Дянков пак обяви края на кризата и обеща по-добър живот през следващата година

За пореден път от началото на мандата на настоящото правителство финансовият министър Симеон Дянков обяви, че България е излязла от икономическата кризата и обеща следващата година да е по-добра за хората. Дянков направи подобно изявление и миналата година по това време. По думите на вицепремиера правителството е успяло да изведе България от кризата без да взема външни заеми, без да вдига данъци и без да влиза в големи дефицити. Това обяснявало защо е бил покачен кредитният ни рейтинг на страната.

Дянков забрави да спомене, че правителството взе заем под формата на продаване на ценни книжа за около 1 млрд. лева и успя да стопи фискалния резерв от близо 9 млрд. лева до около 4 млрд. лв.

Според данните на Дянков износът през първата половина на годината се е увеличил с над 52 на сто. Според експерти обаче голяма част от този износ е фиктивен и се осъществява  с цел точене на ДДС. По думите на вицепремиера добре се развиват селското стопанство и инфраструктурата в страната, оставало да се подобри вътрешното потребление на населението.

През последните седмици политици от целия политически спектър и експерти предупредиха, че българската икономика върви към депресия заради слабата икономическа политика на правителството. В същото време БНБ излезе с данни според, които преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2011 г. са излезли на минус.

ГЛАСОВЕ