Дали са рекетьорски партиите БСП или ГЕРБ според връзките?!

Имало един кмет, който ту бил социалист или независим или зависим от управляващите според интересите.

Кметувал той в един голям морски град и се разпореждал смело, защото имало такива бизнесмени, ама само какви бизнесмени, които били много надеждни, но и с изострен апетит и както знаете човек дори и добре да живее му се иска да хапва все повече и повече, а кой може да даде най-много, ако не кметът и партиите около него...

Имало и един Ангел, ама не като ония добрите, а още по-добър, който бил и като ангел на Сатаната, оцветен според докосналите го партийни благословии. Та ето за какво иде реч - за хора, връзки, партии и далавери, подправени с малко криминален привкус в един морски град и не само в него...

За този град има и книга „Бандитска Варна“ подобно на „Бандитски Петербург“, но докато  там уж всичко е случайно и измислица или странни съвпадения, то тук нещата са си истински и ако не вярвате, попитайте журналистката Веселина Томова,която е неин автор.

„Книгата „Бандитска Варна” на журналистката Веселина Томова, главен редактор на сайта afera.bg, представлява разказ от първо лице за историята на мафията в България. Това обаче не са просто „спомени на очевидци” или дочути слухове и легенди за мнозина от известните лица на България...“ така е представена книгата в сайта „Книго­свят“.

Историята, която ще опитаме да разкажем и допълним, се преплита с онова описаното в книгата, защото нали си знаете, че в България мафията си има връзки и то партийни, а и държава...

В началото на миналата седмица една новина за рекетьори и уж поредната победа на полицията над престъпността разбуни духовете предизборно, главно поради връзките на един от арестуваните с депутат от БСП. Арестът на ГДБОП е бил свързан с брутален рекет на длъжници, извършен от група с участието на добре познат варненски бизнесмен, а именно Ангел Дерменджиев.

Ето как от сайта БЛИЦ коментираха нещата ден по-късно:

„Кирил Добрев се отрече от арестувания Дерменджиев

Не мога да нося отговорност за действията му, заяви соцдепутатът

Народният представител от БСП Кирил Добрев се разграничи от съдружника си Ангел Дерменджиев, който вчера бе арестуван при акция на ГДБОП.

Според МВР, варненският бизнесмен е участвал в рекетьорска група, която е припечелила 1,5 млн. лв.

Ангел Дерменджиев е съдружник на соддепутата във фирма “Пирин ват”, която приватизира ВЕЦ „Топлика“.

„Не мога да нося отговорност за действията на лица, които познавам отпреди десет години и оттогава нямам отношения“, заяви в парламента Кирил Добрев.Той допълни, че „в България всеки може да бъде арестуван“.

„Доколкото знам, лицето Ангел Дерменджиев е един сериозен бизнесмен, защото лично Павел Димитров и Бойко Борисов му откриха завода за боклука“, добави той и посъветва медиите за повече информация да се обърнат към тях.

Както БЛИЦ първи съобщи, съдружникът на депутата от БСП Кирил Добрев Ангел Дерменджиев бе арестуван за участие в банда за брутален рекет на фирми и длъжници. Задържан бе и другият тартор на групата Севдалин Минчев – Севдо. Бивши и настоящи служители на фирма VTA, която от години пази братя Маргини, натрупали „печалба“ от 1,5 млн. лв., сочат данни на разследващите.

Дерменджиев е управител на „Пътстрой – Варна”. Той е член на борда и на „Екоинвест асетс“ АД, която беше избрана от местната власт в морската столица да изгради завод за боклука за 50 млн. лв. Първоначално бе съобщено, че са арестувани хора, свързани с охранителната фирма „ВТА секюрити сервис“. Минчев е бивш управител на дружеството.“

Видно е, че се очертава връзка и то здрава с един важен за БСП депутат, но дали ангелите на лошото, на Сатаната са само там...

Една друга публикация, този път на Афера. бг, показва и други връзки с партия ГЕРБ:

„Преди 3 месеца шефът на ГЕРБ – Варна спешава Ангел Дерменджиев да открие завод за боклук заради Бойко

На 17 юни т.г. притиснат от шефа на ГЕРБ – Варна Павел Димитров, Ангел Дерменджиев набързо официално открива завода за боклук край Варна, за да успее Димитров да направи червени точки пред Бойко Борисов. Същият ден гръмна скандал, за който първа писа afera.bg, свързан със завода за боклук, а Борисов натресен от Павел Димитров в батака, се измъкна, че ще даде случая на ДАНС.

Собственикът на „Пътстрой” Ангел Дерменджиев е арестуван при акция на ГДБОП, свързана с охранителната фирмата „Ви Ти Ай”. Според ГДБОП става дума за изнудване за над милион и половина.

Ангел Дерменджиев е задържан в хотелския комплекс „Макси”. Арестът му е свързан с акция срещу фирмата „Ви Ти Ай секюрити”, като бопаджиите твърдят, че става дума за изнудване за над милион и половина лева.

