Европейският съд по правата на човека ще разгледа с предимство жалбата по случая „Осемте джуджета“ и го определя като „случай с особено значение“.

Антикорупционен фонд

Европейският съд по правата на човека ще разгледа с предимство жалбата по случая „Осемте джуджета“ и го определя като „случай с особено значение“.
В жалбата си до съда в Страсбург един от основните потърпевши в казуса Явор Златанов твърди, че изземването на пари и вещи като веществени доказателства в хода на разследването срещу него е допуснато чрез използване на привидно легитимни процесуални средства, но с користна цел – присвояване на иззетите вещи чрез лица, приближени на водещите разследването прокурори от Специализираната прокуратура.
Златанов твърди още, че бизнесът му е заграбен с брутална процесуална принуда – задържане в ареста при опасно за живота състояние и при липса на адекватно лечение.
Той казва, че е налице фактически отказ на замесените институции – най-вече прокуратурата и МВР – да извършат проверка по данните, изнесени в разследването на АКФ. 
Златанов пише до Европейския съд, че в България няма ефикасни средства за защита, тъй като съдът не може да контролира законността на действията на спецпрокуратурата, с които иззетите като веществени доказателства негови ценности в нарушение са върнати на други лица.
Жалбата на Златанов, подадена до Европейския съд в Страсбург от адвокатите му Михаил Екимджиев и Катина Бончева, е изградена почти изцяло върху фактологията, установена в разследването на АКФ.