ДА УДАРИШ КЬОРАВОТО

Мечтата на почти всеки новобогаташ е да бъде ловец. Едва ли по-различна е била тя и за Димитър Николов към края на 90-те години на миналия век. И също както при лова си е мечтал да удари поне два заека с един куршум и да се похвали с това, а навярно като бизнесмен е мечтаел да удари кьоравото или келепира. 

Всеки знае, че понякога мечтите се сбъдват и така станало и с бизнеснамеренията на една притежавана от него и съдружниците му фирма „Витатур Инвест“АД.

Никак не е странна тактиката на Димитър Николов, накратко наречена слънчоглед.

През годините е бил на страната на СДС и то точно, когато СДС взима властта и управлява от 1997г. до 2001 г. След това се ползва и от подкрепата на видни представители на НДСВ, а е и областен председател на СДС-Бургас през същото време и водач на синята листа в общинския съвет на Бургас и председател на постоянната комисия по икономика и инвестиции (редом и плътно зад гърба на бившия кмет Йоан Костадинов), когато бургазлии го наричали „Общински съвет“ ООД.

През 2006 г. в Бургас се случило нещо странно. Първоначално бизнесменът Ивайло Дражев регистрирал на 10 април 2006 г.СДРУЖЕНИЕ „ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ-ГЕРБ“ заедно с Марияна Янева и Степан Жунгурдиян, а за да не остане по-назад изпълнителният директор на „Победа“ АД и член на УС Димитър Николов регистрира еднолично почти идентично сдружение „ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ-КЛОН БУРГАС“ на 22.08.2006г.

Та ето ви новината. Първият създател на ГЕРБ в Бургас е Ивайло Дражев. Сегашният кмет Димитър Николов е втори, но както е казал поетът: „Първите паднаха в кърви, последните станаха първи...“

Може би по това време работодателите на Димитър Николов са знаели, че назначеният на длъжността изпълнителен директор на „Победа“ АД има „...влошени финансови резултати в резултат на неефективно управление, както и злоупотреби със служебното положение. За това имало доказателства в счетоводството на фирмата, поради което тя не освободила Николов от отговорност“. Това заявили на пресконференция на 15.10.2007 г. основният акционер на „Победа“ АД и по това време и изпълнителен директор, както и виден лидер на НДСВ, специалист по икономика.

А нашият „вълшебен“ стрелец заявил горе-долу това, че напуснал завода, за да се занимава с политика... Интересното е, че преди това е можел да се занимава с политика и в СДС, но не го е сторил, а дори според представителя на СДС-Царево е взел участие в „политическо търгашество“... Всичко това се случило, може би защото бизнес­интересите на Димитър Николов му пречели да се занимава с политика?!

Ето част от оценката на Людмил Николов (СДС-Царево) публикувана в неговото отворено писмо години по-късно:

„В материала нееднократно се споменава ПП СДС, която аз представлявам в община Царево и хора от тогавашното ръководство през 2002 – 2003, участвали в корупционна схема за продажбата на 130 дка в къмпинг „Корал” и политическо търгашество. Не е моя работа да разследвам хората и фирмите, участвали в тези сделки. За това е сезирана Върховна прокуратура и Окръжна прокуратура - гр. Бургас от 26.04.2010 г. и аз се надявам институциите да свършат своята работа.

Моя работа, обаче, и задължение е да взема отношение, заради всички онези хора - излъгани, обезверени и отвратени от политическата и управленска номенклатура, която през последните години забогатя бързо и неимоверно много.“

Разбирате ли защо г-н Димитър Николов през 2006 г. не е могъл да развива политическа дейност сред тогавашната си партия СДС и е търсел най-вероятно онова ново, което е можело да донесе келепира, разбира се не на готово, а е дебнел като ловец плячката си...

Ето и малко предистория на „плячката“ на г-н Николов:

Контрабанда на сухо мляко

Може би за пръв път в бизнес­историята си Димитър Николов удря кьоравото с внос на сухо мляко от Украйна и Молдова.

