Депутатите не намалиха заплатите си, само 8 депутати подкрепиха Манолова, а Митева я критикува

Депутатите не намалиха заплатите си, само 8 депутати подкрепиха Манолова, а Митева я критикува — Breaking.bg

Бюджетът поема и разходите им за самолетни билети

Депутатите няма да си намаляват основните заплати и те остават равни на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. Парламентът прие окончателно правилника си за работа, предаде БТА.

Предложението на Мая Манолова от ИБНИ основното възнаграждение на депутатите да бъде намалено на една средна за страната заплата беше подкрепено само от осем народни представители, 109 бяха „против“ и 31 се въздържаха. То доведе и до противопоставяне между председателя на ПГ ИБНИ и председателя на НС Ива Митева.

Според Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането. Не знам дали г-жа Манолова си дава сметка как се определят възнагражденията в държавната администрация, коментира тя. И обясни, че те са процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация.

В отговор Манолова изтъкна, че за българските граждани, които получават по 700 лв., този спор е абсурден.

Отхвърлено беше и предложението й депутатите сами да си поемат транспортните разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си.

Така например ще се признават разходите за самолетни билети на народни представители от райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и отстоящи на повече от 250 км от София. Депутатите, отговарящи на тези критерии, ще имат право на до 40 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни, а за останалите – до 12 самолетни билета.

Отпадна възможността от стария правилник депутатите да получават допълнителни възнаграждения до 25 на сто от основното си месечно възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи.

За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, е записано още в новия правилник.