ДБ питат дали мъжът на кандидат-министърката на ИТН Силвия Бакърджиева е осъден за грабежи

ДБ питат дали мъжът на кандидат-министърката на ИТН Силвия Бакърджиева е осъден за грабежи — Breaking.bg

Въпроса повдига във фейсбук Васил Величков

Член на „Демократична България“ и близък до Христо Иванов – Васил Величков, пита във фейсбук дали мъжът на предложената за министър на околната среда и водите Силвия Бакърджиева е осъждан за грабеж.

„Бакърджиева има дълга биография в държавната администрация и кратка семейна бизнес-кариера, от която лъсват потенциално опасни семейни връзки“, пише IT експертът и призовава познатите му журналисти да се разровят, както и депутатите от ДБ на Христо Иванов.

Бърза справка в мрежата около името на Силвия Бакърджиева води до сайта „theredpill.life“, където има подробна статия за семейство Бакърджиеви, подписана от Величков. В нея той разкрива, че съпругът на кандидат-министърката е бил осъждан, или поне така излиза, когато името на Живомир Тодоров Бакърджиев бъде потърсено.

„Чрез търсене в Google по „Живомир Тодоров Бакърджиев“ (бел. авт. с кавички!) може да бъде намерен „Списък на делата в Специализирания наказателен съд, свързани с организирана престъпност (мерки 41 и 42 от Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската Комисия)“, който е публикуван на сайта на ВКС. Списъкът съдържа подсъдими лица по различни знакови дела. В този списък фигурира и подсъдимо лице на име Живомир Тодоров Бакърджиев (по чл.321, ал.3, т.2, вр. ал.2 от НК; по чл.195, ал.2, вр. чл.195, ал.1, т.3, пр.2, т.4, пр.1, т.9, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК; по чл.339, ал.1, пр.2, алт.4 от НК)“, пише още Величков, като препраща към линк на „24 часа“ от 05.04.2020 г. , от където пък става ясно, че лицето с името Живомир Тодоров Бакърджиев е осъден ефективно на последна инстанция (ВКС) на 4 години затвор, заради крупен обир.

Остава загадка дали същият Живомир Бакърджиев е съпругът на кандидат-министърката от партията на Слави Трифонов. Интересен факт е също, че след справка в Търговския и Имотния регистър става видно, че Живомир Бакърджиев и Силвия Бакърджиева са имали договорна ипотека за жилище с адрес, който съвпада с адреса на седалището на фирма Де Юре Авис ЕООД, която е прехвърлена от г-жа Бакърджиева на 27.07.2021 година.