ДБ иска Фандъкова бързо да махне Паметника на съветската армия

Общинският съветник от „Демократична България“ Веселин Калановски призова с отворено писмо кмета на София Йорданка Фанкъдова и председателя на комисията по култура Малина Едрева от ГЕРБ най-накрая да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на съветската армия.

Той заедно с групата съветници на „Демократична България“ настояват паметникът да се демонтира и премести от мястото му в центъра на столицата от началото на мандата им през 2019 г.

„Днес е модерно да се говори за евроатлантическа ориентация и принадлежността на България към Европа и НАТО. Политическата сила, която вие представлявате дори публично изразява желание за формиране на коалиционно управление, основано на тези принципи. Похвално желание, но нека да се върнем към реалностите на днешния ден“, заявява Калановски в писмото.

Той задава и серия от въпроси в светлината на руската агресия в Украйна, заплахите за употреба на ядрено оръжие, хибридната война и обявяването на България за неприятелска държава от Русия:

Какво още трябва да се случи, за да излезе Столична община от летаргията си и да предприеме реални действия за преместването на монумента с „дружелюбния“ руски войник, размахал оръжие над главите на софиянци? Какво още трябва да се случи, за да се премести паметник, внушаващ васално положение на България спрямо Русия?

 

Как се вписва присъствието на такъв монумент в скалата на Вашите евро-атлантически ценности? Смятате ли, че е нормално въоръжен войник от армията на държава, обявила ни за врагове, да се извисява над парламента и университета? Как това кореспондира с натовската ни принадлежност?

Докога примиренчески ще търпим този символ на руското колониалното влияние, достигнало своя пик у нас по време на СССР, а продължаващо и до днес в най-различни формати?

В отвореното писмо той призовава столичния кмет заедно със Столичния общински съвет (СОС) да решат най-накрая проблемите със собствеността на ПСА, построен върху общинска земя в София. Той настоява да се приведе в изпълнение решение № 19 на СОС от 25.02.1992 г., допълнено от решение № 2 от 18.03.1993 г., където органът на местно самоуправление ясно е изявил волята си за демонтиране на паметника. Настоява председателят на СОС Георги Георгиев и Малина Едрева да се погрижат да бъде придвижен, разгледан, а при необходимост и коригиран докладът на “Демократична България” от 2020 г. за преместването на ПСА.

„Това ще е добра възможност да демонстрирате публично и с реални действия своята евроатлантическа принадлежност“, казва Калановски. „Избирам формата на публично писмо до вас, а не на официално питане в качеството ми на общински съветник, защото досегашният опит показва, че шансовете да получа отговор на питането си, докато въпросът е все още актуален, не са особено големи“, завършна известният актьор.

https://offnews.bg/politika/db-iska-fandakova-barzo-da-mahne-pametnika-n...