Това научаваме от скандална публикация на известния бургаски разследващ журналист Асен Йорданов от септември 2007 г., озаглавена „Съден за контрабанда ще управлява Бургас“.

Три години по-късно той е награден за своята разследваща журналистика. Наградите Leipzig Media Award бяха връчени на 8 октомври т.м. в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.

Ето какво заявява той след награждаването си:

 

„България и до днес се управлява от криминални елементи, а свободата на словото е по-зле, отколкото преди 15 г. Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а обществото се оглавява от контрабандисти, крадци и мафиоти. С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден", казва още журналистът.

Материал на Медиапул от 11 окт. отбелязва: “Журналистът, който живее в Бургас, е известен с разследванията си за корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в парк Странджа. Работил е във вестниците "Стандарт", "Монитор", "Политика" и "Телеграф". В момента е на свободна практика.

В разследванията си уличава в криминални деяния местни и национални политически величия като сегашния кмет на Бургас Димитър Николов (контрабанда на сухо мляко и машинации с имоти), кметът на Царево Петко Арнаудов (злоупотреби с общински имоти), Йордан Цонев и върхушката на ДПС и много други.“

Точно Асен Йорданов през 1995 г., в репортаж за в. "Стандарт" разкрива и фотографира нелегалната фабрика за цигари в Крайморие, регистрирана на 17.10.1994 г., която е съсобственост на 30% на сегашния премиер Бойко Борисов. На 24.06. 1996 г. Борисов продава дела си във фирмата "Тео Интернационал" на съсобственика на фабриката на Иво Каменов. Въпреки разкритието и започналото разследване, нелегалното производство продължава още три години.

"Тези, които са били обект на моите разследвания, еволюираха от собственици на частни фирми до управляващи на страната ми... Шефовете на мафията в България не са гангстери, а са в съдебната, в изпълнителната власт и в парламента. Резултатите от моите разследвания са единствено съдебни дела, опити за убийство и насилие срещу мен самия", заявява журналистът в Лайпциг пред аудиторията от министри, политици, банкери, журналисти и медийни експерти.

От прословутия разследващ журналистически материал, публикуван от Асен Йорданов и от подобен такъв публикуван във в.“Нова зора“ в бр. 35 от септември 2007г.  със заглавие „Контрабандист иска да управлява Бургас“, научаваме какво означава да удариш кьоравото.

 

„Факт е обаче, че част от стоката е влязла у нас контрабандно чрез едноличната фирма на бизнесмена „Бове-1 Димитър Николов“ ЕТ. Става въпрос за 22 тона сухо мляко, които не са били декларирани пред митницата и за тях не са платени съответните данъци и такси.

Вносът е реализиран с няколко партиди през 1995 и 1996 г. и според резултатите от проверките Николов е ощететил държавата с 687 123 лв. По онова време това са много пари.

Разликата между действително внесените количества сухо мляко и декларираните е установена през 1998 г. при проверка на Главно управление, сега Агенция „Митници“.

Още две години са необходими на районната митница в Бургас за проверка на проверката.

В крайна сметка на Димитър Николов са съставени две наказателни постановления. Любопитен е фактът, че те са с номера 3 и 4 от 1998 г., но са входирани чак през юни 2000 г. и тогава са връчени на Николов.“

За нагласата „да удариш кьо­равото“ свидетелства публикацията на в.“Нова зора“от 2007г.:

„Продължаващата проверка с допълнителни данни и документи изпратени от ГУ „Митници“ до бургаските им колеги разкриват, че въпросната контрабанда не е инцидентна. Столичните митничари прилагат нови доказателства, че фирмата на Николов е продължила да съставя документи с невярно съдържание и да лъже държавата при вноса на сухо мляко предимно от Украйна, където радиацията от чернобилската катастрофа сее смърт и мутации в радиус от хиляди километри. А някои освен контрабанда ни носят и сухо мляко от там, та да им е „сладко“ на нашите деца и внуци... Шокираните служители се натъкват не на един, а на още цели 5 фалшиви митнически манифеста.“

„По документите от тази търговия ясно личи, че Димитър Николов, чрез собствената си фирма „Бове - 1“ е държал определено „канал” за нелегален внос основно през Дунав мост.

