Демокрацията в Източна Румелия

Българският вътрешен министър призна, че предаването на Абдула Бююк на турските власти е станало без представители на омбудсмана и на неправителствени организации, което изрично е указано в Закона за чужденците. 

В закона е записано, че "при изпълнението на принудителните административни мерки по ал. 1, т. 2 и 3 (принудително отвеждане до границата или експулсиране - бел.ред.) се осъществява наблюдение от омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации".

Попитана как е възможно процедурата да се извърши в нарушение на закона, вътрешният министър препрати въпроса към директора на дирекция "Миграция", който е разписал документите и отговаря за случая.

Николай Дочев Николов е този директор и е работил през 2010 г. - 2015 г. на длъжност началник на сектор "Миграция" – СДВР, а от 13.05.2015г. е назначен на длъжност директор на дирекция "Миграция".

Бизнесменът Абдула Бююк е бил заплаха за националната сигурност, според нашите служби, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

В интервю за бТВ тя каза, че мотив за екстрадирането му в Турция е липсата на документи за самоличност и това, че не е уредил статута си в България, докато е пребивавал в страната.

Турският бизнесмен е бил предаден вчера следобед на граничния пункт Капъкуле. Анкара го обвинява, че е гюленист и е имал участие в опита за преврат на 15 юли.

В Турция Бююк е бил посрещнат от телевизионни камери, без българските власти да са уведомявали официално за пристигането му.

Турчинът е подал молба за убежище в България, но е получил отказ. Той е влязъл в страната през февруари.

Според вътрешния министър, МВР е изпълнило закона и не е могло да реагира по друг начин. 

На въпроса не се ли излага на риск от несправедлив процес и мъчения турския бизнесмен Бъчварова отговори, че разбира притесненията на гражданското общество, но не имало друг вариант за действие.

Чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен - тероризъм, пране на пари и др. 

Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър.

Бъчварова  показа, нагледно каква е нейната „демокрация“ и тази на герберското правителство – просто отвратителна ... Демокрация от времето на Източна Румелия ...

http://avantage.bg/