На 17 юни т.г. край Езерово помпозно бе открит заводът за боклук. Пред afera.bg по-късно Дерменджиев призна, че е бил спешен от шефа на ГЕРБ – Варна Павел Димитров да побърза с откриването и коктейл за 200 души, тъй като е бил уговорено на него да присъства министър – председателят Бойко Борисов.

Дерменджиев, благодарение на връзката си с Павел Димитров, стана мишена и на невъобразим скандал със завода за боклук, тъй като бивши съдружници алармираха пред Борисов, че са завлечени с милиони и че от най-високите кръгове на община  Варна им е искан рушвет за повече от милион.

Ето и публикацията на afera.bg:

„Скандална афера със завода за боклук край Езерово. „Пътстрой – Варна” ЕООД дължи милиони!”

Ден по-късно самият Ангел Дерменджиев изказа своята позиция по темата и предостави информация, според която той твърдеше, че „измамените” за завода за боклук, всъщност представят фалшиви документи:

„Контра-фалц: аферата със завода за боклук – „измамените” с фалшиви документи”

Според ГДБОП сегашният арест е свързан с досъдебно производство за получена информация за група лица, извършващи насилствена дейност спрямо длъжници, незаконна банкова дейност, изнудване на лица за печелене на обществени поръчки и принудително прехвърляне на собственост на фирми. Към момента имало данни, че същите са придобили чрез използване на сила и внушаване на страх с цел извличане на облаги около 1,5 милиона лева.

Топлата връзка на шефа на ГЕРБ – Варна Павел Димитров с Ангел Дерменджиев не е тайна в морската столица.

Надали обаче разследващите ще стигнат до високите етажи на община  Варна, например, тъй като кандидатът за кмет на Варна от ГЕРБ е сегашният кмет Кирил Йорданов.“

Налице са и други връзки, които сайтът „Петел.бг“ посочва:

„Беше водач на листата на „Гергьовден“

На предните местни избори бизнесменът Ангел Дерменджиев води листата на „Гергьовден“ с кандидати за общински съветници.   Дерменджиев е завършил икономика и търговия в университета в Свищов. Той е бил управител на три строителни фирми, които основно се занимават с поддържане, ремонт и изграждане на пътна инфраструктура. Името му се свързва със сладкарниците „Лучано“ във Варна и дискотеката „Плаза“ в София. „Пътстрой“ се помещават в една сграда с „Хидрострой“, но двете фирми нямат общи дела, твърдят запознати. Дерменджиев управляваше и спортния клуб по борба „Локомотив 93“.

За този интересен бизнесмен ние в „Под лупа“ попаднахме и на други връзки в една по-стара наша публикация от началото на годината и във връзка с изграждането на колелото на кръстовището за Меден рудник и Созопол, която притопли манджата на политическите връзки и допълва картинката според публикацията на Аfera.bg:

Колелото на властта – Хидрострой, Пътстрой, Инжстрой...

Партиите идват и си отиват, но връзките остават. Малка илюстрация за това е признанието на г-н Павел Димитров, лидер на ГЕРБ– Варна, който заявява: „Кантората ми е обслужвала „Хидрострой“, не аз.“ Паяжината от фирми около „Инжстройинженеринг“ и „Хидрострой“ в продължение на години безапелационно печелят всички крупни обществени поръчки на община Варна и минават за приближени на кмета Кирил Йорданов. Бащата на Николай Пашов - Купен, пък е служител във варненската община.

На 13 януари т.г. само 3 дни преди първата копка на т. нар. „детелина“ на пътя за Созопол и за Меден рудник и Средец се разбра от сайта на община Бургас, че този очакван от дълги години проект ще се изпълнява от варненската фирма „Хидрострой“ АД срещу 4 200 000 евро.

Не знам как е при вас, но като чуя, че подобен проект се изпълнява от варненска фирма на територията на Бургас, все ми се струва, че тя е свързана с един депутат, който хем е от варненския край, хем е от Бургас и наистина подобна връзка може би е имало през не дотам далечната 2008 г., но това е било тогава. Сега ми трябваше по-свежа информация за тези професионалисти на ниски цени и се поразрових тук-там из публикациите из нета и ето какво любопитно четиво се получи.

Кои са собствениците на „печелившата“ фирма „Хидрострой“ АД

На първо място това е Николай Купенов Пашов, който има участие и съсобственост в цели 18 фирми-“Аспарухово лейк“, „Мавели“, „Седимент“, „Хидрострой Билд“, „Хидро -Трансстрой-Консорциум“, „Пътстрой Карнобат-Консорциум“, „Морски бряг ВВ“, „Хидрострой холдинг“, „Пътно строителство“ ДЗЗД, „Пътища 2007“, „Пътно поддържане 2003“, „Пътно поддържане 2003“ ДЗЗД, „Пътстрой- Варна“, „Пътно поддържане-Девня“, „Хидрострой инвест-холдинг“, „Скорпи-тур-97“ и „Хидрострой“ АД.

Николай Пашов е роден на 13 октомври 1976г. Завършил е Икономическия университет във Варна, със специалност „Икономика и управление на строителството”. В момента е изпълнителен директор на „Хидрострой” АД.