Контрабандата е била извършвана по класическия начин. Вносителят не е декларирал в крайния пункт на получаване - митница Бургас - истинските количества, които е вкарвал в страната с тирове. Не е съвсем ясно обаче защо засечката е станала цели 3 години след реалното престъпление?

Митничарите се усещат, че фирма „Бове-1“ е вършила продължителна и системна измама по документи едва в началото на 1998г., след като недекларираните тонове сухо мляко отдавна вече са били пласирани и консумирани в страната. 

Криминалисти допускат, че разкритието е станало поради смяната на правителствата и съответно ръководствата на ГУ „Митници” през 1997г. Това е косвено доказателство, че Николов е вършел успешно печелившата си контрабанда под надежден политически чадър, който добре го е покривал, за да не излезе на бял свят далаверата.

Схемата

На 13.01.1998 г. в Районно митническо управление в Бургас се получава писмо N 44-02-002/13.01.98 г. на Главно управление „Митници”-София с приложени към него оригинални фактури и документи за осъществен внос на сухо мляко. В писмото специалистите от София са описали, че е засечена подмяна на действителните фактури по приключени митнически манифести с N 311/23.01.1996г. и 414/31.01.96 г. на фирма ЕТ ”Бове - 1“ с президент Димитър Николов. С митническа декларация за временен внос N 730/23.01.96 г. Николов декларира пред РМ - Бургас, че е внесъл на 23.01.1996 г. 15 000 кг нетно тегло сухо мляко от Украйна, където радиацията от чернобилската катастрофа сее смърт и мутации в радиус от хиляди километри. А някои освен контрабанда ни носят и сухо мляко от там, та да им е „сладко“ на нашите деца и внуци... Стоката е пристигнала през Дунав мост, където обаче Николов е представил оригинална фактура № 2/12.01.1996г., в която е било отбелязано доста по-голямо количество, а именно- 18 000 кг нето. Докато пристигне от Русе до Бургас, внесеното мляко се „стопява” с цели 3 тона и пред местната митница изведнъж се представят различни данни в официалните документи.

Абсолютно идентичен е и случаят с деклариране на следващата партида внесено мляко в началото на 1996 г. от „Бове- 1“. В завереното копие на фактура N 2/22.01.96г., представена пред митницата на Дунав мост, фигурира също 18 000 кг мляко на прах в чували. В клетка 38 на митническата декларация N 737/31.01.96 г. по манифест 414, в Бургас, Димитър Николов отново попълва силно занижени данни и декларира, че е внесъл само 15 000 кг, т.е. с 3 000 кг по-малко от действително внесеното. Освен това проверяващите са констатирали, че номерата на различните фактури съвпадат, само че вътре са посочени различни доставчици.

Фактурите са били подменени и измамата лъсва, когато от София изпращат в Бургас оригиналните копия на фактурите, представени от Николов на входния пункт на Дунав мост.

 

Фактически едва 2 години след консумиране на престъплението то е било разкрито. Следва съставяне на акт за митническо нарушение против лицето Димитър Николов Николов от с. Ветрен, Бургаска област, президент на фирма „Бове - 1“. В акта буквално е опи­сано следното: „С деянието си гражданинът Димитър Николов Николов е нарушил разпоредбите на чл. 51 от Закона за митниците (контрабанда- б.а.).” Актът е подписан от адресата, който не е направил никакво възражение по него нито тогава, нито впоследствие.

