Домусчиеви ще правят германските електромобили, които правителството ще финансира с 34 млн. евро

https://glasove.com/categories/novini/news/domuschievi-sa-uchrediteli-na...

Георги Домусчиев, брат на Кирил Домусчиев е сред учредителите на акционерното дружество Next.e.GO Mobile, което ще прави германски електоромобили в Ловеч. Сделката бе тържествено анонсирана от служебния министър Кирил Петков, който подписа меморандум с германските инвеститори, които всъщност се оказаха албанци. Това е втори завод за Next.e.Go в Европа, първият се намира в Германия. Пред Investor.bg председателят на Борда на директорите Али Вествей призна, че решението за влизането на компанията в България е взето бързо, тъй като сега за компанията е бил правилният момент за навлизане на пазари. Той обясни, че в България стартъпът е срещнал и местни партньори в лицето на "Адвент" на Кирил Домусчиев. Мениджърът не поясни в какво точно се отразява партньорството, но каза, че Домусчиев е и съинвеститор и ще влезе в Борда на директорите. Тyĸaшнaтa бaзa щe ce нaмиpa в зaвoд „Бaлĸaн“ в Лoвeч, coбcтвeнocт нa бpaтятa Kиpил и Гeopги Дoмycчиeви. Πpeз гoдинитe тoй e бил дом на paзлични видoвe пpoизвoдcтвa – oт caмoлeти пpeз мoтoциĸлeти и вeлocипeди дo лeĸи aвтoмoбили. "Оглеждахме много пазари в региона, тъй като искахме да произвеждаме на Балканите, но само тук видяхме изключително партньорство, приятелска атмосфера, почти готов завод, част от който ще можем да използваме, и много професионалисти и поддоставчици", коментира пред Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р. Улрих Херман, член на Борда на директорите.
Домусчиеви ще правят германските електромобили, които правителството ще финансира с 34 млн. евро

 

Според протокола на учредителното събрание за учредяване на акционерното дружество "Некст.е.Го България" АД "Адванс пропъртис" ООД с управетел Кирил Домусчиев и "Некст.е. ГО Мобайл" СЕ, европейско дружество, вписано в германския град Аахен и представлявано от прокуриста Клаус Петер Кийл вземат решение за учредяване на акционерно дружество, съгласно законите на Република България. Търговската фирма на дружеството се казва Next.e.GO Mobile и именно с нея министър Кирил Петков подписа меморандум за изграждането на завод в Ловеч, който ще произвежда електромобили. Според анонсите на министъра и инвеститорите колите ще струват около 20 000 евро, работните места ще са 1000, а държавата ще подпомогне частното дружество с 34 млн. евро. 

 

Любопитен факт е, че така наречените германски инвеститори всъщност са албанци от Косово, което личи от официалната им страница в интернет. Предишният им бизнес е бил пералня на бельото на американската армия в Косово. След това са направили стартъп в Германия за коли, но са фалирали. 

 

 

Росен Плевнелиев и Кирил Петков се радват на новите електромобили, които ще произвеждат братя Домусчиеви с 34 млн. евро държавна помощ.