Дончо Чупариновъ - български офицер, юрист и революционер на ВМРО, убит от комунистическите терористи на 16.04.1925г. по заповед на Москва.

Янко Гочевъ

Дончо Чупариновъ - български офицер, юрист и революционер на ВМРО, съратник на Тодор Александров и на Иван Михайлов (Радко), убит от комунистическите терористи на 16.04.1925г. по заповед на Москва.
Дончо Чупаринов е роден през 1894 г. в Панагюрище. Произхожда от уважавано семейство в града. Завършва гимназия и право в Софийски университет ''Св. Климент Охридски''.
По-късно завършва Школата за запасни офицери и участва като офицер в Първата световна война на фронта в Македония (1915-1918). За проявен героизъм в боевете срещу французите при Криволак през есента на 1915г. е награден с орден ''За храбростъ''. След края на Първата световна войната работи като адвокат в София.
През 1921 г. Дончо Чупаринов се присъединява към ВМРО на войводата Тодор Александров и се включва във въоръжени акции на организацията. През 1922 г. се запознава с Иван Михайлов - Радко, с когото завързва приятелски отношения. Дончо Чупаринов, заедно с Петър Станчев, поема ръководството на Софийския пункт на ВМРО и изпълнява специални задачи.
През пролетта на 1924 г. Д. Чупаринов придружава войводата Тодор Александров в пътуването му през Истанбул до Италия. След убийството на войводата Тодор Александров (31.08.1924) Д. Чупаринов участва в Горноджумайските събития, довели до наказването на предателите и прочистването на ВМРО от чуждите агенти.
Организира и конгреса на ВМРО в Сърбиново през февруари 1925г. След решението за крайното изпълнение на смъртната присъда на предателя, станал чужд агент Тодор Паница Дончо Чупаринов и Петър Станчев обучават и изпращат Менча Кърничева във Виена, която на 8.05.1925г. изпълнява с успех бойната задача.
Дончо Чупаринов загива на 16.04.1925 г. при атентата в църквата ''Св. Неделя'' в София, организиран от комунистическите терористи по заповед на Москва. Загива само на 31 години.
За него Менча Кърничева пише в спомените си: ''Много възпитан и симпатичен човек. Дончо бе незаменим другар на Радко (Иван Михайлов), той никога в живота си не можа да го забрави''. 

Фейсбук