Членове на съвета на директорите в тази фирма са още Антония Енева и Анна Цонева, но други съдружия с г-жа Мая Вескова Желева в „Мавели“ АД и в „Пътно поддържане-Девня“ ЕООД са по-интересни, както и връзките с г-н Ангел Дерменджиев по-надолу ще разберете за какво.

Истинският старт на тази фирма под името „Хидрострой-инвест“ АД може да се нарече датата на една стара регистрация от 24.04.2003 г., според която се вижда, че неин ипълнителен директор е бил г-н Ангел Дерменджиев, а зам.-председател е била г-жа Мая Желева.

Защо е вероятно това твърдение? Защото точно по това време съпругът на г-жа Желева Велико Желев е бил от 31.03.2003г. директор на Областно пътно управление-Варна, а според регистрация в информационната система „АПИС“ от 05.07.2005г. той е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Пътища“, а това е твърде значима и важна за бизнеса във всеки аспект агенция.

През март 2007г. Николай Купенов Пашов е вече изпълнителен директор на „Хидрострой- инвест“ АД, а към края на май 2007 г. е и съсобственик с дял от 87,90%, този дял нараства до 92.948% през януари 2008 г., но негов собственик е вече „Мавели консулт, може би защото г-н Николай Пашов е общински съветник от ГЕРБ в община Варна и е член на три общински комисии- ПК „Финанси и бюджет“, комисия по „Благоустройство и комунални дейности“ и комисията по „Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места“...

Нека да добавим много важен факт, че “Мавели консулт“ е със собственик г-жа Мая Желева, а по-късно фирмата е преименувана на „Мавели“ АД, в която общинският съветник от ГЕРБ Николай Пашов е вече член на съвета на директорите и е свързано лице с Мая Желева, която е собственик.

Какво пише в нета за фирмата „Хидрострой“

Публикация на Еcon.bg по информация от „Днес+“ от 15 март 2005 г

Община Варна прекратява предсрочно договора с „Инжстрой“

„Ще намерим способ да прекратим договора с „Инжстройинженеринг“, обяви на редовния си брифинг кметът на Варна Кирил Йорданов. Договорът между общината и снегопочистващата фирма е сключен за две години.

Варна трябва да се почиства по райони от няколко фирми, което ще е предмет на следващата процедура за обществена поръчка, поясни градоначалникът.

Резултатите от проверката, направена от общински служители по заповед на кмета, относно кризисната ситуация по време на бедственото положение във Варна, коренно се различават от доклада на анкетната комисия към Общинския съвет.

Кметът Кирил Йорданов заяви, че договорът с „Инжстройинженеринг“ е действителен. По негови данни решението за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки е преди влизането на новите текстове в закона през октомври миналата година. Градоначалникът заяви още, че няма ограничение в процедурата по ЗОП да не участват фирми, свързани по смисъла на Търговския закон. Относно атаките срещу шефа на общинската комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи Купен Пашов, че синът му Николай Пашов се явява упълномощител на три от фирмите, участвали в конкурса, Йорданов заяви, че Купен Пашов не е общински служител, а е назначен със заповед на ген. Никола Николов, председател на Държавната агенция „Гражданска защита“. Кметът каза още, че не е разписвал заповед за участието на Пашов в комисията за обществената поръчка.

...

Припомняме, че според анкетната комисия на Общинския съвет, процедурата по обществената поръчка за избор на фирма за зимно поддържане на Варна е незаконосъобразна.

Всички фирми, подали оферти, са свързани лица по смисъла на Търговския закон

Според доклада в откритата процедура са участвали „Инжстройинженеринг“ ЕООД, „Пътно поддържане - Варна“ ЕООД, „Пътно поддържане - Девня“ ЕООД и дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите „Пътно поддържане 2003“, което впоследствие е отпаднало от класирането.

Недоумение буди и участието на Купен Пашов в откритата процедура, тъй като възложителят на откритата процедура е дал препоръка на една от фирмите- участнички, която е и спечелила поръчката. Не по-малко смущаващо е обстоятелството, че като упълномощител на три от фирмите се явява едно и също лице - Николай Купенов Пашов. Освен това комисията е констатирала, че в заданието на обществената поръчка не са посочени ценови показатели за извършване на определен вид дейност от фирмата- изпълнител, а е посочен само обем. Най-сериозното нарушение според проверката обаче е, че не са съставени тристранни протоколи, в които да са отбелязани маршрутите и датите на работа на фирмата.

Кметът Йорданов заяви, че ще изпрати в прокуратурата и доклада за зимното бедствие, направен от неговите служители.“

Екип на „Стандарт“ 10 септ. 2007 г.

„За 1 млн. евро

 И боклукът на Варна влезе в изборите

Прокуратурата подхвана конкурса, разпитва общински съветници

И варненският боклук се размириса. За разлика от софийския обаче, където причините са други, от морския се разнесе ухание на пари. Комисиона от 1 млн. евро заплете интригата около сметта на варненци, а конкурсът за изграждане на завод, който да преработва битовите отпадъци на морската столица, придоби скандални измерения. Причината е, че приятелски кръг, свързан с кмета и общинския съвет, видя в него златна мина. Какъв е резултатът? Поръчката се превърна в жертва на игра, чиято единствена цел е да бъде спечелена от определени подставени сили. 

