Дали няма да се наложи да си внесем борбени демократи от Беларус?

Иво Инджев

Чета с намаляващо изумление за поредната стена, този път във вид на ограда, която била попречила на една държавна институция да се осведоми за частно строително безобразие в околностите на руския анклав на “Лукойл” край “Росенец”. А е намаляващо изумлението ми от това нахално оправдание за съучастие с разиграващия от много години държавата в своя лична полза Ахмед Доган по простата причина, че в страната на простите това е рутинно явление.

Тук управляващите смятат за прости наистина всички, а не само онези, които са им гласували, за да ни лъжат срещу държавна заплата, платена от нас. https://www.mediapool.bg/ograda-spryala-ministerstvoto-na-turizma-da-proveri-plazha-krai-dogan-sarai-news310529.html

Няма принципна разлика между затворените очи на институциите за онази “подпорна стена” на плажа Алепу край Созопол и затворения от Доган плаж на Росенец край бургаската рафинерия на руската компания “Лукойл”. Ако в строящия в явно нарушение на законите хотел се очаква тепърва да гнездят птички , според фалшиво звучащата закана на премиера Борисов да спре най-после хотелското нашествие, то в Доган сарай отдавна се настанил и гнезди Сокола.

Сега от министерството на туризма ни обясняват в прав текст, че не можели да му проверят това безобразие, изразяващо се в самоуправството да затвори общински път и да прекрати достъпа на гражданите до плажа, заради една ограда на която пише, че става дума за “строителен обект”.

Ти, читателю, що не вземеш да си харесаш нейде къс земя и да туриш един подобен надпис, па тури му пепел след това? Не можеш. Защото не си началник на овластените наглеци. Те лъжат, впрочем и от немай къде – какво друго да кажат съучастниците в престъплението. Досега “просто” мълчаха и не реагираха на отделни журналистически публикации по темата. Някои от въпросите около “Росенец”, повдигнати от автора на тези редове, привлякоха вниманието на медия със световна тежест, като “Льо Монд”, още преди десетина години. Но кой от простите ни властници чете или се интересува от някакъв си френски вестник!  

Като чета и гледам как разни незаконни стени в България стоят на пътя на демокрацията ни започвам да се чудя, дали няма да се окаже, че идва времето да си внесем граждани от последния бастион на откровения комунизъм в Европа. Защото в Беларус протестите срещу съветското наследство и диктатора Лукашенко  са не само огромни по мащаб, но и протичат под рефрена на собствен химн, озаглавен “Да разрушим стените”. 

За любителите на символиката у нас да вметна също, че антикомунистическите протести в Минск протичат и под вдигнатия юмрук на техния лидер Светлана Тихановская.

В Минск 63 хиляди души присъстваха на митинг в подкрепа на кандидата за президент Светлана Тихановская.

Участниците се събраха в парка „Дружба народите“. Имаше концерт, за който жителите на беларуската столица започнаха да се събират час преди официалния старт на събитието. Зоната определена за митинга не можа да побере всички желаещи, някои от тях трябваше да останат зад оградите.

Полицаите също се „включиха“ в събитието. Преди началото на концерта те започнаха да монтират метални заграждения, обяснявайки това със засилените мерки за сигурност заради терористични атаки, за които се твърди, че са подготвени от наемници от Русия. Освен униформени, имаше и цивилни ченгета. Нямаше арести.

Пръв говори бащата на Дмитрий Фурманов, задържаният координатор на инициативната група на Тихановская, последван от съпругите на опозиционерите Павел Севяринец и Николай Статкевич, певицата Лера Яскевич, Светлана Тихановская, Мария Колесникова и Вероника Цепкало.

Светлана Тихановская се кандидатира за президент на Беларус, след като съпругът и, блогърът Сергей Тихановски, не беше допуснат до изборите. За капак, в края на май беше арестуван и е подсъдим по няколко наказателни дела.

PS: Невероятната песен „Стените ще паднат“, превърнала се в химн на свободолюбивите граждани на Беларус.

https://novayagazeta.ru/news/2020/07/30/163405-v-minske-na-miting-v-podderzhku-svetlany-tihanovskoy-sobralis-okolo-25-tysyach-chelovek