Продължаващата проверка с допълнителни данни и документи, изпратени от ГУ ”Митници” до бургаските им колеги, разкриват, че въпросната контрабанда не е била инцидентна. Столичните митничари прилагат нови доказателства, че фирмата на Николов е продължила да съставя документи с невярно съдържание и да лъже държавата при вноса на сухо мляко предимно от Украйна, където радиацията от чернобилската катастрофа сее смърт и мутации в радиус от хиляди километри. А някои освен контрабанда ни носят и сухо мляко от там, та да им е „сладко“ на нашите деца и внуци... Шокираните служители се натъкват не на един, а на още цели 5 фалшифицирани митнически манифеста. Следващите престъпления на Димитър Николов обхващат периода до края на месец юни 1996 г. при 5 последователни партиди с внос на млякото.

Измамата е протичала по абсолютно аналогичен с описаните случаи начин, като фирмата е внасяла през Русе и Добрич сухото мляко. Общото количество на вкараната в България стока от едноличната фирмичка на Николов е било 70 000 кг за 5 месеца. В крайния пункт на получаване обаче са били декларирани с подменени фактури едва 54 000 кг, или 16 тона са били укрити от митницата, като впоследствие са били пласирани на вътрешния пазар, без за тях да се плащат каквито и да било митни спорове, мита, акцизи.

Количеството не е било обявено пред държавата, следователно е било също така продадено на черно на вътрешния пазар, което означава, че Николов не е декларирал, нито е платил на държавата каквито и да било данъци върху приходите от въпросната търговия.

Заедно с първите засечени контрабандни пратки на канала предимно от Украйна, където радиацията от чернобилската катастрофа сее смърт и мутации в радиус от хиляди километри. А някои освен контрабанда ни носят и сухо мляко от там, та да им е „сладко“ на нашите деца и внуци... равносметката е 22 000 кг контрабанден внос от общо внесени в страната 106 000 кг, или повече от 1/5 от цялото количество.

Вносителят се е опитвал да заблуди официалните власти и с местоположението на фирмата си. В приложените към съответните митнически манифести „Инвойс фактури” Николов е посочвал непрекъснато различни адреси на „Бове - 1“, абсолютно различни от истинския. Фирмата вносител е обявила седалища на ул. „Самуил“ 38 А на някои от фактурите, а на другите на ул. „Батак“ II в Бургас. И двата адреса нямат нищо общо нито със съдебните адреси, нито с личните такива на Димитър Николов, нито с посочените за дейност и кореспонденция в съда. Това говори, че митническите власти са били най-малкото дезориентирани за действителното местоположение на фирмата-контрабандист.

На съставените допълнителни актове Димитър Николов също не е възразил, а е подписал прилежно и собственоръчно.

Наказанието за подобно престъпление е точно посочено от законодателя, а то е конфискация в полза на държавата на предмета на контрабанда и глоба в размер на равностойността му. На 21. 04.2000 г. Министерството на финансите в лицето на ГУ „Митници”- София и митница Бургас съставя две наказателни постановления срещу Димитър Николов Николов, въз основа на констатираните престъпления за контрабанда.

Необяснимото в случая е подчертаната мудност на митничарите, които изготвят постановленията с поредни номера 3 и 4 от 1998 г. едва две години по-късно, или цели 4 години след извършване на нарушенията. Стари служители в системата коментират случая с типичната за България „презумпция за безнаказаност” на крупните стопански и митнически престъпници през времето на „прехода”, когато контрабандата беше един от изпитаните методи за натрупване на мръсни пари на гърба на държавния бюджет и българския данъкоплатец.

Прави впечатление и „наглостта” с която „Бове - 1“ самоуверено продължавала да внася незаконно в страната мляко на прах по твърде прозрачна и лесна за разкриване схема. Източници от кухнята на подобни далавери са категорични, че никой вносител не би действал в продължителен период толкова смело в престъпна дейност, без да има сигурен гръб и протекции на политическо и държавно равнище.

