Двама от най-близките сътрудници на Навални вече са в руския списък с "терористи"

Иван Жданов и Леонид Волков, двама от най-близките сътрудници на руския опозиционен политик Алексей Навални, са включени в руския списък с „екстремисти и терористи“.

Според руското законодателство банковите сметки на лица, добавени в списъка, трябва незабавно да бъдат замразени.

Волков е бивш координатор на вече несъществуващата мрежа от екипи на Навални в Русия, а Жданов е бивш шеф на Фондацията за борба с корупцията (ФБК). Двамата напуснаха страната миналата година и в момента пребивават в чужбина.

Жданов коментира пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че този ход е очакван и ФБК няма да спре дейността си. Русия обяви миналата година, че е поставила двамата активисти в списък за международно издирване.

Новият списък ги поставя на същото ниво като десни националистически групи и чуждестранни терористични организации като талибаните и ислямистката групировка "Ислямска държава".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.