Дребните ежби между опонентите на тази власт само демонстрират липсата на стратегическо мислене и политическа мъдрост.

Ilian Vassilev

"Да пропуснеш разликата между мач за влизане в Парламента и мач за смяна на Системата и властимащите е тежко късогледство. Реално играеш в отбора на властта, нищо че си мислиш че си на барикадите. Те "полезните идиоти" /по Ленин/ не са се свършили".

 
На фона на официалната благословия от страна на Ердоган за коалиция между ГЕРБ и ДПС, на благословията на Меркел, заради която ЕНП закриля Борисов, на Тръмп, който закриля сделката Турски поток, който ще тръгне като малки количества в края на декември - дребните ежби между опонентите на тази власт само демонстрират липсата на стратегическо мислене и политическа мъдрост.
Разбирам привържениците на отделните партии да се държат като футболни запалянковци, нормално е - имат си отбор, имат си кумири и нищо друго не признават.
Но да пропуснеш разликата между мач за влизане в Парламента и мач за смяна на Системата и властимащите е тежко късогледство. Реално играеш в отбора на властта, нищо че си мислиш че си на барикадите. Те "полезните идиоти" /по Ленин/ не са се свършили.
Да напомня класическата постановка - ако искате да станете по-влиятелни, печелете с инклузивна стратегия, която балансира между отрицанието на "опонента" ГЕРБ /а не на съседа по протест/ и задължително позитивна програма - какво да се прави, кой и как? Битката е за по-голяма активност и по-мотивирани избиратели, а не да вземе от съседа от протест.
И какво като хвърлите огъня върху Мая М и Отровното трио. Мигар ще спечелите привържениците, които ще гласуват за тях?
Няма вариант за обща коалиция - може би и по-добре. Но се състезавайте за гласа на избирателите и за по-голям дял с позитивни програми, с убедителни послания и най-вече ежедневно отрицание на управлението. Вчера наляха поредните огромни пари в тол системата, преди това финансираха държавната "Информационно обслужване", която пък "връща" през договори към държавни служители /кръгово финансиране/. А милиардите от АПИ към Автомагистрали със сигурност ще им финансират кампании и купуване на гласове. Вместо да съкратят държавната администрация им вдигат парите, включително на полицаи и жандармеристи, докато частния сектор и общинити изнемогват. Държавните са половин милион, частния бизнес са над милион избиратели.
Битката е за просветени и активни лидери, които да печелят сърцата и умовете, а не за такива които "печелят" дребни кавги
в социалните мрежи.
Факт е, че същото това задкулисие е подготвило резервен вариант в най-лошия сценарий. Но голяма част от плановете на Доган, Борисов, Пеевски, Гешев има вероятността да се самослучат не защото са много гениални като прорицатели, а заради тесногръдието и комплексите в опозицията.
Има основание да се подозира че Слави, Мая М и другите имат някаква резервна или вменена опозиционност. Но като гледам на тепиха няма хора, които скоро да са побеждавали Борисов на избори. Така че по-скромно и най-вече по-смирено.
Да превръщаш страховете и опасения в единствената опора на мислене и поведение, да приемаш възможното за завършен факт, а не като възможност за собствено позициониране или пък надхитряне на задкулисието чрез позитивна алтернатива, простете е политическа незрялост. Именно заради подобно самомнение и неоправдано високомерие и късогледство, ни управляват уж прости, но с превъзхождащ опозицията политически инстинкт.
Повтарям битката е неравна, Борисов и задкулисието плетат всякакви планове да останат на власт, с външна подкрепа, без оглед на съюзници, средства и скрупули. В същото време стерилността в избора на обкръжение за смяна на системата е именно доказателство за истински глупава претенция. И тогава кой е простия?
Ако случайно сте пропуснали в бъдещия парламент готвят да имат повече депутати от тези на коалицията ГЕРБ-ДПС, този път и националисти. И шансовете за това никак не са малки.
Математиката в политиката е неумолима.
Всеки глас, който може да бъде мобилизиран в тази битка е ценен, така че не отблъсквайте различния, съседа по протест. Съревновавайте се за голямата национална Награда, а не за кварталните призове.
И запомнете - това че Борисов не подаде оставка с нищо не укрепи позициите му, напротив. Шансовете му да достигне до деня на изборите и да оцелее не са по големи от тези на боксьор който се надява да стигне до победа по точки, след като поредица от нокдауни. Не случайно всички притихнаха и изчезнаха - Пеевски и Гешев ги няма. Доган е в "небесата". Борисов ходи само в региони под конрола на Пеевски и пиара от джипката секна, защото е нелеп на фона на драмата в живота на всеки. В този смисъл упоритостта му да завърши мандата е огромен шанс за отрицателите на статуквото.
Много от "лидерите на мнения", които сега раздухват кавгите сред различните групи на протеста с възможност за политическа представителност - не го правят безкористно, а са се волю или неволю превърнали в част от защитата на задкулисието.
 
Фейсбук