Развръзката

В крайна сметка далаверата е разкрита и доказана по неопровержим начин. Бъдещият лидер на ГЕРБ в Бургас е наказан подобаващо, като му е отнето в полза на държавата цялото количество от 22 000 кг сухо мляко, внесено в първата половина на 1996 г. на стойност 69 323 лв. Освен това „лицето” е заставено да заплати същата сума на бюджета, като равностойност. Нарушителят е глобен и заради извършеното престъпление със 75 478 лв. Общо наложената парична санкция на Николов само заради 7-те контрабандни партиди, с които е ощетил държавния бюджет, става 214 124 лв. към момента.“

в.“Нова Зора“ брой 35 - 4 септември 2007 г. статия: “Контрабандист иска да управлява Бургас.

Лидер на ГЕРБ мамел години държавата с внос на сухо мляко“ - Енчо ЕНЕВ

Кой знае, може би това не е била контрабанда, а опит на един демократичен лидер от СДС да събори правителството на БСП начело с Жан Виденов не с политически, а с икономически средства?! Вероятно важното обаче е било да се удари кьо­равото...

Сделката „Корал“

Преди време колегите от Меdiapool публикуваха един раследващ материал, в който беше записано следното:„Кметът на Царево Петко Арнаудов и юрисконсултът адв. Евгени Мосинов са ощетили общината със сключването на сделката за продажба на 130 декара земя на първа линия край морето на плажа „Корал“. В договарянето на покупката е участвал и тогавашният общински секретар на СДС– Бургас Димитър Николов, който в момента е кмет на Бургас и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, който към момента отрича това. Той призна обаче, че е съсобственик във фирмата „Витатур инвест“, която е купила атрактивните земи от общината. Впоследствие тя ги е препродала с огромна печалба, без да изпълни инвестиционния си план и да разкрие работни места.“

По-раншно разследване на Mediapool, публикувано на 10 юни т.г., установи, че терените на "Корал" са придобити през 2002 г. по 7 долара на кв. метър или 1 800 000 лева, а през 2006 г. са препродадени чрез свързани фирми на цени от 175 до 400 евро на квадрат. Сделките са донесли на собствениците на "Витатур Инвест" близо 30 милиона евро печалба?!

В предаването „Тази сутрин“ на бТВ от Царево през лятото беше показан репортаж за скандални сделки и строежи, извършени в община Царево, през мандата на Петко Арнаудов.

В интервю за това предаване Атанас Чобанов, който напуска България преди 20 години  и е работил като лингвист и живее във Франция, но е жител на крайморското селце Варвара и има странно хоби- документални разследвания на сделки между държава и бизнес, някои от които с повече от 10-годишна история заявява:"Корупционните схеми в община Царево при сегашния кмет Петко Арнаудов започват през 2002 година от плажа „Корал“. И тука може да се каже, че е заровено кучето на корупцията в общината.“

„През 2002 година става една сделка с 130 декара земя, която общината продава по 7 долара на кв. метър на фирма "Витатур инвест", основана от бургаски бизнесмени, сред които е Димитър Николов - настоящият кмет на Бургас от политическа партия ГЕРБ. Тогава господин Николов е общински секретар на партия СДС”, разказва Атанас Чобанов.

Въпреки ясните и преки доказателства за ролята и участието на сегашния кмет на Бургас Димитър Николов, който е член на т.н. Изпълнителна комисия на ГЕРБ и тогавашен общински секретар на СДС-Бургас, заснети във видеоклипове, които сме качили на сайта на в.“Под лупа“ - www.podlupa.bg  той твърди пред bТВ, че преди осем години е един от собствениците на фирма "Витатур инвест", но отрече да е участвал в договарянето на условията, при които компанията придобива земята зад плажа „Корал“.

