Евтин популизъм, зависими медии, липса на плурализъм

Евтин популизъм, зависими медии, липса на плурализъмЕвтин популизъм, омаскаряване на противника, зависими медии, липса на плурализъм и никакъв политически баланс във властта - така изглежда България в анализ на германската фондация „Фридрих Науман“.

Голяма част от анализа на германската фондация "Фридрих Науман" е посветена на предизборната кампания. "В нея доминираха взаимните словесни нападки. Изявленията бяха предимно отрицателни и бяха свързани най-вече с грешките на противника", се казва в анализа.

Случаят "Кунева"

Анализът на фондация "Фридрих Науман" поставя под въпрос свободата на словото в България. В него се твърди, че отявленият натиск на управляващата партия върху медиите е бил една от особеностите на предизборната кампания.

"В медийния ландшафт няма дори и наченки на плурализъм. Цялата преса, държавни, както и частни телевизии и радиа са зависими от правителството. Това става или чрез структурите на собственост, или чрез самите притежатели на тези медии, които имат личен интерес да информират в полза на управляващите."

Според анализа на близката до германските либерали фондация най-яркият пример за едностранчивост в българските медии са били атаките срещу кандидат-президентката Меглена Кунева.

"От лятото насам, откакто стана ясно, че тя ще бъде най-опасният противник на ГЕРБ за президентското място, изборният щаб на премиера Борисов мобилизира голяма част от печатните медии от "Нова българска медийна група" срещу Меглена Кунева.

Случаят Кунева е симптоматичен не само за отношението на ГЕРБ към медиите, но и за нивото на журналистиката, както и за медийната и политическа култура в страната", се казва в анализа на германската фондация "Фридрих Науман".

Съставителите му коментират изхода от първия тур на изборите така: "Изборите укрепиха значително властта на ГЕРБ на местно равнище. Тази партия ще получи по всяка вероятност и президентския пост, така че и на най-високо ниво няма да има никаква опозиция."

"Успехът" на ГЕРБ

Анализът е доста критичен и спрямо начина, по който ГЕРБ разширява властта си в страната. "Успехът на ГЕРБ се дължи най-вече на популизъм и обещания без програмни и стратегически намерения. Отчасти този "успех" се дължи на упражняване на натиск и насаждане на страх от това да гласуваш за друг. Това развитие би трябвало да буди съмнения относно демократичното развитие на България", предупреждава анализът на "Фридрих Науман".

Германската фондация коментира и статуквото на либералните партии в България. "Без съмнение най-големият успех на либералите на тези избори беше третото място за Меглена Кунева", се казва в анализа, в който се подчертава, че макар да се е кандидатирала като независима, Кунева е свързана с либералната партия НДСВ.

"За съжаление обаче другата либерална партия - ДПС - не подкрепи Кунева. Това за пореден път онагледи проблемите, които са типични за държави с няколко либерални партии. Те обикновено враждуват помежду си, а това неминуемо влияе отрицателно на изборния им успех", се казва в анализа на германската фондация "Фридрих Науман".

Дойче Веле