Дуда и Земан анализират Радев по цитата: Да даваме оръжия на Украйна означава да гасим пожара с бензин

Журналисти от Чехия и Полша принудиха във вторник вечер в граничния град Наход президентите Милош Земан и Анджей Дуда да анализират българския си колега Румен Радев и позицията му против предоставяне на военна помощ за Украйна. Радев попадна в общ контекст с кандидата за президент на Чехия Андрей Бабиш, който в дебат в неделя обяви, че, ако Полша или балтийските държави бъдат нападнати, той няма да прати войска на помощ.

Репортерите питаха как думите на Бабиш и на българския президент Румен Радев, „да даваме оръжия на Украйна означава да гасим пожара с бензин“ оказват влияние на единството на съюзниците в рамките на НАТО.

"В Чешката република, а в известен смисъл и в България върви предизборна кампания, у нас преди президентските избори, в България преди парламентарни (…) и някои изявления, които биха могли да бъдат извадени от контекста, могат да подействат като взривно устройство", коментира чешкият държавен глава Милош Земан. "Моля не вземайте насериозно някои жалки и необмислени изявления“, призова още той.

Президентът на Полша Анджей Дуда от своя страна отговори, че българският президент е генерал и се опита да излезе от ситуацията с шегичка.

„Питането на генерал за предаване на военна техника на друга страна, дори като помощ, води дотам, че да му се появят сълзи на очите, когато си помисли за това, че трябва да даде оборудването, което е на въоръжение в неговата армия (…). На политиците им се получава по-лесно“, каза Дуда, но уточни, че го казва „с усмивка“, т.е. че се шегува.

https://offnews.bg/sviat/duda-i-zeman-analizirat-radev-po-tcitata-da-dav...