Първи за скандала алармира зам.-председателят на общинския съвет Бранимир Балачев. Първата дата, на която трябваше да се проведе търгът, бе 10 август. Тогава обаче вместо да назове победителя, комисията, назначена от кмета Кирил Йорданов, направи странен маньовър. Хората му пресяха фирмите- кандидати до три с обещанието, че победителят ще бъде определен от тях, но на по-късен етап- на 28 август.

По-любопитното е, че между трите фирми е и „Екоинвест Ассет“, която се сочи за фаворит, а за построяването на завода вероятно ще кандидатства по програми на Евросъюза. Неин управител е Ангел Дерменджиев, към чиито дружества не е тайна, че общината има специално отношение. Справка в информационната система „Дакси“ показва, че той е собственик на 12 дружества, сред които са и „Пътно поддържане-2003“ и „Пътно поддържане-2004“. Справката показва още, че чрез „Пътно поддържане-2003“ Ангел Дерменджиев държи 33% във варненската „Инжстройинженеринг“, собственост на Пламен Стилиянов. Освен в нея той е съдружник със Стилиянов и във фирма „Стили роуд“. Общ бизнес го свързва и с друг добре познат варненски бизнесмен - Николай Купенов Пашов. Звеното е „Хидрострой инвест“, в която дялове държи фирмата на Пашов „Хидрострой“. Освен в „Хидрострой инвест“ двамата са съдружници също и в „Пътно поддържане-2006“ и „Скорпи тур-97“.

Паяжината от фирми около „Инжстройинженеринг“ и „Хидрострой“ в продължение на години безапелационно печелят всички крупни обществени поръчки на община Варна и минават за приближени на кмета Кирил Йорданов. Бащата на Николай Пашов - Купен, пък е служител във варненската община.

Вторият етап на конкурса пак не даде резултат. На 28 август комисията за пореден път не излъчи победител, а в същия ден един от кандидатите бе пребит с бухалки посред бял ден зад църквата „Свети Никола“. В резултат на побоя потърпевшият продължава да лежи и до ден-днешен подут в дома си. Междувременно обаче стана ясна причината за протакането. Във времето между двата тура приятелският кръг, опитващ се да сложи ръка върху варненския боклук, е вдигнал мизата за спечелването му. „Комисионата“ се е повишила от 600 000 евро на 1 млн. евро, съобщи преди дни местен електронен сайт. Третият кръг от конкурса е насрочен за 12 септември. „Сценарият за него вече е проигран, а победителят е ясен“, твърдят източници от общината. „Отсега мога да кажа кой каква оферта е написал. Въпреки запечатaните пликове, всичко ми е ясно“, коментира участник в комисията. Единственото несигурно е дали кметът Йорданов няма да се уплаши. И в последния момент да развали предварително нагласената схема, за да не жертва третия си мандат като кмет. Заради назряващия скандал имиджмейкърите му вече са го посъветвали да загърби финансовите облаги, обещавани от приятелския кръг. Парите в случая обаче са огромни, за да бъдат толкова лесно пренебрегнати.

За решението на кмета най-вероятно ще допринесе и прокуратурата, която подхвана конкурса. През последните дни обвинители привикаха на разпит няколко общински съветници. Резултатите от проверката ще станат ясни до месец.“

13 юни 2008г.Дарик

„Първа копка на строителните работи по пътя Стражица – Ляхово направиха кметът на Балчик Николай Ангелов и изпълнителният директор на „Хидрострой“ АД Николай Пашов.

Проектът се финансира по програма ФАР и е на стойност 1 545 703 лева без ДДС. По план той трябва да бъде завършен за 11 месеца, но от фирмата изпълнител заявиха, че трасето, обслужващо 4 села от община Балчик, ще бъде напълно рехабилитирано до края на лятото.“

Публикация на Афера.бг от 21.02.2008г. по материали на в. “Експрес“

Заменки кон за кокошка

„С благословията на министър Гагаузов фирма от кръга

„Мултигруп“ получава комплекса „Романтика“ край Камчия срещу зарязана станция в Шкорпиловци. Разкрити роднинските връзки от варненския кръг, покрай който Велико Желев от “Хидрострой”, съпругата му Мая и шефове на „Пътно управление“ - Варна са се уредили по втория начин с близо три дка земя на първа линия в курорта „Св. св. Константин и Елена“.

....

Прокуратурата погна съветника на Гагаузов

Наказателно производство срещу длъжностни лица от фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ е образувала Софийска градска прокуратура. Ще бъдат разследвани и съветникът на министър Асен Гагаузов Велико Желев, и бившата му съпруга Мая, която работи в „Хидрострой“, фирма на „Пътно управление“- Варна. На разпит ще бъде викан също ексшефът на пътния фонд в града Веселин Бянков. Обвинението срещу тях е, че като длъжностни лица са се облагодетелствали и са осигурявали обществени поръчки на фирми, в които са имали пряко или индиректно участие.

Разследване на „Експрес“ разкри роднинските връзки от варненския кръг, покрай който Велико Желев, съпругата му Мая и шефове на „Пътно управление“ - Варна са се уредили по втория начин с близо три дка земя на първа линия в курорта Св. Константин и Елена. Сделката е одобрена от министър Гагаузов и областния управител на Варна Петър Кандиларов.

