Дружеството за връзки с обществеността с остра реакция срещу пиара на „Продължаваме промяната“

Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) напомни за основните принципи в професията на комуникационните специалисти в свое становище, публикувано след участието на пиара на „Продължаваме промяната“, Александър Бойчев, в сутрешния блок на Нова телевизия. Организацията се разграничи от поведението му.

„Днес пиарът има ключова, стратегическа и управленска функция във всяка организация и в обществото. Това го прави занятие, което изисква мултидисциплинарни умения и знания, които се развиват и надграждат в годините на професионален опит. PR професията не е нито лесна, нито лесно заменима и това става все по-видимо в света на ускорената комуникация“, казаха в становището си от организацията, обединяваща пиар специалистите у нас.

Те поздравиха водещите „за професионализма, който демонстрираха, и стандартите, които отстояват“.

Освен БДВО, Съветът за електронни медии също излезе с позиция по темата. Оттам изразиха възмущение „от поредния опит за посегателство върху свободата на медиите в изпълнение на обществената им мисия“. СЕМ призова политиците и обществениците да положат усилия в спазването на нормите в публичното говорени и поведение по отношение на журналистите в национален ефир.

По-рано днес Бойчев вдигна скандал и обвини водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова в разпространение на фалшиви новини и задаване на въпроси на депутати от ПП, които „не са в техните компетенции“, след като се включи в ефир, за да опровергае твърдение, че председателят на парламента Никола Минчев се е заразил с COVID-19 от своя колега Александър Гюров, както и да поясни кога е направена пробата на Минчев за коронавирус, чийто резултат се оказа положителен след проведения по-рано през седмицата Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), на който присъстваха президентът, премиерът, министри и представители на парламентарни групи. От БДВО поясниха, че уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е „основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийската харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната“. Препоръчаха и комуникационните специалисти в страната да се запознаят със съдържанието на документа. Казаха също, че при изпълнение на задълженията си като пиар „колегите следва да работят за утвърждаване на професионални и етични стандарти, добрите практики в професията и подобряване на публичната среда“.

 „Това, което вие правите, е абсолютно недопустимо… Вие задавахте въпроси на депутати от „Продължаваме промяната“, които не са в компетенцията на депутатите… Разпространявате фалшиви новини на други политически партии“, скастри ядосано Бойчев двамата водещи в светкавично, извънредно включване. Повод за намесата му стана участие на депутата Татяна Султанова от „Продължаваме промяната“, която каза, че тестът на  Минчев е направен преди заседанието на КСНС, а секунди по-късно обясни, че не може да каже кога е взета пробата. Бойчев се включи около час след нейното интервю и уточни, че пробата е взета след КСНС.  

„Всеки опит за демонстрация на нетолерантност и възпрепятстване на медиите в търсенето на истината не допринася за очакванията на обществото да се спазват демократичните принципи на свобода на словото“, съобщиха от регулатора.  

Дружеството за връзки с обществеността с остра реакция срещу пиара на „Продължаваме промяната“ | Общество | Tribune.bg