета държава не биха могли да попаднат под санкциите, тъй като те са произведени извън Русия“.

 

Ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар, отбелязват от финансовото министерство.

От МФ посочват, че спекулациите по тази тема „нагнетяват излишно напрежение в обществото и смятаме за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията“.

https://frognews.bg/novini/ministerstvoto-finansite-otgovori-briuksel-ru...

*Заглавие за публикация в "Под лупа"

Колаж : "Под лупа"