Според признанията, записани във видеоклипа г-н Димо Иванов, бивш председател на общинския съвет в Царево, условията, които касаят сделката, включително и политическите уговорки, са точно такива, каквито са описани по-горе. Ще предложа на онези наши читатели, които ползват интернет, да влязат в нашия сайт www.podlupa.bg и да прегледат този клип, като обърнат внимание на кадрите от 01:39 до 02:50, в които се говори за участието на Димитър Николов в преговорите за сделката „Корал“ и свидетелския разказ на г-н Димо Иванов, че срещите с Димитър Николов са „2-3 срещи, като втората се е състояла в кабинета на г-н Димитър Николов в кабинета му в Захарния комбинат „Победа“...“

Обърнете внимание и на откъса от видео­клипа, в който се говори за политическите обещания на Димитър Николов, тогавашен общински секретар на СДС-Бургас, благодарение на които се е състояла и сделката, на която вероятно дължи избирането си на кметското място в Царево Петко Арнаудов във времето от 03:16 до 04:15 минути.

Според думите на бившия председател на общинския съвет в Царево по това време Димо Иванов сделката за "Корал" е била политическа, защото решението за продажбата не е можело да се вземе без да го одобрят съветниците на СДС. Той твърди, че Димитър Николов, който тогава е общински секретар на СДС в Бургас, е участвал активно в договарянето на параметрите на сделката и е обещал неговите съветници да я гласуват, след което да помогнат за преизбирането на Петко Арнаудов (БСП) за кмет.

На заседанието, на което се решава сделката, присъства Димитър Николов като представител на „Витатур инвест“, който не говори нищо на заседанието, но неговата работа е свършена най-вероятно преди началото на това заседание с местните представители на СДС-Царево

"Конфигурацията на общинския съвет предполагаше, че за сделката трябва да гласува и СДС (заедно с БСП - бел.ред.). Такива гаранции бяха дадени от страна на г-н Димитър Николов, че СДС ще подкрепи сделката, като с това всъщност се осигуряваше подкрепа за Петко Арнаудов за един следващ мандат като кмет на общината", разказва Иванов (виж видеоинтервю с Димо Иванов и Николай Николов).

Е, ако сте го гледали, съмнения просто няма, а има нещо съвсем различно като натъкмяване на информацията, която сега е неизгодна в политическо отношение за кмета на Бургас Димитър Николов.

Та за какво кьораво говорим в конкретния случай?!

От протокола от заседанието на общинския съвет в Царево, на което се взема решението за продажбата на "Корал", се разкрива, че общинските съветници са наясно с реалните цени, на които се сключват договори в местността и се опасяват, че сделката може да се окаже схема за обогатяване на собствениците на "Витатур Инвест"?!!

Ето какво заявява общинският съветник Евтим Тодоров от Демократическата партият записано в протокола: "Моите критики са към кмета на общината, защото това е прекрасна земя и моите колеги знаят за какво става дума. Никой от нас не е отишъл да види парцела и да го маркира и да прецени каква е стойността му. Това, което се дава като стойност 4 $ (щатски долара), то не е произволно, но и оттам идва смехотворното. Г-н Кмета му дава оценка 7 $ (щатски долара) и я завишава не знам на каква база. Земята там е на доста по-голяма цена. Ако това, което казвате, че ще го реализирате аз съм склонен да Ви се доверя. Казвам го с най-голямо откровение. Много сме лъгани тука и нищо не е свършено. С големи резерви гледам към всеки анонс подаден по подобен начин. Сигурен съм, че с тези 1 800 000 лв, които ще постъпят в общината няма да свършат кой знае каква ли работа. Основното, ефективното ще дойде от самите вас. Парите не са толкова важни. Важното е да задействате тази машина и да създадете тези работни места. Вие купувате земята за 7 $ (щатски долара), спокойно можете да я продадете за 100 $ (щатски долара), значи това е една добра инвестиция в земя. Вие може да сте с прекрасни намерения, относително имам доверие, но можете да направите и другото."

