Държавата се отказа да плаща здравните осигуровки на децата

 

ГЕРБ се отказаха да плащат в пълен размер здравните осигуровки на децата при гласуването на първо четене в комисия на бюджета на НЗОК за 2013 г.

 

ГЕРБ се отказват от ангажимента държавата да плаща в пълен размер здравните осигуровки на децата от 2013 г. Това не бива да ни учудва след като наскоро решиха да искат карти за градския транспорт на децата едва ли не от тяхното раждане и ползване на транспорта.

Гратисчия

 

 

По този повод Владимир Дойчинов известен със своите колажи написа следния коментар:

 

След въвеждането на абонаментни карти за пътуване в градския транспорт на бебетата, правителството на ГЕРБ планира да се въведат регистрационни табели за бебешките колички, какъвто стандарт има в ЕС за същите. Ако бебето е на разходка с детегледачка, то това трябва да бъде обозначено също с регистрационна табела. Нанито има специфичен индивидуален номер. Табелите ще се издават в КАТ, а количките без номера ще се спират от движение, ще се налага глоба на бебето, а цената за паркирането на бебешките колички в централните части на градовете е приравнено с това на автомобилите - синя и зелена зони...“

422678_3568308897381_1905542212_n

 

Защо ли да се учудваме ?!

 

Абсурдното положение бе прието от парламентарната здравна комисия, която гласува на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавата за следващата година.

 

От 2009 г. депутатите единодушно гласуваха поправка в Закона за здравното осигуряване, която предвижда от следващата година осигуровките на децата, които се плащат от държавата, да са в размер на 8% от минималния осигурителен доход за страната. Това обаче няма да бъде спазено и размерът на осигуровките ще остане 4% от 2013 г.

 

Преди време финансовият министър Симеон Дянков съобщи пред депутатите, че най-вероятно ГЕРБ няма да спази поетия ангажимент заради липсата на финансови средства. Става въпрос за още 350 млн. лева необходими за пълни здравни осигуровки за децата.

 

Лекарския съюз посочи, че приходите в бюджета на здравната каса от здравни осигуровки, които плаща държавата (на децата, пенсионерите, студентите и военнослужещите) не са променяни от 3 години и остават 941 млн. лева.

 

Оказва се, че в приходната част на бюджета на касата не са отчетени увеличенията на пенсиите и на минималната заплата, предвидени догодина, заради които би трябвало да има ръст и при постъпленията на касата от здравни осигуровки, плащани от държавата.

 

Това се дължало на грешка при изчисленията на приходите според зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, която неговото министерство направило още преди три години. Виновни ли са обаче пенсионерите или Дянков и Горанов ,че при изчислението на приходите на касата от здравните вноски за пенсионерите са били включени и добавките към пенсиите. По закон осигуровките за пенсионерите се изчисляват на основата на чистата пенсия, без добавките към нея.

 

Заради тази грешка на здравната каса са били платени над 140 млн. лева повече през последните три години и това е причината размерът на здравните осигуровки, заплащани от държавата, да не е променян.

 

 

От опозицията се опасяват, че голяма част от заложените дейности на здравната каса няма да бъдат реализирани.

 

Лекарите, синдикатите и депутатите от опозицията поставиха и въпроса за парите, които НЗОК трансферираше към здравното министерство и които Конституционният съд нареди да бъдат върнати на касата. Според народните представители те не са предвидени в бюджета за следващата година, а не се харчат и в момента.

Интересно как ще реагира 29 пъти по-бързият премиер Борисов от предходния премиер Станишев на такава елемантарна, но значима грешка направена от Дянков и компания.

Явно за него са важни магистралите и рязането на ленти, както и футбола, но осигуровките на децата едва ли ...

По материали от investor.bg

Колажи : Владимир Дойчинов