ДС: Явява се като най-върл противник на ОФ властта и специално на компартията

Написано от Христо Христов

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4734-2021-04-18-16-32-46?fbclid=I...

Трифон Кунев е трън в очите на комунистическия режим заради сатирата му в рубриката „Ситни, дребни като камилчета“ във вестник „Народно земеделско знаме“ и репресиите срещу него не закъсняват, като тон за тях дава лично Георги Димитров | Източник: sbp.bg.

 

„Изобщо Трифон Кунев се явява като най-върл противник на днешната ОФ власт, като в своите прояви не държи сметка за граници“.

Това е записала Държавна сигурност в справка за земеделския писател и публицист Трифон Кунев от февруари 1946 г., която desebg.com публикува онлайн.

По това време той е вестник „Народно земеделско знаме“, където води рубриката „Ситни, дребни като камилчета“, с която вбесява комунистическия режим и лично неговият лидер Георги Димитров.

Държавна сигурност донася, че той никога не е бил „честен отечественофронтовец“ и винаги е имал „неприязнено и подигравателно отношение към всички инициативи на ОФ и специално на РП (к)“.

За статиите в популярната му рубрика „Ситни, дребни като камилчета“ ДС пише, че е „венец от хули и обиди против днешния ред, правителството, ОФ партии и др.“

Няколко месеца по-късно след този документ, през юни 1946 г., Георги Димитров заявява, че такива като Трифон Кунев „трябва да отидат в архивата на историята, защото са ненужни и вредни“.

Няколко дни по-късно сатирикът е жестоко пребит в редакцията на „Народно земеделско знаме“, а впоследствие е вкаран в затвора, откъдето е освободен през ноември същата година, след като е избран за народен представител от опозицията.

След ликвидиране на Никола Петков и обединената опозиция през 1947 г. Кунев е осъден на 5 години затвор.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

alt

alt