Общинският съветник Сашко Тодоров заявява: "Цената е 7 $ (щатски долара)на кв. м и много обещания. Нищо не гарантира, че ще се приемат 350 човека на работа или пък, че няма да парцелира тези парцели на парчета и да ги изтъргува на цена над 7 $ (щатски долара)."

И ето поредното разкритие в стил „да удариш кьоравото“, свързано с ловеца, бизнесмена и политика Димитър Николов, изскача отново от публикация на Меdiapool  от 6 октомври, която е озаглавена: “Съмнения за "спестени" данъци и странни комисиони в скандалната сделка "Корал", от която ще публикуваме със съкращения една част:

„Ясни са точните суми, декларирани от крайните купувачи на бившите общински земи край къмпинг "Корал". Проверка на Mediapool в имотния регистър показа, че в периода 2007-2009 г. 125 356 кв.м са продадени на испанската фирма "Ибердрола Инмобилиария". Пред държавата е деклариран материален интерес за общо 32 603 599 лева или средно по 260 лв. на кв.м.

Това прави близо 30 млн. лева печалба за собствениците на фирмата "Витатур Инвест".

Фирмата купува земята от община Царево през 2002 г. за 14 лв. на кв.м, с обещания да построи инфраструктура, вилно селище за 2500 души и да разкрие 350 работни места.

Обещанията остават на хартия, но както показват регистрите, печалбата от препродажбата на земята е съвсем реална.

Съдружници във "Витатур Инвест" в момента на покупката са три фирми, сред които е и "Европа 5" ООД на Симеон Симеонов и бургаския кмет Димитър Николов.

Бившият председател на общинския съвет Димо Иванов (БСП) твърди, че общината е преговаряла директно с Димитър Николов, тогава секретар на областната структура на СДС. Той обещава неговите съветници да подкрепят продажбата и след това да подкрепят на изборите кмета Петко Арнаудов (БСП), което и става.

При усвояването на печалбата от земите фирмите вече са други, но зад тях стоят същите хора. Приходите са разделени сравнително равномерно, като всяка от фирмите зад "Витатур Инвест" осребрява приблизително 10 млн. лева. По-конкретно: 9 399 000 лв. за фирмата "Лари" ЕООД на Симеон Симеонов (съдружник на Димитър Николов в повечето му фирми-бел. ред.); 10­ 100 849 лв. за "Българско Туристическо Дружество Глобал Турс" АД (където Димитър Николов е бил представител и управляващ-бел. ред.) и още 13 103 750 лв. за други две фирми.“

Твърде вероятно е реалните суми да не са в лева, както са декларирани пред държавата, а в евро. Това става явно от решение по дело 124 от 2009 г. на Административен съд- Бургас, в което пише следното:

"Установено е, че за процесните имоти е последвала покупко-продажба, сключена между “Лари” ЕООД и “Ибердрола инмобилариа” С.А., оформена с Нотариален акт № 67/13.12.2007 год. по описа на нотариус М.В. с рег. № 370 на Нотариалната камара за сумата от 9 399 000 евро."

Ако това е вярно за всички сделки, то печалбите, изложени по-горе, са двойни, държавата е ощетена най-малкото от занижената такса за вписване, а общината и с местен данък, който не е начислен върху реалната продажна цена.

Подобно разминаване се открива и в други сделки с тези имоти. Част от имотите, придобити от "Витатур Инвест", са купени през 2006 г. от инвестиционното дружество "Прайм Пропърти БГ", управлявано тогава от столичния общински съветник на НДСВ Владимир Каролев.

Каролев е дългогодишен член на борда на захарния завод "Победа АД" в Бургас заедно с Димитър Николов. Фактически Каролев инвестира парите на дружеството (основни акционери тогава са австрийците Immoeast Gmbh и пенсионните фондове "Доверие"), в имотите на свързани с него лица.

Това обаче не е единствената странност на сделката

"Прайм Пропърти" обявява на борсата инвестиция от 3 724 525 евро за два имота с обща площ 21283 кв.м. Тези данни са вписани в края на 2006 г. във финансовия отчет на дружеството и са представени на Комисията за финансов надзор.