 

Наказателно производство ще се образува и срещу висши чиновници от фонда във Варна. Ще се проверява дали през периода 2005-2006 г. с цел да набавят облага са нарушили служебните си задължения. Най-късно утре в Брюксел трябва да бъдат получени всички данни за аферите в пътния фонд.

 

Прелюбопитна замяна на имоти е осъществила агенция „Пътища“ по време на скандалния бивш шеф Веселин Георгиев. Тя е одобрена от министър Асен Гагаузов.

 

 

 

Частна фирма, много близка до министерския съветник Велико Желев (шеф на пътищата при предишния министър Церовски), получава 2650 кв. м с три двуетажни сгради по 57 квадрата всяка на брега на морето в курорта „Св. Константин“ край Варна.

Те са държавна собственост, предоставена на агенция „Пътища“. Срещу тях фирмата дава 7 дка със стопански постройки в с. Старо Оряхово, община Долен чифлик, Варненско, на около 40 км от морето. Според оценителите имотът на частниците е с 50 хил. лв. по-скъп, но те великодушно се отказват от парите.

 

Сделката е сключена в средата на 2006 г. Днес на мястото в „Св.  Константин“ се строи луксозен комплекс, показа проверка на „Експрес“. Имотът, получен в замяна от държавата в с. Старо Оряхово, си стои запуснат, а сградите в него са изпотрошени и се рушат. Пределно ясно е кой е спечелил от заменката.

 

Фирмата „Пътстрой-Варна“, която получава апетитната земя край морето, е в една от четирите групировки, които държат строителството и ремонтите на пътищата в държавата. Те винаги печелят конкурсите за обществени поръчки, на които се явяват. Ползват се със симпатиите на министър Гагаузов. В групичката съдружник е Мая Вескова Желева, съпруга на Велико Желев - съветника на министъра по пътните въпроси от самото начало. Самият той е започнал кариерата си във въпросната компания.

 

Мая и днес е съдружничка в „Хидрострой- холдинг“ с Николай Пашов - управител и собственик на „Пътстрой-Варна“ в момента, в който се осъществява заменката

 

 

 

кон за кокошка, т.е. хотел за барака

 

 

 

През 2006 г. действащият по онова време шеф на ИА „Пътища“ Веселин Георгиев слага подписа си под документ за замяна на три сгради - мезонети, и 2,650 дка земя в курорта Св. Константин. В замяна на това държавата трябва да получи от „Пътстрой-Варна“ имот с площ 7,4 дка, в която влизат двор, работилница и постройка в Старо Оряхово. Николай Пашов е управител и собственик на дружеството по онова време. Сделката е одобрена от министър Гагаузов. Къщата и складовете с двора в Старо Оряхово са оценени на 554 825 лв.

 

Пазарната стойност на имота в курорта е значително по-малка- 504 050 лева. Земята - в регулация, с възможност и разрешение за строеж, е оценена на около 150 лв. квадрата. За толкова пари в околностите не може да се намери дори земеделска земя. Виличките мезонети пък струват според оценителите на държавата по 550 лв. за кв. м.

 

Според Николай Пашов сделката по замяната на имотите била напълно законна и изгодна за държавата. Проверка на „Експрес“ установи, че имотът, който ИА „Пътища“ е получил в Старо Оряхово, всъщност е разнебитена постройка без стъкла на самия път в края на селото. Прилича повече на барака. По всичко личи, че сградата отдавна не е обитаема. „Разкрадоха съоръженията, техниката изчезна, желязото го продадоха за скрап. Постройката всеки момент може да рухне“, разказва жител на Старо Оряхово. Отблизо имотът наистина изглежда призрачен - изтърбушени прозорци, мръсотия и отпадъци в двора. Така, сякаш отдавна е престанал да бъде поддържан.

 

В курорта „Св. св. Константин и Елена“ ситуацията е съвсем различна. Виличките мезонети ги няма, кипи бурна строителна дейност. Инвеститор на обекта е „Пътстрой-Карнобат“, чийто собственик пък е великотърновската фирма „Раистрой“. Неин собственик чрез фирмата „Пътища 2007“ си е Николай Пашов.

 

 Амнезия

 

 „Върти ми се нещо в главата, но не мога да се сетя точно за какво става въпрос. Сигурно сделката не е била от съществено значение“, заяви пред „Експрес“ Ангел Дерменджиев, който в момента се води собственик и управител на дружеството „Пътстрой-Варна“. Той, Пашов, и съпругата на министерския съветник Желев - Мая, са свързани чрез няколко най-различни фирми. На въпрос на вестника дали знае какво се случва в момента с имотите, които фирмата му е получила, отговорът бе: „Трябва да извърша проверка и тогава ще знам.“

 

Без спомени по отношение на замяната в „Св. св. Константин и Елена“ се оказва и областният управител на Варна Петър Кандиларов, който също е подписал сделката: „Мезонети ли?! Не мога да се сетя, предполагам, че е имало такава замяна, но в момента тя нищо не ми говори“, твърди той.

