Дипломатическата криза с Русия – всяко зло за добро

от Георги Готев | EURACTIV.com

Когато преди дни публикувахме коментара „Тази непредвидима Литва“, нямаше как да си представим, че скоро ще опишем още по-непредвидими геополитически развития в България.

Най-изненадващото беше решението на правителството в оставка на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати и служители на руската мисия в България. Броят е рекорден за периода след Студената война (през 1971 г. Великобритания изгони абсолютния рекорд от 105 съветски дипломати).

България е известна като страна от ЕС и НАТО, която пазеше традиционно добрите си отношения с Русия. Сега България рискува да накара Русия да затвори посолството си, което би било безпрецедентен ход. (Дори когато Царство България беше съюзник на хитлеристка Германия, съветското посолство в София продължи да работи нормално.)

Българите са благодарни, че царска Русия води Руско-турската война от 1877-1878 г., освобождавайки България след 500 години османско владичество. Много руснаци, а и хора от други националности са дали живота си за свободата на България.

Как е възможно страната с вероятно най-богатите исторически връзки с Русия да стане първата, която да прекъсне отношенията? Какво стана?

Има много конспиративни теории. Ще се опитаме да отговорим на този въпрос, използвайки „отворени източници“, а именно – цитати на политици.

На първо място Петков посочи руския посланик в София Елеонора Митрофанова като един от хората, които стоят зад вота на недоверие, който свали правителството му на 23 юни.

„За мен беше чест да бъда министър-председател на това правителство, което беше свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова“, каза Кирил Петков. Той визира санкционирания от САЩ по закона „Магнитски“ Делян Пеевски от ДПС, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и „Възраждане“. Депутатите от тези партии гласуваха за сваляне на кабинета.

Вторият цитат е от самата Митрофанова: „Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля, че щеше да има много дълъг политически живот“. Това каза руският посланик по адрес на Петков в интервю за БНТ на 1 юли.

Българската преса писа, че това изявление може да се тълкува като пряка заплаха от страна на Русия, че ако Петков се беше държал благосклонно към Кремъл, щеше да остане в българската политика за дълго.

Това, което се случи след това, е, че Петков изгони 70 руски дипломати и служители на посолството.

Българският журналист Ясен Бориславов сполучливо озаглави коментара си за „Сега“ „Те му бутнаха правителството, а той взе, че ги изгони“.

Следващата стъпка е Русия да затвори посолството си, поне това прогнозират експерти.

Поне това няма да е решение на България.

Докато някои политици в София са много гласовити за лошите последици за България от подобен ход, други виждат тази криза като шанс.

Наистина, България се нуждае от „шокова терапия“, за да се отърве от отношенията си с една Русия (и преди това със Съветския съюз), които никога не са зачитали нейния суверенитет. Москва винаги е действала и комуникирала така, като че ли България е нейна колония, а българските лидери са нейни слуги.

Отношенията с Русия днес са на най-ниското си ниво, включително и поради решението на Москва да спре доставките на газ за България. Следващата стъпка може да бъде Русия да спре да продава петрол на България, но това не би трябвало да е толкова голям проблем.

Твърди се, че Русия плаща на български медии, общественици и журналисти, за да разпространяват своята пропаганда. Целият български политически живот е отровен с руска пропаганда.
Със затварянето на посолството нещата ще се променят.

България ще се оправи. Русия има повече да губи. Евентуално някои от паметниците на Съветската армия в България ще изчезнат.

Сега и двете страни ще трябва да си вземат почивка в отношенията. Рано или късно ще трябва да ги възстановят, на по-здрава основа.