Европа откри студената вода по отношение на Русия

Иво Инджев

Една сутрин Европа се събуди от ледения руски душ и откри какъв проблем е Русия за нея. Добро утро!

Това впечатление оставя европейският кошер, който руската мечка напълно съзнателно и преднамерено ритна чрез мечешката си прегръдка със злополучния Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. https://clubz.bg/109819-evroparlamentat_vdigna_zhalt_karton_na_borel

Първият дипломат на Европейския съюз не е първият западен лидер, който се оказва изненадат от т.н. руско гостоприемство, но поне се оказа пръв, който след предсказуемия капан, в който попада, се превръща в повод за разговор на най-високо ниво в най-богата организация на света, пред която огромната Русия е абсолютно икономическо джудже.

Малко,но злобно великанче. И от сърце злобее, когато му се открие възможност да унижи някои благ чужденец. Лавров направо се наслаждаваше на възможността да се гаври безнаказано с безпомощния 73 годишен учтив гост от Европа, който явно не разбираше в реално време какво му се случва, та се наложи след постановката в Москва да му се обяснява в какъв театър е участвал неволно. 

Хитлер съветвал своите дипломати да се държат нагло, защото така стъписват своите домакини и доминират над тях. И те наистина са следвали тази хитлеристка тактика.

Руската дипломация не пада по-долу в това отношение. Изпитахме я при посещението на маскирания като руски патриарх полковник от КГБ Гундяев, който навръх руския празник 3 март, превърнат в национален за България от нейната пета колона ( което му е малко!) се накара нагло на българския държавен глава Румен Радев в собствения му кабинет. Не го умилостиви фактът, че вицепрезидентът Илияна Йотова падна на колене пред него и му целуна ръка още при кацането му на българска земя. Беше дошъл с мисия и я изпълни в духа на традиционната светско-руска дипломацаница.

Но ето, че неадекватният ход на Борел, подкрепен от солидарност след това от председателката Урсула фон Лайен насред бурята от възмущение в Европейския парламент, най-после светна червена лампичка що за номера като за под червени фенери въртят на Червения площад пред Кремъл и вътре на червения му килим. А трябваше да са си научили урока отдавна, още повече, че Борел беше предупреден от авторитетни автори в западни медии да не отива неподготвен в Москва. 

Диктаторът Сталин отдавна е формулирал отношението на Империята на злото към “гнилия Запад” с прословутата му реакция, когато му съобщили за влиянието на Ватикана на милионите католици по света. Верен на руския принцип да бъде уважавана силата, Сталин попитал иронично колко дивизии притежава римския папа.

Путин имитира Сталин в много отношения и това е едно от тях. Обича да закъснява преднамерено за срещи, а на лилипутинчета, които подозира в опит за непослушание, направо отменя аудиенциите. Случи му се на когао на 27 април 2009 г. му отмениха среща с премиера Медведев, след което Путин благоволи да се види с българския просител на откриване на изложба “България днес”. А България и днес нито се “обиди”, нито си взе поука.

Онзи ден се случи нещо подобно и с председателя на Иранския парламент Мохаммад Багер Галибаф. Той се отказа от среща с Путин на 8 февруари след като му беше поставено абсурдното условие да се карантинира 12 дни по-рано, за да получи аудиенция. С което също се потвърдиха слуховете за влошеното здраве на Путин, който се страхува от контакти с хора – болен, но не и оздравял от манията за имперско величие.  

Само в Сингапур, истински териториален лилипут, но икономически гигант, поставиха през ноември 2018 година Путин на място като му отказаха уговорена среща с Ли Сян, премиера на държавицата, заради склонността на руския автократ да закъснява и да кара да го чакат – също копирана от Сталин и прилагана в изключително редките му срещи на болшевишкия диктатор със западни лидери на Конференциите в Техеран, Ялта и Потсдам ( трите единствени негови пътувания в чужбина) . 

Нещо повече, сингапурците демонстративно прекараха Путин през проверка за оръжие и не допуснаха охраната му с него. Колко е хубаво да си малък, но приказно богат с труда на собствения си народ, което те прави независим, бидейки обаче далеч от руската империя и нейните заплахи!

За добро или не Русия е географски, а също културно и исторически част от Европа, както припомни по повод споровете около легитимността на “Сверен поток 2” Германският президент Щайнмайер преди два дни. И щеше да бъде добре да беше сложил точка на констатацията си, но той я свърза с руските жертви по времето на Втората световна война. Не съветските, а руските. Сякаш Беларус и Украйна не са съветските колонии, които са дали наистина най-много жертви в тази война. 

Европейските опити за опитомяване на руската мечка се натъкват от години на обичайното руско мечешко поведение, но този път те получиха нещо като колективен отпор на депутатско ниво в Европа. Без да иска Жозеп Борел стана жертвен агнец , но и камбана за  това пробуждане. Той е възпитан европееец, а не ориенталски автократ като Ердоган, който 30 януари 2009 година прекъсна дебат с израелския президент Шимон Перес в Давос, напусна международната конференция и се завърна като национален герой сред националистите в Турция.

Борел получи аплодисменти в европейския парламент само от крайно леви и крайно десни. Крайно време беше нормалната част от Европа да нормализира отношението си спрямо Русия и да престане да щади нейната агресивност, възприемана като някаква фатална даденост, срещу която нищо не може да се направи. Може. Най-могъщият в света икономически субект, какъвто е ЕС, трябва “само” да пожелае да използва мощта си по предназначение по отношение на руския цирк, в който разиграват собствената руска публика с имитация на демокрация.

КОЛАЖ ОТ РУСКИТЕ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ: Путин, говорителят му Песков и премиерът му Медведев се канят да векуват начело на Русия