Еврорегулаторът предупреди: Внимавайте с руската ваксина

Кутии с ваксини "Спутник V" се разтоварват от камион в склад на унгарската компания за търговия с фармацевтични продукти Hungaropharma в Будапеща, Унгария, след като получи пратка от 280 хиляди дози руска ваксина, 4 март 2021 г. [EPA-EFE / Zoltan Mathe]

EURACTIV.com with Reuters | translated by Антония Коцева

Високопоставен служител на Европейската агенция по лекарствата призова страните-членки на Европейския съюз  да се въздържат от издаване на одобрения за руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”. Агенцията подчерта, че в момента оценява нейната безопасност и ефективност и настоя страните да изчакат експертната оценка.

“Нуждаем се от документи, които  да прегледаме. В момента също нямаме данни за ефекта от препарата върху ваксинирани хора. Ето защо спешно бих посъветвала да не се издава национално разрешение, въпреки извънредните ситуации“, заяви председателят на управителния съвет на еврорегулатора Криста Виртхумер-Хохе пред австрийска телевизия.

“Можем да предлагаме “Спутник V” на пазара тук в бъдеще, когато бъдат прегледани съответните данни. Текущият преглед започна сега“, добави тя, след като агенцията обяви миналата седмица, че е започнала да проучва документацията.

“Пакетите данни идват от руските производители и, разбира се, те ще бъдат прегледани в съответствие с европейските стандарти за качество, безопасност и ефикасност. Когато бъде прегледано всичко, ще даде одобрение и в Европейския съюз “, добави тя.

“Спутник V” вече е одобрен или се оценява за одобрение в три държави-членки на ЕС – Унгария, Словакия и Чехия. Представители на ЕС заявиха, че Брюксел може да започне преговори с руския производител на ваксини, ако поне четири страни членки пожелаят.

Виртхумер-Хохе заяви, че комисията за лекарствени продукти за хуманна употреба в Европейската агенция по лекарствата ще проведе извънредно заседание на 11 март, за да прегледа ваксината  срещу COVID-19 на Johnson & Johnson за употреба в ЕС.

“Очакваме положителна оценка и че Европейската комисия бързо ще даде разрешение“, добави тя.

https://euractiv.bg/section/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba%d...