Двамата генерали от запаса командват солидарно разпасаната ни държава

Иво Инджев

Премиерът Борисов, цитиран от сайта “Дневник”, отрича чрез своята пресслужба да е посещавал владенията на Ахмед Доган на брега на Черно море и край София. Бившият министър на правосъдието в неговото правителства Христо Иванов заяви вчера, че има информация за такива срещи.

Борисов се възползва от възможността да отрече нещо, което трудно може да се докаже в рамките на една конспирация, от разкриването на която няма интерес никой от евентуалните участници в нея – същото като при даването на подкуп, за което и двете страни носят наказателна отговорност.

Това е класическа ситуация на “дума срещу дума”. Въпросът е обаче на кого ще повярват хората след сцената от морския бряг в подножието на Догансарай, видяна от хиляди, а вероятно и от стотици хиляди зрители след телевизионни излъчвания на репортажа.

Показателно е, че Борисов не коментира очевидните обстоятелства около разобличителната за закриляния от него Ахмед Доган (защото Борисов е авторитарното олицетворение на държавата у нас и без неговата санкция няма как Доган да упражнява паралелната си власт в страната).

Отказът му да отхвърли доста обоснованото предположение, че служители на Националната служба за охрана, бивши или действащи, участват в окупацията на една публична държавност като охранители на окупатора, има стойността на потвърждение на предположенията в тази посока.

Същото се отнася и до бягството на президента Радев от отговора на въпроса дали става дума за негови подчинени от НСО. 

Двамата генерали от запаса са отговорни за разпасаната ситуация в държавата. Уж били противници и конкуренти в политиката. Нищо подобно, солидарно командват парада на беззаконието. 

На публикувана в “Дневник” снимка от появата на Доган на публично място с охрана от НСО на миналогодишните избори за Европейския парламент ясно се виждат поне две от въоръжените лица, които употребиха вчера сила срещу тримата представители на партия “Демократична България” на брега на незаконно заграбения от Доган имот в съседство с руския анклав в пристанище “Росенец”.

Единият от тях, зад лявото рамо на Доган на общата им снимка, раздаваше заповеди на останалите гардове да “действат”, т.е. да избутат в морето тримата представители на “Демократична България”.