В Агенцията по вписванията обаче е декларирана абсолютно същата сума, но в лева.

Излиза, че ако реалната сума на транзакцията е в евро, то държавата и общината са ощетени, защото не са прибрали полагащите се такси върху 3.7 млн. лева материален интерес. Ако сумата в лева отговаря на реалността, то на борсата и пред контролния финансов орган е дадена невярна информация за инвестицията.

От решението на Административния съд в Бургас излизат допълнителни подробности. Оказва се, че покрай сделката с испанската "Ибердрола" са спечелили и други свързани лица. Така например фирмата "Зенит комерс" получава 720 000 евро комисиона от "Лари" ЕООД за посредничество в сделката с испанците. От своя страна "Зенит комерс" заплаща на друг посредник, фирмата "Биномиум" - ООД, 62 500 евро.

Проверка във фирмените регистри показва, че собственик и управител на "Зенит Комерс" е лицето Д. Н. Същият в момента е прокурист на "Витатур Инвест", която пък е избрана за строител на планираното от "Ибердрола" вилно селище. Ако проектът се реализира, въпреки кризата и протестите на природозащитниците, печалбата на Симеон Симеонов, Димитър Николов и компания от удачната инвестиция в земя и кмет, направена през 2002 г. ще продължи да се увеличава. До момента тя е само... 37- кратна, като се включат и комисионите.“

На това му викам аз да удариш кьоравото... Цели 37 пъти ПЕЧАЛБА от „инвестиция“...

Ето защо веднага ще посъветвам бургаските бизнесмени. Станете ловци, ловът развива интуицията и нюха към печалбата.

Иначе казано, и вие като Димитър Николов ще можете да ударите кьоравото и в бизнеса, а кой знае, може и в политиката... Добре са се ориентирали в ПП ГЕРБ... Хвала на таквизи българи! А народът нека си гледа по телевизията хеликоптерите как летят, багерите как може би ще бутнат поредната незаконна постройка, направена от излишъка на новобогаташите, а парите им, ония от престъпния сериал „Да удариш кьоравото“, си стоят и се множат и уж държавата ги наказва, а журналистът Асен Йорданов отговорно и с учудване и тъга заявява в Лайпциг пред аудитория от министри, политици, банкери, журналисти и медийни експерти:

„Тези, които са били обект на моите разследвания, еволюираха от собственици на частни фирми до управляващи на страната ми... Шефовете на мафията в България не са гангстери, а са в съдебната, в изпълнителната власт и в парламента. Резултатите от моите разследвания са единствено съдебни дела, опити за убийство и насилие срещу мен самия.“

Та кой казва, че в България няма разследвания и какво от това?!

Както виждате за някои „другари“ като Димитър Николов (кметът), който е завършил в Русия, законите не ги ловят от митницата - та чак до кметския стол, а нас ни „мачкат и стрижат“ с все по-големи данъци и до кога така не знам...

Георги ИВАНОВ

Славян МРЪЧКОВ

Приложение на сухото мляко

Сухото мляко или млякото на прах представлява дехидратирано мляко. То намира голямо приложение в хранително-вкусовата промишленост за производството на почти всички видове сладкарски изделия, печива (хляб, бисквити, торти, глазури), сладолед, шоколад, десерти., за производството на сирене, кисело мляко, извара, кашкавал. Използва се също като добавка в различни видове напитки като кафе, капучино, чай, много коктейли и т.н.

Като особенно важно приложение в домакинството може да се отбележи използването му за подхранване на бебета и малки деца.

Поради това са въведени много строги мерки за допустимите вещества влизащи в състава на сухите млека.

Сега става ли ви ясно, че почти всеки от нас вероятно е консумирал от въпросното сухо мляко, за което е ясно, че е произведено в близост до чернобилската авария...

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.