Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще означава абсолютен срив за държавата и всеки българин

Това каза пред БНР председателят на УС на Българската стопанска камара Добри Митрев относно предложевието да се наложи пълно евроембаргото върху вноса на петрол от Русия.

 

Предвидимост и яснота за бизнеса ще има, когато има възможност да се сключват дългосрочни договори за електроенергията, категоричен е Митрев. Той даде примери с цената на тока за индустрията в редица държави и попита как българската индустрия да бъде конкурентноспособна, след като у нас 20% е делът на дългосрочните договори, а 80% - на борсата ден напред.

 

Попитан как се отразява енергийната несигурност и непредвидимост върху бизнеса, в предаването "Преди всички" Митрев коментира: "Отчайващо. За май в индустрията никой не знае каква ще бъде цената на електрическата енергия, никой не знае каква ще бъде цената на природния газ. Ежедневно, ежечасно се качват цените на материалите. Тази несигурност се пренася върху работниците и служителите, върху стоките и услугите – виждаме как растат с часове и българският народ обеднява.

 

Той е категоричен, че никой не знае в момента каква е цената на природния газ. Никой

Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще означава абсолютен срив за държавата и всеки българин (frognews.bg)