Депутат от ГЕРБ В ДАЛАВЕРА

Депутат от ГЕРБ е забъркан в схеми за точене на ДДС за над 3,6 млн. лева. Това показва доклад на Инспектората на бившата Главна данъчна дирекция, с който "Галерия" разполага. В него е предложено днешният парламентарист Евгени Стоев да бъде уволнен от шефския пост на данъчната дирекция във Велико Търново. Причината - разпънат чадър над фирми, източили ДДС.

Днес Евгени Стоев е в парламента от листата на ГЕРБ - Велико Търново, района, от който бе мажоритарен кандидат вицепремиерът Цветан Цветанов. Редови гербери са възмутени от този факт, защото според тях вътрешният министър

е знаел за далаверите на Стоев

но си е затворил очите, когато са редени листите. Днес бившият данъчен е член на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм. Евгени Стоев се прочу не със законите, които е изковал, а с това, че беше сред първите на опашката за „безплатните“ телефони „Верту“ в медийния експеримент.

През 2004 г. след проверката на Инспектората той е уволнен. За уволнение е предложена и заместничката му Цветанка Недева. Сега и тя е видна активистка на ГЕРБ. Недева е шеф на групата съветници гербаджии в общинския съвет на Велико Търново.

Докладът, написан от ревизорите през 2004 г., описва десетки фирми, свързани във вериги. Данъчните шефове не са си направили труда да ги контролират по-изкъсо, а направо са им разписвали възстановяването на ДДС за над 3,6 млн. лева. Схемата, по която са работели, е елементарна - счетоводители или пълномощници на облагодетелстваните фирми са директорската съпруга Дафина Стоева и мъжът и синът на зам.-директорката Марин и Илиян Недеви.

Сред фирмите с чадър

попада и „Поликомерс“ ЕООД

В доклада пише, че е получила над 166 хил. лева ДДС. Компанията е собственост на подсъдимия по делото „Килърите“ бизнесмен Георги Вълев. Счетоводството на „Поликомерс“ ЕООД се води от Илиян Недев, син на някогашната зам.-директорка и днешна видна гер-берка Цветанка Недева.

Друга фирма, която попада в доклада на инспекторите, е ЕТ „Вачев-Стоян Вачев“. Неин счетоводител е Дафина Стоева. Любопитно е, че собственикът на тази фирма Стоян Вачев бе арестуван при шумна полицейска акция през март т.г. Подозренията бяха, че продава цигари без бандерол. При ареста Вачев припомни, че е един от основните спонсори на полицията и ГЕРБ в града. Великотърновският административен съд постанови, че арестът му е неоснователен.

Още от времената, когато  работят заедно в данъчното, депутатът Евгени Стоев и гер-берката Цветанка Недева са семейни приятели. В момента Цветанка Недева е отново на работа в данъчната дирекция на Велико Търново, която обхваща шест области от страната. Тя е временно изпълняваща длъжността директор на местния НАП. Пред подчинените си наскоро се е похвалила, че изчаква да бъде обявен конкурсът. След него щяла да заеме директорския пост за постоянно, разказват пред „Галерия“ нейни подчинени. Те са сигурни, че това ще се случи, защото Евгени Стоев и Цветанка Недева са сред първите учредители на ГЕРБ във Велико Търново.

Стоев вече е изкатерил няколко стъпала в йерархията -бил е общински съветник, зам.-председател на Общинския съвет и е стигнал до депутатско място. Името му е обсъждано и за

кандидат-кмет на Велико Търново

но не е номиниран.

Бизнесмени, пожелали анонимност, намекват, че в онези времена им са искани комисио-ни от по 30% за една или друга услуга. Те обясняват, че днес продължават да избягват масирани данъчни проверки,като работят със счетоводни къщи, близки до Недева и Стоев.

Интересно е, че Окръжната прокуратура във Велико Търново преди време е правила проверка на бившия данъчен шеф Евгени Стоев и на 20 негови подчинени за възстановяване на ДДС на 36 фирми, източили 3,6 млн. лв. ДДС. Като се съди по сегашните постове на Стоев и Недева, явно какви са резултатите от проверката.

Светлана БАТАЛОВА

в. „Галерия“