 

А в имота в „Св. Константин“ бригада работи по изграждането на огромен комплекс с 35 апартамента (най-малкият от които е с площ 79,58 кв. м, а най-големият е 125,7 кв. м). Към тях ще бъдат изградени сауна, ресторант, винарна, басейн, сладкарници, барове и подземен гараж. Въпреки студа, на строежа работят постоянно 20 души. Според предварителната оценка комплексът трябва да е готов в края на август, но и в момента апартаменти от комплекса се продават „на зелено“. В зависимост от площта им цените варират от 50 до 80 хиляди евро. Обявите вече са пуснати в по-големите сайтове за недвижими имоти.

 

Проста сметка показва, че само от продажбата на жилищата чистата печалба е около 2 млн. евро.

 

 Топли връзки

 

 Интересни обвързаности прозират, ако се направи справка в търговските регистри за управителите на варненската агенция „Пътища“. Фирмите от морския град, с които е свързан предишният шеф на агенция „Пътища“ Велико Желев, продължават и сега да пазят добри позиции. След като оваканти мястото в ИАП, Желев стана съветник по пътните въпроси на регионалния министър Гагаузов. Ключова фигура във варненския кръг се явява Росен Колелиев, който е съдружник в няколко пътни фирми с Ангел Дерменджиев и Пламен Стилиянов. Те от своя страна са имали бизнес- отношения с Велико Желев и с Николай Пашов. Дерменджиев е съдружник с Мая Желева във варненските „Хидрострой“ и „Виа строй“, а Пашов - в „Хидрострой холдинг“.

 

в.“Стандарт“ от 3-и декември 2009 г.

 

Бивш пътен шеф шпори „Макларън“ Подарил на сина си „Ламборгини“, жена му кара „скромен“ „Кайен Магнум“ 

 

„42-годишният Велико Желев оглави бившата агенция „Пътища“ (сега Национална агенция „Пътна инфраструктура“) през 2001 г., когато царят идва на власт. 4 години той контролира строителството и поддръжката на пътища в страната. Освен това представлява държавата в преговорите   с     португалците за строителството на магистрала „Тракия“. След това пък още 4 години е съветник на строителния министър в кабинета „Станишев“ Асен Гагаузов.

 

Случайно или не, Желев демонстрира многократно по-висок стандарт, след като напуска държавната работа.

 

 

 

За 19-ия си рожден ден на 19 април тази година синът му Виктор Желев получава ключове за бленувано бижу - бяло „Ламборгини“.Месеци по-рано, през декември 2008 г., Желев сам подарява на себе си „Мерцедес Макларън“ за около 360 хил евро. Същият кара и Джей Лено.

С него, както казват приятелите му, спортува по магистралите. Кефи се и с мотора си - мечта за всеки колекционер. На работа пък ходи с другия си „Мерцедес S500 4matic“. На жена си Мая пък е отредил скромно „Порше Кайен Магнум“.

 

Желев не крие и произхода на първия си милион, нито че притежава недвижими имоти в Бургас, в Слънчев бряг, в Испания. С Ангел Дерменджиев (с когото върти бизнес преди години) Желев е съсобственик на най-апетитната жилищна сграда във Варна - единствената в Морската градина. Според брокери квадратът в нея не пада под 2500 евро и по време на криза.

 

За мнозина бизнесмени паметно остава честването на 50-годишнината на „Хидрострой“, в който участват жена му Мая и брат му Иван. На тържеството Велико Желев подарява на най-видните гости позлатени макети на валяк. Сред удостоените е и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов.

 

Заслугата за благополучието си Велико Желев благородно приписва на съпругата си. Иначе не би могло и да бъде. През последните осем години тя върти бизнес, а той е на държавна заплата, с която в България не се става богат.

 

Междувременно „Хидрострой холдинг“ на Мая Желева е сред най-успешните в Североизточна България. Компанията е затрупана с поръчки и договори, главно за ремонт и поддръжка на пътища във Варненско, Шуменско, Силистренско. Инвестира милиони в нова строителна техника, неспирно разширява дейността си, изрядна е към банките и данъчните.

Единственото смущаващо в случая е дребното съвпадение, че тъкмо в „държавническия период“ на Желев рязко дръпва нагоре бизнесът на жена му. И че многото от поръчките, които изпълнява „Хидрострой“, са одобрени от него.

Едва ли е случайно, че преди Желев да поеме пътната агенция, офисът на „Хидрострой“ е в апартамент във варненска панелка, а след това в собствена сграда от метал и стъкло, наподобяваща „Титаник“, коментират бизнесмени от бранша.

 

 След гръмването на скандала „Батко - братко“ прокуратурата се взира в работата на агенцията от 2005 г. През февруари 2008 г. тръгва следствено дело срещу виновни длъжностни лица от фонд „Републиканска инфраструктура“. Започва проверка и на Областното пътно управление- Варна. Съмненията са за нагласени обществени поръчки и по-точно - за печелени от фирми на един и същ кръг от хора.

