Европа или поне политическият съюз, в който членуваме и ние, трябва да престане да се държи като красива жертва на изнасилване!

Vessislava Tancheva

За съжаление руските пари поквариха почти всичко: медии, политици, партии, съвести...
Европа не си взе поука от така и несвършилата Студена война, а очевидно е забравила уроците от Втората световна и позволи външни сили да я превръщат в беззъбо политическо джудже, ревниво пазейки икономическото й благосъстояние, за да има къде да си продават газа, нефта,  евтино произведените стоки и оръжията.
Най-богатото място на планетата продължава да е обект на агресия, често невидима или маскирана като загриженост, но все така опасна. 
Европа или поне политическият съюз, в който членуваме и ние, трябва да престане да се държи като красива жертва на изнасилване! Трябва да се отърси от комплексите си за вина, да спре да хлипа и пърха безпомощно с мигли и да погледне реалността в очите: светът е многополюсен, или си полюс, или другите полюси ще те разкъсат! 
Трябва да може сама да се грижи за себе си, да си пази дома и двора край него, да не зависи нито от Америка, нито от Русия, нито от Китай. 
Украйна реши да е в Европа - цивилизационно, икономически и всякак. Засега е в "двора" на ЕС, но самата ЕС няма идея как да я защити ефективно. Санкции срещу Путин е като воден пистолет срещу мечка - точно толкова нелепо.  Той много добре знае, че докато парите на руските олигарси отлежават в европейски банки, купуват европейски имения, фирми и футболни отбори, политици, медии и съвести санкциите са само за фасон пред нечии озадачени избиратели..
ЕС трябва незабавно да разсекрети всички разследвания за намесата на Кремъл в политическата реалност на континента като: 
1. ...създаването и поддръжката на националистически, сепаратистки и неонацистки партии и движения в практически всяка страна от ЕС;
2.... съучастието в BREXIT чрез идеологическа и финансова помощ на конкретни партии и личности и активна, организирана пропаганда през социалните мрежи; 
3. ... съучастието в сепаратистки процеси като откъсването на Каталуня от Испания, на Венето от Италия, Донбас от Украйна; 
4. ...съучастие в опити за държавен преврат, като този в Черна Гора; 
5. ... саботирането на добрите отношения между  съседни, исторически свързани държави като България и Македония например;
6. ... бруталната намеса в информационната среда на континента и формирането на обществено мнение чрез изкупуване на медии, гигантски тролски атаки и  умишлена дезинформация и пропаганда по всеки значим въпрос - от грижата да децата и семействата до вирусни инфекции и формата на Земята (!?!);
7. ...и още ред умишлено причинени щети, за които голяма част от европейците подозират, но няма как да са сигурни, че са се случили.
‼️ЕС има само един истински път за развитие и той е все по-силна свързаност между страните, обща система за сигурност и много по-ефективно и отговорно политическо управление. Всичко друго обслужва интересите на другите глобални полюси. 
Днес ще наблюдаваме как Путин откъсва парче от Украйна, но това се случва, защото преди няколко години пак така безучастно наблюдавахме как откъсва  парчета от Грузия и покрива с руски бази Армения. Така утре Лукашенко и Путин ще слеят Беларус и Русия и ще имаме нова Желязна завеса, спусната от Полша до Крим, зад която, без никой да ги пита, ще останат милиони европейци, живеещи в правилата и  с реториката на СССР от 70-те години на миналия век.
Накрая, ще кажа, че предварително знам  какво ще се случи под този текст. От около месец насам българското ФБ пространство е завладяно от тролски пълчища на руска хранилка, та ще се изявят и тук, неизбежно е. Ще трия, разбира се, но моля, не им се връзвайте безкритично.

Фейсбук