Депутат на ГЕРБ, присъствал незаконно в ОИК, заснет да изнася чувал с бюлетини

Станислав ИвановДепутат на ГЕРБ, присъствал незаконно в ОИК, заснет да изнася чувал с бюлетиниЕдин от двамата депутати на управляващата партия ГЕРБ, които бяха заснети от оператор на БГНЕС в понеделник сутринта да обикалят между компютрите на членовете на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София в нарушение на закона, е сниман от в. „Сега“ как изнася пълен чувал с изборни документи от зала „Универсиада“.

На снимката се вижда как Станислав Иванов, подпомаган от неизвестен мъж и пред погледа на полицай, носи видимо тежък черен найлонов плик, излизайки от входа на залата, където се помещаваше комисията.

В понеделник от ГЕРБ разпространиха съобщение, в което потвърдиха, че Иванов и колегата му Иван Божилов са обикаляли сред членовете на комисията с уточнението, че те не били там в качеството си на народни представители, а като упълномощени координатори на ГЕРБ.

Тази информация обаче съвсем не изясни с каква дейност са били заети двамата депутати в ОИК при положение, че законът позволява само на застъпници и наблюдатели да присъстват в комисията, за да наблюдават за нарушения при приемането и обработването на протоколите от вота.

Говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова вече изрази недоумението си от присъствието на Иванов и Божилов в ОИК. Нито шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, нито премиерът Бойко Борисов обаче досега са сметнали за необходимо да коментират въпроса.

Приемането на бюлетини и протоколи от изборите в столицата предизвика най-сериозния скандал след неделния вот, след като множество членове на секционни комисии разказаха пред медиите, че чували с бюлетини са разнасяни по домовете им, оставяни да стоят с часове по коли и тротоари без надзор от полиция и дори изхвърляни, заради изключително лошата организация в ОИК.

На видеокадрите, в които се видяха за пръв път депутатите Иванов и Божилов пък, бяха заснети и присъстващите в зала „Универсиада“ членове на секции, които масово крещяха „Мафия! Мафия!“ и се оплакваха от нечовешкото отношение към тях. От ОИК потвърдиха, че заради организационния хаос е имало няколко припаднали в залата, а един мъж си е прехапал езика при опит да влезе през входа на залата.

„Вместо да бъдат допуснати камери в общинската избирателна комисия в София, вътре имаше депутати от ГЕРБ. Това е нонсенс районен координатор да присъства на преброяване на бюлетини“, каза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда по БНТ.

Според нея отговорността за хаоса по време на първия тур на изборите е на Централната избирателна комисия. Освен този хаос, който наблюдаваме в момента, има още по-голям проблем и това е, че имаше хора, които не успяха да гласуват в изборния ден, защото ги нямаше в списъците, каза Цонева. Според нея това е „изключителен проблем“.

На сайта на тяхната организация са получени много жалби, свързани с това, че избирателите са отсъствали от списъците за гласуване за местния вот. „Има проблем и в забранителния списък, има лица, които имат право да гласуват, защото техният постоянен и настоящ адрес отговаря на изискването за уседналост. Тези хора са хиляди. Това е безпрецедентен скандал“, смята Цонева. Според нея на втория тур е добре да се направи така, че тези списъци да бъдат коригирани за да може хората за гласуват.

Медиапул