Освен „Хидрострой“ в полезрението на разследващите попадат „Инжстройинженеринг“ АД, „Пътища и мостове“ ЕООД, „Автомагистрали - Черно море“, ГД „Пътно поддържане 2003“, „Трафикконсулт БГ“ ЕООД, „Пътинвестинженеринг“ АД. Почти всички те са пряко или косвено свързани с Велико Желев, с брат му, със съпругата му или с бившия му съдружник в различни фирми Ангел Дерменджиев.

 

 

Самият Желев е управител на „Инжстройинженеринг“ след приватизирането на фирмата през 1999 г. Работил е и в „Пътстрой-Варна“, собственост на Ангел Дерменджиев.           „Инжстройинженеринг“ ООД и „Хидрострой“ държат и снегопочистването във Варненско заедно с „Титан“. Откакто става шеф на пътната агенция, Желев официално не фигурира никъде.

 

Съдружникът му Ангел Дерменджиев пък е собственик или участва в общо 22 дружества, повечето за пътно строителство и ремонт, сочи електронният фирмен регистър. Варненски ченгета свързват името му с популярния в региона Иво Иванов-Гела, сочен за наркобос на Северното Черноморие. Ченгета често засичали двамата по заведенията в града. Преди години Иво-Гела се смяташе за дясна ръка на висаджията Георги Илиев, а по-късно - на Къро и Таки.

 

„Името на Велико Желев протича по няколко прокурорски преписки, но като свидетел. Проверка на дейността му в агенцията води само ДАНС по одит на Сметната палата, включващ последната му година в агенцията“, казаха пред „Стандарт“ от Софийската градска прокуратура.

 

Има данни, че Велико Желев е одобрявал договори с фирми на свързани лица, но по онова време това  не е било забранено от закона, установяват прокурорите. Затова и проверката на договорите за обществени поръчки е прекратена, не е проучвано точно колко и кои са били тези сделки, добавят участници в разследването на пътния фонд. До 1 юли 2006 г. Законът за обществените поръчки не допуска в конкурсите да участват единствено осъдени с влязло в сила наказание, обявени в несъстоятелност или в ликвидация, както и лишени от правото на търговска дейност лица. Едва от 1 юли 2006 г. ЗОП забранява участието на фирми, в които член на управителен и контролен орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, е свързано лице по смисъла на Закона за държавния служител с възложителя или ръководни служители в неговата организация.

 

Ако Европа не бе натиснала българския парламент за спешни законови промени, в т.ч. и на реда за възлагане на обществени поръчки, днес Батко и Братко също щяха да ни се присмиват. Като Велико Желев, коментират магистрати.“

 

Агенция БГНЕС публикация от

 

16.02.2010 г.

 

 Кой на кого пълни джоба във Варна

 

 „Благодарение на стоплилото се време снегът във Варна се разтопи, но другият голям проблем, който мъчи варненци, са огромните дупки, зейнали навсякъде по пътищата на морската столица, предаде кореспондентът на     БГНЕС в града.

 

 По ирония на съдбата фирмите, които почистваха и оставиха почти месец Варна под снежна блокада и скъсаха нервите на варненци до краен предел, са същите, които трябва да започнат запълването и на дупките. За никой от гражданите на морската столица не е тайна, че “Хидрострой”, “Инжстрой” и “Пътища и мостове” от години наред печелят безапелационно всички крупни обществени поръчки на града и минават за приближени на кмета, председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов и ръководителя на ДПС– Варна Янко Станев.

 

Според системата Дакси, Ангел Дерменджиев е собственик на фирмите: “Нора – Ангел Дерменджиев”, “Нора – Г”, “Корект– груп”, “Пирин ват”, “ВИА”, “Пътно подържане – 2004”, “АВС– Груп Ойл”, “Одесос гард”, “А-В”, “ВИА– Строй”, “Пътно поддържане – 2003”, “Аполония – 9” и участва в управлението на: “Пътно поддържане – 2003”, “Пътно поддържане – 2004”, “Пътни строежи”, “Пътстрой”, “Екоинвест Ассет” и “Консорциум Екоинвест Асетс”. Според Дакси Ангел Дерменджиев държи 33% в “Инжстройинженеринг” с фирмата си “Пътно поддържане”, съдружник е и със собственика на “Инжстройинженеринг” Пламен Стилиянов във фирма “Стили роуд”. Същият Дерменджиев е съдружник и в “Хидрострой инвест” заедно с фирмата “Хидрострой”. Дерменджиев е в съдружнически връзки и със собственика на “Хидрострой” Николай Купенов Пашов във фирмата “Пътно поддържане 2006” и “Скорпи – тур – 97”. Баща му Купен Пашов е шеф на отдел „Гражданска защита“ в община Варна.“

 

в.“Дневник“ от 16 януари 2011г.

 

 “Компания, управлявана от общински съветник на ГЕРБ, ще строи пътния възел край Бургас

 

 Варненската „Хидрострой“ спечели и зимното поддържане на Шумен и Разград

 

„Варненската „Хидрострой“, управлявана от общинския съветник от ГЕРБ Николай Пашов, ще изгражда пътния възел край Бургас, от който се прави връзката с пътищата за Созопол и Средец. Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев направиха първа копка на обекта, който се реализира по програмата „Транзитни пътища V“.

