Дано Слави разбере от резултатите от тези избори - няма празен чек, нито може да повтори номерата на Борисов от 2009 година.

Ilian Vasilev

Ниската избирателна активност е безспорно най-важния резултат. И това няма как да бъде оценена като успех. Партиите на промяната не успяха да мотивират достатъчно избирателите. Посочиха се някаква цифри - над 100 хиляди души, които почиват и няма да гласуват, но според мен е пресилено. Контролираният и купен вот също изиграха роля,  просто изчезна мотивацията да се гласува на определени групи избиратели. Имам и друго обяснение - през април имаше подем, ентусиазъм. Служебното правителство отне избирателна активност - мнозина харесаха Рашков, Петков, Василев и други, но те не бяха кандидати на партии, тоест симпатията не можеше да се изрази в желание да гласуваш за конкретна партия. Така част от енергията на протеста не отиде пред урните. 
Изборите се печелят от Партията на протеста с резултат от приблизително 41-42 процента от гласувалите. Само те могат да формират правителство. Ако питате дали имаше смисъл да се правят два пъти избори в рамките на 3 месеца - определено. ГЕРБ загубиха проценти, и окончателно стана ясно, че се бесепезират /терминът означава партията, която все се представя добре и никога не може да управлява/.
Няма как да зная точните резултати, мнозина очакваха ГЕРБ да се сринат по-радикално.  Няма как за три месеца да се регистрира по-голям спад и в проценти и в депутати, от този на който сме свидетели. Но гръбнакът на тази партия е пречупен. Теоретично имат шанс ако махнат Борисов, но това е оксиморон - ситуацията е като при НДСВ - няма го Царя, няма и партия. Няма го Борисов, няма и ГЕРБ.
За съжаление ИТН не следват логиката и повика на протестите, да проведат преговори с другите партии на протеста за да съставят правителство. Това към което ИТН върви - е да предложи без преговори на другите своя версия на кабинет на принципа или приемате или няма да правим праителство. Тези хитроумни състави на кабинет с хора, които нямат грам протестен капитал и не се олицетворяват със съпротивата на статуквото, а са били част от него, няма как да минат. Не говоря против никого конкретно, просто има логика на печелене на подкрепата за кабинет. Инжинерингови проекти съгласувани с Доган са токсични. Дори някой заблуден "лидер на протеста" да приеме да участват срещу някакъв пост, гори незабавно  Дано Слави разбере от резултатите от тези избори - няма празен чек, нито може да повтори номерата на Борисов от 2009 година. Хората са обръгнали.
Демократична България се представи прекрасно. Могат дори да минат БСП, ако гласовете в чужбина наклонят везните в тяхна полза.
Мнозина се опасяваха, че "патриотите" ще влязат. Напразно.

Фейсбук