Демократичната опозиция в България сега ще трябва да се опита да противодейства не само на руските, но и на турските интереси.

Emil Sokolov

 

Изваждането на ДПС от черния списък на Ердоган означава само едно - Русия ще ползва всички налични средства, за да запази властта си в България на следващите избори. Ако някой се заблуждава, че Ердоган просто така е размислил за ДПС, които с години се опитваше да отстрани къде ползвайки партията на Местан, къде по други начини, то той греши. Турската подкрепа за ДПС ще бъде възнаградена щедро с рубли, нефт, оръжие, каквото е нужно.
От една страна това е добра новина. В България сме достигнали точката на пречупване, щом руснаците изкарват такива дълбоки резерви. Следващите избори ще са едни от най-важните за страната ни от падането на комунизма. До този момент руската хегемония в България е непоклатима, но последните събития като протестите България и изборът на нов президент в САЩ, промениха обстановката осезаемо. Общественото недоволство и предстоящите геополитически промени на Запад разрушиха хармонията между различните групировки, съставящи статувкото в България.
Дотук с добрите новини обаче. Демократичната опозиция в България сега ще трябва да се опита да противодейства не само на руските, но и на турските интереси. Заклещени сме между две големи и влиятелни държави, които няма да пестят сили и средства, за да повлияят на политическият път на страната ни. Съществуват основателни подозрения, че този сценарии е по вкуса на Германия и Меркел, които вече 10 години грижливо бранят ГЕРБ от всякакви недоброжелатели. Неслучайно България и Германия единствени се обявиха против по-суровите санкции срещу Турция преди няколко дни.
Тандемът ГЕРБ-ДПС скоро ще бъде официално признат и официализиран. Едва ли ще се стигне до открита предизобрна коалиция, но нещо подобно ще се появи по един, или друг начин след изборите. Единственият въпрос е кой от уж антисистемните играчи ще се окаже прокси на ГЕРБ и ДПС след 28 март. Моята прогноза е, че това ще е партията на Трифонов, тъй като тя има всички черти на изкуствено създаден патриотичен проект, целящ да обере протестния вот. Не е ясно нито как се финансира Трифонов, нито кои са лицата на партията му, а пък политическите цели на формацията са пълна мистерия.
Единственият начин да пресечем този процес и да се измъкнем от лапите на Русия е, ако в България се гласува масово. Висока избирателна активност е нужна повече от всякога. Такава обаче е много вероятно да няма. Изборите ще се проведат в условията на пандемия, която властите съвсем умишлено не контролират. Не е ясно дали хората в карантина ще могат да гласуват, а план за избори в чужбина също няма. Статуквото се готви за тотална война, докато ние още спорим дали трябва да се носят маски. Ако сега не осъзнаем отговорността си, следващите 10 години можем да ги пишем бегали.
 
Фейсбук