Доц. Чолаков: Скоро след сформирането на нов кабинет може да се стигне до разваляне на задругата и приятелски огън

ИТН са силно уязвими откъм тематични мнозинства и прищевките на един или друг политически партньор в пленарната зала. Скоро след сформирането на нов кабинет може да се стигне до разваляне на задругата и приятелски огън. Това предупреди пред БНР доц. Петър Чолаков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Според него всичко ще се реши през следващите две седмици. „Има индикации за смекчаване на позициите и на тона от страна на ИТН, отчита се нагласата, че гражданите не искат нови избори“, посочи в анализа си Чолаков.

 

Според него от ИТН отчитат, че ходът с предложения кабинет е бил по-скоро неуспешен. По думите му сега стои въпросът какъв ще бъде форматът на предстоящите разговори, които бяха анонсирани – с БСП, ДБ и „Изправи се! Ние идваме“.

 

Петър Чолаков смята, че още с представянето на първия вариант на кабинет от ИТН са демонстрирали „някакъв вид гъвкавост“, че освен на останалите партии на протеста, ще разчитат и на БСП в бъдеще.

 

„112 гласа имат общо трите партии на протеста. Правителство на малцинството означава то да бъде силно подвластно на всички парламентарни течения, на температурата в пленарната зала“, коментира доц. Чолаков. Той прогнозира, че от БСП ще акцентират върху съгласието  върху определени политики.

 

Петър Чолаков изтъкна, че когато имаш министър в кабинета, носиш много по-ясно отговорност. Той открои рисковете пред партия ИТН, която е само с 65 депутати.

 

„Те стават изключително уязвими за прищевките на един или друг. При една толкова летлива атмосфера, при най-малкото нещо (ако се разберат да направят правителство), може да се окаже, че развалят задругата и започват отново с приятелския огън. Тогава всичко ще се пише на гърба на ИТН.“

 

Много рисковано е за ИТН да зависи от тематични мнозинство ad hoc, категоричен е доц. Петър Чолаков. Той припомни тезата си, че ГЕРБ и ДПС ще се опитат да се „прилепят“ към ИТН.

 

Чолаков прогнозира много кратък хоризонт и живот „около година“ на новото правителство.

https://frognews.bg/politika/dots-cholakov-skoro-sled-sformiraneto-nov-k...