 

Стойността му е близо 10 млн. лв. без ДДС. „Пътинвестинженеринг“ ще отговаря за строителния надзор, който е на стойност 148 хил. лв. без ДДС. Обектът се финансира със заем от Европейска инвестиционна банка и се съфинансира от държавния бюджет. Пътният възел трябва да е готов през юли 2012 г.

 

За последните два месеца на 2010 г. „Хидрострой“ сама или в съдружие с други фирми е спечелила обществени поръчки за над 12 млн. лв., показва справка в регистъра на обществените поръчки. През миналата година „Хидрострой“ в консорциуми с местни компании взе още текущото и зимното поддържане на над 1000 км пътища в областите Разград и Шумен.

 

Компанията се грижи и за улиците във варненския район „Одесос“ с договор за 40 млн. лв., сключен с общината в края на 2008 г., който изтича през декември 2011 г. Освен това до края на годината „Хидрострой“ трябва да построи и пречиствателната станция за отпадни води на Варна за около 28 млн. лв., като средствата са по програма ИСПА. През 2009 г. пак по ИСПА „Хидрострой“ завърши разширението и реконструкцията на ВиК мрежата в Шумен за 48 млн. лв.

 

„Печелим търговете с най-ниски цени“, каза за „Дневник“ Николай Пашов, изпълнителен директор на „Хидрострой“. Според него не е конфликт на интереси общински съветник да печели общински търгове. „Не смесвам политиката с бизнеса.

 

Двете неща нямат нищо общо. Не е проблем, че печелим общински поръчки, проблем е, когато един общински съветник не работи“, каза Пашов, който управлява около десетина компании според регистъра ДАКСИ. Баща му Купен Пашов пък е председател на общинската комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи в община Варна.

 

Мажоритарен собственик на „Хидроострой“ е Мая Желева според регистъра ДАКСИ. Тя е екссъпруга на бившия шеф на агенция „Пътища“ Велико Желев по времето на министъра на регионалното развитие Валентин Церовски, а след това съветник на министър Асен Гагаузов. Акции в дружеството има и брат му Иван Желев.

 

Компанията държи 35% дял в пътното строителство и 25% дял в ниското строителство във Варненска област според финансовия й отчет за 2009 г. Освен във Варна дейността на дружеството е съсредоточена още в областите Шумен, Добрич и Бургас. Сериозен акцент в работата му е участието в търговете по оперативните програми „Околна среда“, „Регионално развитие“, както и Програмата за развитие на селските региони.

 

За последните четири години компанията постоянно подобрява финансовите си резултати, показват отчетите й. През 2009 г. „Хидрострой“ е изпълнила строителни дейности за над 127.4 млн. лв., като приходите й от продажба са над 39 млн. лв., което е ръст от близо 9 млн. лв. спрямо 2008 г. Чистата му печалба е 2.3 млн. лв.“

 

Приходи от продажби в млн. лв. на „Хидрострой“ АД

 

2006г. - 22.5 млн. лв.

 

2007г. - 29 млн. лв.

 

2008г. - 30.8 млн. лв.

 

2009г. - 39 млн. лв.

 

Източник: Финансовите отчети на „Хидрострой“

 

 

 

Прочетохте с интерес тези източници, нали... Коментарите нека бъдат ваши. За такива отличници криза няма?! Както казваше г-н Иван Костов България е малка и почти всички в нея са братовчеди... Е, ако не беше точно така, то приблизително беше нещо такова. И ако нямаш братовчеди, то се намират други връзки и комбинации, преминаващи всякакви граници, щом има интереси и тези интереси са за милиони.

 

Така без значение е, че си бил близък с НДСВ и тройната коалиция, а сега и с ГЕРБ, важна е печалбата, а тя се прави или с много пари, или с връзки, или с професионализъм, или с политическа протекция, или в комбинация с всички тези съставки.

 

 Ако искате още примери, ще ви посоча обществена поръчка номер № 00044-2005-0007 с възложител ИА „Пътища“- Областно пътно управление- Варна относно:

 

 „Рехабилитация на пътни отсечки на път ІІІ-208 (обходен път Шумен-Девня)- Провадия-Дългопол-Дъскотна-Айтос, участък от км 47+696 до км 51+014“ на обща стойност 6 672 051 лв. без ДДС, която с договори от 10.03.2005 г. е възложена на същата тази фирма „Хидрострой“ АД с изпълнителен директор Николай Пашов.

 

Нали си спомняте кой беше г-н Велико Желев-бивш изпълнителен директор на ИА“ Пътища“(от 31.03.2003г. директор на Областно пътно управление-Варна, а според регистрация в информационната система „АПИС“ от 05.07.2005г. той е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Пътища“).

 

Виждате ли връзка и още нещо?! Светва ли ви лампичката...

 

Нищо ново под слънцето, нали...

 

Партиите идват и си отиват, но връзките остават.

 

Малка илюстрация за това е признанието на г-н Павел Димитров, лидер на ГЕРБ– Варна, който заявява: „Кантората ми е обслужвала „Хидрострой“, не аз.“

 

Иначе при управлението на ГЕРБ всичко е „прозрачно“, НАЛИ???