Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отлага пътуването си до Китай заради шпионски балон

Посещението на Блинкен в Китай беше планирано за 5 и 6 февруари

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи пътуване до Китай след това, което според Пентагона е било китайски шпионски балон над САЩ.

Блинкен трябваше да се срещне с китайския си колега и вероятно също с президента Си Дзинпин.

Напоследък се наблюдава намаляване на напрежението в отношенията между двете страни, в резултат на което беше планирано това посещение.

Китай каза, че балонът е бил използван за метеорологични изследвания и е отклонен от маршрута си поради лошо време.

Китайското външно министерство каза в изявление, че съжалява за инцидента и ще работи със САЩ за разрешаване на проблема.

Говорейки пред репортери в петък, високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ каза, че условията не са подходящи за посещението на Блинкен в Китай в момента, но че друго пътуване ще бъде насрочено възможно най-скоро.

Говорителят на Държавния департамент добави, че Вашингтон планира да поддържа отворени линии за комуникация за обсъждане на инцидента, който беше наречен явно нарушение на суверенитета на САЩ.

Докато длъжностното лице каза, че САЩ са взели под внимание съобщението на Китай за обозначението на балона, те се придържат към оценката на Министерството на отбраната, че той е бил използван за шпионаж.

Визитата на Блинкен трябваше да се състои на 5 и 6 февруари.

Американски служител, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че решението за отлагане на пътуването е взето от Блинкен и президента Джо Байдън.

https://www.bbc.com/russian/news-64518119