ДКЕВР плаши със скок на тока през юли

ДКЕВР плаши със скок на тока през юлиВъзможно е сериозно повишаване на цената на тока. Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от Money.bg

Според него вероятността за увеличението се дължи на различни фактори - изискването за България да купува квоти вредни емисии, стачката в "Мини Марица-изток", оскъпяването на зелената енергия, както и поисканото от НЕК увеличение на електрическата енергия с 4,5%.

Всичко това може да доведе до оскъпяване на електричеството с между 10% и 15% от 1-ви юли тази година.

„Истина е, че НЕК има по-големи разходи, отколкото бяха предвидени през юли месец. При всички положения обаче няма как увеличението на цената на електроенергия да е 4.5% от 1 юли 2012 г.", каза още Ангел Семерджиев.

Семерджиев не уточни колко точно ще е увеличението на цената на тока от 1 юли 2012 г., но то ще е по-малко от исканите от НЕК 4.5%. Той обясни, че има няколко фактора, които ще окажат влияние на цената на тока от средата на годината.

Ако стачката в „Мини Марица - изток" продължи повече от месец, към увеличението на цените ще се добави и 10% в резултат от стачката. Друг фактор е, че трябва да се компенсира заплащането на квотите на централите, които имат въглеродни емисии, тъй като безплатните квоти вече няма да ги има.

news.bg